Контрацепция за мъже

Вече и за мъжете има контрацептивни хапчета
Снимка: Thinkstock

Кой от двамата партньори трябва да поеме отговорност за контрацепцията е въпрос, по който всеки от двата пола имат различно мнение.

Общо взето мъжете имат две надеждни възможности – презервативи и вазектомия.
Презервативите дават 98% надеждност, но често от неправилна експлоатация този процент спада на 85. Що се отнася до вазектомията, тя е доста краен метод, който се препоръчва на по-възрастни мъже, които вече имат потомство.

При жените нещата седят по-различно. Те могат да избират между противозачатъчни хапчета, спирала, диафрагма и подобни. Повечето методи имат своите странични ефекти, но са надеждни, а и не застрашават плодовитостта на жената в по-късен етап, когато тя реши да има деца.

Защо жените са тези, при които има повече избор при контрацепцията, учените обясняват много просто – защото е в пъти по-лесно да контролираш една яйцеклетка, отколкото милиони сперматозоиди, които се произвеждат всеки ден.

Сега обаче медицината дава още няколко възможности на мъжете да се предпазят от възможността да станат татковци.

Единият е инжекция с тестостерон. Тя се инжектира веднъж в месеца в задните части и се твърди, че регулира определени хормони и по този начин ограничава производството на сперматозоиди. Този метод се разработва вече две години в Китай. Страничните ефекти са поява на акне, намалено сексуално желание и честа смяна на настроенията.

Друг вариант е парализиращото хапче. То е разработено във Великобритания и има за цел да възпре сперматозоидите по време на еякулация, тоест – да си останат те в мъжкия организъм.

За момента този метод не е дал странични ефекти, мъжете пак изпитват оргазъм, но просто не изхвърлят течност.

Учените са разработили и противозачатъчни хапчета на принципа на дамските. Те се наричат BMS 189453 и влияят върху усвояването на витамин А, който е основно отговорен за произвеждането на сперматозоиди, от организма. На хапчетата им отнема от две до четири седмици да подействат, като веднага след преустановяването на приема им тялото на мъже възвръща нормалните си функции.

За истински уплашените от родителството мъже, медицината предлага и по-крайни методи, освен вазектомията. Става въпрос за инжекции със специален гел в скротума. Те се инжектират в спермопровода като целта е да възпрепятстват излизането на сперматозоидите навън. Действието им се твърди да трае до 10 години.

Освен това химикалите в гела целят да разрушат на мембраната на сперматозоидите, тоест те стават непригодни за оплождане на яйцеклетката, дори и да се окажат извън организма.

За момента продуктът се тества в Индия, а страничните ефекти са подуване на тестисите. Все още обаче не е ясно до каква степен гелът може да се окаже токсичен.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти