Какво мислят 315 жени за предложението за брак?

Какво мислят 315 жени за предложението за брак?
Снимка: Thinkstock

Може би много мъже не си дават сметка, но отправянето на големия въпрос към тяхната избраница трябва да бъде направено с много вкус и старание, а дозата романтика никога не би навредила.

От начина, по който е зададен въпросът "Ще се омъжиш ли за мен", зависи и самият отговор.

Различни анализи и анкети показват, че вероятността дамата да приеме предложението за брак е 78%.

По-интересното е, че 16% от жените отказват брак, защото начинът, по който им е отправено предложението, не им допада.

Проведената от "Годежна агенция ДА" през месец септември анкета с 315 жени засяга въпроси, свързани с тяхната нагласа към предложението за брак като романтична изненада, очакванията им към мъжете, премълчаното и отношението им към институцията на брака. 

Резултатите показват следните любопитни тенденции:

Жените на възраст между 20 и 30 години държат на предложението за брак и искат да се оженят. Предходното поколение дами (31-36 г) не е толкова склонно да скючва брак.

* 46% от жените смятат предложението за брак за задължително, за да премине връзката на следващ етап. Само за 17% изобщо не е важно да има предложение за брак, за да прерастне една връзка в семейство.

* От анкетираните, почти половината са получавали предложение за брак. От тях 78% са приели. Като основна причина да приемат посочват, че това е бил подходящият мъж за тях (73%) и че са били влюбени до уши (36%).

* 22% от анкетираните не са приели предложението за брак. От тях 78% посочват причината, че това не е бил подходящият човек. 47% казват, че не са били готови или са имали нужда повече да поживеят с партньора.

Има и една огромна изненада –  16% са отказали, защото начинът, по който е направено предложението за брак, не им е допаднал.

* 67% смятат предложението за брак за смислено събитие, а 72% считат, че то е едно от най-хубавите преживявания. Думите, с които най-често се описва, са: приказно, вълшебно, прелестно и нереално, бленувано, "пеперудено", огромно вълнение и само много малка част изпитват притеснение, объркване и страх.

* Само под 1% от жените смятат предложението за брак за уронващо престижа на съвременната еманципирана жена, докато над 90% не са съгласни с това твърдение.

* На въпроса "на кое държите най-много: на сватбата, на предложението за брак или и на двете еднакво", най-много (40%) са дали отговор "и на двете". От останалите, 16%  държат повече на предложението за брак, а 13% – на самото сватбено тържество.
За 21% от жените не е важно да преминат през на нито едно от двете. За тях важни са уважението, романтиката и хармоничните взаимоотношения.

* Очакванията на жените са, че мъжете трябва да бъдат активни в предложението за брак, въпреки някои от модерните становища, че жените трябва да направят тази стъпка.

* Ако прекалено дълго жената не получи предложение за брак, се забелязват две основни поведения: ще каже на мъжа директно какво очаква или ще му подскаже по дипломатичен начин чрез споделяне на романтични предложения, които са получили нейни приятелки и други. Немалка част от жените обаче ще си премълчат (15%), а други директно ще се разделят с партньора (6%).

В крайна сметка след прекалено дълго чакане, 37% от жените са склонни те да отправят предложението, въпреки че смятат, че романтиката се губи и не са сигурни дали мъжът остава с тях, защото иска или защото е получил предложение.

* 45% от жените смятат, че предложението за брак е мъжка работа!

Какво си мислят жените, когато мъжете не им правят предложение за брак прекалено дълго време:

* 37% смятат, че мъжете ги е страх от брака и не искат да поемат отговорност.

* 31% изпитват съмнение, че мъжът наистина иска да бъде с тях.

* 25% смятат, че мъжете им се поддават на модата за съжителство без брак. Останалите смятат, че мъжете не са романтични по принцип и техните не правят изключение, че половинките им просто не се сещат или че се страхуват да не получат отрицателен отговор на предложението.

Колкото до самия маниер на правене на предложение за брак, повечето дами мечтаят за приключенско и изненадващо предложение с много тръпка, за екзотична обстановка, далеч от вкъщи или просто сред природата.

Голяма част от дамите споделят, че не им допада предложение на публично място, пред много хора или дори пред тайфата от приятели. Изненадващо е колко голяма част от жените искат предложението да е добре премислено и добре планирано. Някои от дамите са особено романтични и описват в големи детайли как си представят да се случи предложението за брак от техния любим.

Учудващо, но за болшинството от дамите видът на пръстена няма значение, но въпреки това най-предпочитаният камък е диамантът.

87% от дамите, отговорили на анкетата, са на възраст между 20 и 40 години. На някои от въпросите е отговаряно с повече от 1 отговор, затова сумарно процентите надхвърлят 100%.

Edna.bg ви предизвиква! Ако сте омъжена дама, разкажете ни вашата романтична история и споделете ваша снимка като булка на стената в страницата ни във "Фейбук".

А ако още очаквате вашето предложение, споделете как си го представяте, какво трябва да е то, за да не може да му отговорите с "не".

Осмелете се и споделете с нас за какво мечтаете на страницата ни във "Фейсбук"!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти