Мъжете или жените са по-агресивни?

Кой причинява повече неприятности?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Войни, финансови кризи, диктатура - можем ли за всичко това да обвиняваме мъжете? И кой от двата пола е по-отговорен, когато стане въпрос за предизвикана беда?

Научни изследователи са се опитали да отговорят на тези въпроси. Според тяхното изследване мъжете са по-склонни към разрешаване на проблема чрез агресивни методи, докато жените предпочитат мирния начин и дори създават нови приятелства с опонентите си.

Професор Марк ван Вугт от оксфордския Институт по когнитивна и еволюционна антропология заявява, че еднозначен отговор на въпроса кой от двата пола е по-миролюбив все още не може да се даде. Една от причините е нежеланието и трудността да променим начина си на мислене.

Професорът стига още по-далеч в анализа си като дава пример с нецивилизованите племена и тяхната традиция да се събират в групи и да пазят чрез сила жените и децата си, и също така лидерът да се налага чрез сила.

Всички останали от племето са заинтересовани да има един силен мъжага, който да води останалите мъже и да защитава жените.

"Наблюдаваме същото поведение и при маймуните", заявява професор Вугт.

"Например, мъжката маймуна непрестанно оглежда границите на територията си, за да се убеди, че никой не я е прекрачил и няма да го стори."

Друг пример, който ученият дава, е, че когато една женска маймуна се отдели или е изгонена от групата си, без проблем може да бъде приета в друга. Но ако един мъжки се опита да се отдалечи, шансовете да бъде изолиран от останалите или да бъде пребит се увеличават неимоверно.

Дали обаче това означава, че мъжете са по-честият причинител на проблеми и скандали, не може да се каже със сигурност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти