Мъжете не искат жени, а робини!

Мъжете не искат жени, а робини!
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Все още не мога да си обясня вълненията в обществото относно споровете за историята ни с Турция и дали този определен период от време да го наречем в учебниците „робство”, „владичество”, „присъствие”, или „съжителство”.

Как е възможно въобще да се въвличаме в този негативен и безпредметен спор? В кой век живеем, че се занимаваме с подобни теми?

Спрете да мислите по български, хора! За тези, които спряха да мислят по български, България вече е на седем континента, а не само на три морета, каквато е мечата на безразсъдните псевдопатриоти.

Всичко това обаче ми дава повод да се замисля относно взаимоотношенията между мъжете и жените, погледнато в исторически план на връзката им. Как бихте определили споделянето на общ дом между двете страни: „робство”, „владичество”, „присъствие” или „съжителство”?

Според мен има няколко етапа, като първият е „съжителство”. Да, съвместното живеене на двойките е голяма крачка, почти равностойна на брак. Чрез “съжителството” мъжът и жената засвидетелстват категорично своята обич и желание да продължат живота си заедно.

И наистина този период е чудесен, защото по време на съжителството двамата правят всичко възможно да накарат другия да се почувства по-добре, по-удобно и по-уютно. Да бъде задоволен във всеки един смисъл, както и да бъде уверен, че това ще продължи завинаги.

По време на “съжителството” всичко е романтично, забавно, наситено с положителни емоции и с онази любов – истинската, чистата, трепетната.

Присъствието” пък се явява следващата крачка в тези взаимоотношения на мъжа и жената. В този етап двамата не съжителстват по онзи прекрасен първоначален начин, а просто единият присъства в живота на другия и обратното.

Причината за това е фактът, че двете страни започват да се приемат за даденост. Никой от тях не е така пламенно настроен към другия, а по-скоро е насочил вниманието си предимно към себе си. Другият се превръща само в декор на ежедневието, бита, плановете и преживяванията. Неприятно, да.

Нали знаете, че хората не обичат да държат нещата извън контрол, особено когато става въпрос за действията и мислите на половинката им? Това желание за контрол се проявява със засилен интензитет в периода след „присъствието”, когато страните малко по малко започват да губят представа какво се случва с другия.

Така двойката постепенно навлиза в периода си на „владичество”.

Стремежът за владичество не е само от страна на мъжа, както бихте предположили. Жената също всячески се опитва да осъществи контрол. А колкото е по-свободолюбива едната страна, толкова по-устремена да осъществява контрол е другата.

Хората започват да си държат сметка относно посещенията на местата, които обичат, хората, с които се виждат, начините, по които прекарват свободното си време и пр. Неусетно започват да се убеждават един другиго, че „всичко, което правя и мисля аз е правилно, а което правиш и мисли ти – грешно”.

При тези обстоятелства изглежда, че няма път, който да изведе двойката от капана на „владичеството”.

Такава вероятност обаче съществува и тя се нарича „робство”. Това е крайният етап, в която всяка двойка изпада, след като е тествала всякакъв вид теоретични хипотези на взаимоотношенията им.

Робството е най-работещият механизъм, в който любовта може да просъществува. При него всичко е ясно – единият е господар, а другия следва правилата. Приемаш, че е така и всичко е наред с теб и с любимия човек. Няма борба за надмощие, която да е в основата на разрухата на любовта.

„Робство” може да бъде изречено и по политически коректен начин: „партньорство”. Партньорство, в което единият е лидер, а другият го следва и му пази гърба. Да, това е най-устойчивата форма на взаимоотношенията между хората.

Имам една мечта: мъжете да бъдат искрени с жените, когато им предлагат брак. Да не ги питат, паднали на колене, дали биха искали да споделят живота си с тях, а да свалят на колене жената и да я попитат: „Искаш ли да бъдеш моя робиня?”. Така няма да има излъгани занапред.

Има и друго – коя жена не си е мечтала поне веднъж някой мъж да се отнася с нея като с робиня?

Прочетете още от Тодор Капитанов в Edna.bg:

Струва ли си да се преклониш пред жена? Да!

Ругайте повече, за да ви бъде щастлива годината

Жените сте виновни! Винаги и за всичко.

Промоция, госпожи, промоция!

Мъжете никога не казват какви жени харесват

Жените са разкрити: искат онова с трите букви

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти