Като от различни планети

Като от различни планети
Снимка: netinfo

Разлкитие между мъжете и жените са много по-сериозни, отколкото се предполагаше до сега. Или поне така твърдят тримата европейски психолози - Дел Джудиче, Том Бут и Пол Ъруин.

В тяхно изследване те използват нов модел за личностен анализ на различията между силния и слабия пол, и чрез този метод стигат до извода, че различията между половете до сега са били силно подценявани.

"Идеята, че между мъжките и женските личностни профили има само дребни разлики, би трябвало да бъде отхвърлена като базирана на неадекватна методология", пишат учените в онлайн изданието PLoS ONE.

Направените наблюдения са върху 10 000 мъже и жени. Обзорното проучване, известно сред психолозите като "Sixteen Personality Factor Questionnaire" изследва черти от характерите като доминантност, чувствителност, перфекционизъм, напрежение, бдителност и др. Като взимат под внимание едновременно много фактори и като правят обстойни комплексни профили на мъжете и жените, учените откриват сериозни различия между представителите на двата пола.

Тези различия биха изглеждали по-малки, ако всяка отделна черта на характера се разглежда самостоятелно без корекция на грешки при изследването.

"Има изключително големи различия по психологическите стандарти", пишат ръководителят на изследването Дел Джудиче и неговите колеги Том Бут и Пол Ъруин от Университета в Манчестър, Великобритания.

Това трябва да потвърждава клишето, че мъжете и жените са от различни планети, но дали означава, че не могат да съжителстват успешно заедно и да изградят разбирателство по между си? Едва ли.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти