Какво съблазнява мъжете и изкушава жените

Какво съблазнява мъжете и изкушава жените
Снимка: Thinkstock

Фактът, че мъжете ценят красотата у жените, а дамите предпочитат мъже с висок обществен статус, изглежда неоспорим.

Но в последните години редица изследвания подкопаха този възглед, установявайки, че мъжете и жените искат едно и също - романтичен партньор, дори да твърдят, че не е така.

Сега учените смятат, че най-сетне са разкрили какво действително искат мъжете и жените и откритието им подкрепя традиционните стереотипи.

Изследването е първото, което доказва експериментално, че половете се различават в начина, по който избират партньор в реална обстановка.

Доцентът по психология в Сингапурския университет по мениджмънт и докторант на Държавния университет в Аризона Норман Ли провел няколко експеримента, използвайки онлайн чат и методи на бързите срещи (спийддейтинг).

За разлика от минали изследвания, участници в тези експерименти били мъже и жени с нисък социален статус и ниска физическа привлекателност.

След като говорили с представители на противоположния пол с ниски и средни нива на тези черти, повече мъже отколкото жени съобщили за по-слабо привличане към потенциални партньори с ниска физическа привлекателност.

Жените пък проявили подобна антипатия към мъже с нисък социален статус.

Как хората са оценили тези черти, говорейки за предпочитанията си на хартия, предсказало дали ще бъдат привлечени от партньорите си в разговора на живо.

Според Ли, който е ръководител на проучването, то е новаторско, тъй като изследователите за първи път изясняват как точно се различават мъжете и жените.

"Те отдават приоритет на различни качества, когато се изучават в онлайн чатове или при спийддейтинг.

Жените искат мъже с поне среден социален статус, докато мъжете държат на жени, които да са поне умерено привлекателни физически", казва изследователят.

Според Ли мъжете и жените се различават главно в лошите черти, които искат да избегнат у потенциалния партньор, а не в добрите черти, за които мечтаят. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти