Как се "пазят" българите по време на секс

Как се "пазят" българите по време на секс
Снимка: Thinkstock

Какви са нагласите сред българското население спрямо различните методи за контрацепция и предпазване от непланирана бременност? 

В началото на месец юни на територията на цялата страна се проведе специализирано проучване сред мъже и жени над 18 годишна възраст.

Според него най-популярният метод за предпазване от нежелана бременност е мъжкият кондом (посочен от 90% от анкетираните), следван от противозачатъчните хапчета (87%), вътрематочното устройство – спирала (71%), както и метода на прекъснатия полов акт (12%).

Интересно е да се отбележи, че това не са най-надеждните методи за предпазване от забременяване. При използването на мъжкия кондом като метод за предпазване от непланирана бременност 18 от 100 жени годишно ще забременеят, а при метода на прекъснатия полов акт цифрата е още по-голяма – 22 от 100 жени. 

За сравнение, при използването на противозачатъчни хапчета непланирана бременност ще има при 90 от 1000 жени годишно, а при използването на вътрематочна система (хормонална система) и вътрематочно устройство (спирала) – при 2 от 1000 жени годишно.2

Интересен извод от резултатите на проучването е, че постепенно намалява и възрастта на жените, в която те започват да се предпазват от забременяване. Средната възраст за всички жени е 23 години, докато за по-младите жени в групата 20-35 години тази възраст пада на 20 години.

Когато става въпрос за избор на метод за контрацепция обаче, 75% от мъжете и жените, участвали в проучването, посочват, че отговорността пада и върху двамата партньори.

18,5% от жените, участвали в проучването, са правили аборт, a при 85% от тях абортът е причинил физически или психически дискомфорт, или и двете. В същото време 39% от тези жени, които не планират да имат дете за момента, биха направили аборт, ако се стигне до ситуация на непланирана бременност.

Един от изводите зад тази статистика е, че неефективното семейно планиране може да доведе до аборти, което от своя страна може да причини физически или психически проблеми при жените.

Такъв тип проблеми могат да бъдат предотвратени чрез по-добро информиране за съществуващите методи за контрацепция. Според резултатите от проучването 59% от жените се допитват до гинеколога си при избора на контрацепция, а 30% не търсят допълнително информация за съществуващите методи.

Много е важно хората да се замислят върху планирането на бременността. 41% от около 280 милиона бременности годишно по света са непланирани, а почти половината от тях завършват с аборт. Трябва да се има предвид, че една непланирана бременност води до много промени в житейските планове на жената“, споделя д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог.

Непланираната бременност е глобален проблем, свързан със значителни разходи за здравеопазване и социални услуги, както и емоционален стрес за жените и техните семейства. Инвестирането в семейно планиране, както и в здравни услуги за майката и новороденото, могат да спасят много животи. Приблизително 33 милиона от непланираните бременности годишно са резултат от грешки в контрацепцията или неправилното ú използване.4

„Желателно е, когато жената избира метод на контрацепция, да се консултира със своя гинеколог. С негова помощ тя ще може да избере най-подходящия за нея метод, като се съобрази с редица фактори“, съветва д-р Джонгова. „Изборът на подходящата контрацепция ще помогне на жената в нейните житейски планове.

Семейното планиране далеч не се ограничава само до директните стъпки, които жената предприема за избор на партньор и създаване на поколение. То започва още от момента, в който жената започва да води редовен полов живот, и обхваща сексуалното образование, предотвратяването на полово предавани инфекции и болести, методите за контрацепция и мерките срещу безплодие“.

Кампанията „Контролирай изненадите“ се организира съвместно от Байер България ЕООД и Българското научно дружество по акушерство и гинекология. Тя стартира в края на 2014-та година се проведе национално представително проучване с цел да изследва нагласите сред българското население спрямо различните методи за контрацепция и предпазване от непланирана бременност, както и тяхната употреба.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти