Как жените откриват принца?

Как жените откриват принца?
Снимка: Thinkstock

Целувката помага на жените да открият идеалния мъж, защото им позволява да оценят потенциалните си партньори.

Това установиха учени от Оксфордския университет, цитирани от БГНЕС.

Тя дава възможност на дамите подсъзнателно да преценят мъжа чрез вкуса и миризмата и така да съберат информация за съвместимостта си с него и за общото му здравословно състояние.

Целувката има още една роля – тя помага на установени двойки да останат заедно и засилва обичта им. По-честите целувки са свързани с повишаване на качеството на връзката.

Учените искали да разберат целта на целувката, която е уникална за човека практика.

"Целувката в човешките сексуални отношения е изключително доминираща в различни форми в почти всяко общество и култура. Но все пак ние не сме напълно сигурни защо тя е толкова разпространена и за какво служи", заяви ръководителят на изследването Рафаел Улодарски от факултета по експериментална психология.

За целите на изследването учените анкетирали над 900 възрастни, които трябвало да отговарят на въпроса "какво се крие в целувката?".

Малко над половината от участниците имали сериозна връзка. Анкетираните били попитани доколко важна е целувката както при краткотрайните, така и при дълготрайните връзки.

"Има три основни теории за ролята на целувката в сексуалните връзки – че тя по някакъв начин помага за оценка на качеството на гените на потенциалния партньор, че тя се използва за повишаване на възбудата (за преход към секс например) и че тя е полезна за запазването на връзката. Искахме да разберем коя от тези теории е вярна въз основа на по-обстоен анализ".

Жените оценили целувката като по-важна за връзката от мъжете, установило изследването.

Предишни изследвания показаха, че жените подбират по-внимателно потенциален партньор, може би защото трябва да влагат повече време и усилия в отглеждането на децата от мъжете.

Учените установили още, че участниците, които се възприемали като привлекателни и имали повече краткотрайни връзки, оценили целувката като по-важна.

Тези хора обмисляли повече избора на възможен партньор. Участниците, които оценили целувката по-високо, били по-придирчиви, когато избирали партньор. Това дава основание да се смята, че целувката помага при оценката на потенциален партньор.

"Нашето изследване показва, че когато целуваме, се предава информация. Тя е извинение за двама потенциални партньори да се сближат достатъчно в социално приемлив начин и да открият допълнителна информация за потенциална привлекателност.

Това може би означава, че хората се водят от химически сигнали, когато целуват или от вкуса и миризмата, които подсъзнателно им казват дали са генетически съвместими", допълва Улодарски. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти