Морски забивки срещу творческо привличане

Морски забивки срещу творческо привличане
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

По никакъв начин няма да споря, че морските забивки имат своето очарование. Те често са лишени от условностите, с които се съобразяваме в типичната ни среда извън сезона на "ваканцуването". В релаксирало състояние без типичния ежедневен стрес, допаминът и норепинефринът дават простор на първичния инстинкт да се поразвихри.

В такова състояние дори и дами с две докторски дисертации са способни да флиртуват и да се усетят поласкани, в приповдигнато настроение и някак по-секси от закачките на продавача на цаца и бира, стига да е симпатично загоряло момче без биещ на очи диалект (дори и в релаксирало състояние докторските дисертации имат начин да повлияят на отношението към диалекта).

Но сега става дума за друго. И то по-скоро е затова какъв кредит на доверие може да даваме на връзките, започнали като морски забивки, даже когато разликата в начина на живот не е толкова въпиюща, колкото между дамата с две докторски дисертации и момчето, което продава цаца и бира.

Тук важно е да се отбележи, че не става дума за разлика в социалния им статус. Склонна съм да допусна, че доходът на момчето е далеч по-висок, а дори и да не е, за него е далеч по-сигурно, че гладен няма да остане, защото никак не би бил високомерен към работата, която върши. Дори бих отишла в разсъжденията си и по-нататък, защото истината е, че не съм видяла закъсала жена, която е избрала мъж, който няма никакви притеснения да бачка здраво с двете си ръце.

Имам приятелки, женени за такива мъже, и съм свидетел, че освен всичко друго са обичани жени. Тези мъже ги обичат и се грижат за тях съвсем просто и чисто, със същата увереност и сила, примесена с лекота, с която биха зачукали пирон на стената. Но в техния частен случай, връзките им не са започнали като морска забивка, а точно обратното – все в ситуации, в които тези мъже са били наоколо, когато жените са изживявали изключително неприятния и силен стрес, наречен "ремонт".

Тоест освен първичното привличане - се е намесила и притегателната сила на това, че са видели у тях мъже, които създават сигурност като превръщат неща като полиуретанова смес и други сложни и неразбираеми думи, изписани върху табелките в изключително скучните магазини за строителни материали в онова, което после тя може да нарече "моят дом". Всичко това може да създаде силна връзка за една жена. Когато свърже думите "мъж" със "сигурност", спойката е готова.

Морските забивки нямат такова свързващо звено. А всички знаем, че у една жена с малко повече интелект над средно образование, ефектът от първичното привличане, колкото и страстно да е то, издиша като спукан балон, когато няма нещо друго, което да направи спойка между двамата. С изключение на много редките случаи, които описах по-горе, една съвременна градска жена с прилична кариера и професионална реализация се чувства сигурна, когато има до себе си съмишленик.

Някой, с когото е припознала целите и стремежите им като общи или поне много сходни. Това създава връзка, в която тя има доверие. И колкото и да изглежда парадоксално, тогава тя може да разкрие и много повече от съкровената си сексуална природа, отколкото в случаите, в които страстта припламва и напомпва хормоните, причиняващи влюбването и желанието за необуздан секс, където и да се "докопаме" – като във всички онези филми, в които надълго и нашироко е разказван и илюстриран разрушителният за психиката му ефект.

Ако всичко си остане на ниво морска авантюра, няма лошо. Такива неща е хубаво да се изживяват. Те имат силата да ни усмихват и зареждат с вътрешно слънце в дългите студени зимни дни. Имат силата да ни напомнят колко сме желани, когато ежедневието с неговите сто задачи успее да ни завърти в безпощадния си ритъм. Имат силата да ни карат да се чувстваме живи и в разцвета на силите си. Но и за такива мимолетни и прекрасни като ваканционно преживяване моменти, важи правилото на Чехов: "Няма нищо по-хубаво от приятелите от село, но през лятото и на село и нищо по-лошо от тях през зимата в града".

А всички знаем, че "зимата в града" е по-дългият сезон, дори и да приемем, че има читатели, които живеят на вечно лято – то съвсем не е ваканция, зимата в случая е метафора. И ако имаме някакъв дълг към себе си, той включва тя да ни бъде приятна, уютна и най-вече споделена заедно с някого, с когото имаме известна сигурност, че можем да сгрявяме душите си ежедневно на постоянен и устойчив на всякакви бури огън. А то се изгражда, когато между нас има нещо, което бих нарекла "творческо привличане" в най-широкия му смисъл – когато представите ни за света, който заедно можем да създадем, съвпадат, но преди това всеки ясно си ги е формулирал за себе си на индивидуално ниво.

Стремежът към подобно партньорство и грижата то да укрепва ми изглежда единственото оправдание да се събираме по двойки. Всякакви други причини да отдаваме значимост на връзките между мъжете и жените са или безцелно забавление за временна разтуха и самозабрава или имат някакво значение, доколкото да научим някой друг урок, но така или иначе завършват някъде по скалата между "нелепо" и "безсмислено" до "драматично" и "травматично".

И макар все още да не съм в състояние да махна с ръка на някоя и друга морска забивка, определено бих си я спестила в името на това да не загасва постоянния огън на творческото привличане.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти