Как мъжете и жените реагират на изневярата според вицовете

Как мъжете и жените реагират на изневярата според вицовете
Снимка: Thinkstock

Михаела Петрова

За изневерите е писано и говорено толкова много, че не вярвам да не си знаете всичко. И обикновено е смешно само, когато се случват във виц. Но пък и това, че истините най-лесно се възприемат чрез шегата, също е вярно.

Мисля, че няма човек, който да не е изпитал на гърба си и двойния стандарт – стъписването, болката, гнева, когато стане ясно, че на теб са ти изневерили, и колко приятно гъделичка отвътре, когато се впуснеш във флирт, който води към сексуални заигравки, извън онова, което приемаш за сериозна връзка. Какви пламъчета се появяват в очите и как внасяш някакъв порядък в нещата, към които инак си небрежен, защото ситуацията изисква далеч по-голямо внимание към детайла и мястото, на което си оставяш телефона.

Неслучайно и вицовете за изневери са много по-многобройни от тези за ченгета, мутри, горски животни, пияници или политика. Засягат всички. Малко или много.

Двойният морал – аз мога, тя - не или обратното: в себе си съм сигурна, че това няма да се отрази на връзката ми, но ако той го направи, нещата са много зле, също е една много типична ситуация. Интересното обаче е, че докато в реалния живот е по-разпространена митологемата, че поради инстинкта да пръска семето си, мъжът повече не го свърта на едно място, във вицовете е точно обратното.

Разрових се из вицовия фолклор, който се разпространява в социалните мрежи, помолих да ми разкажат вицове за изневяра и на моя профил. 95% са за изневеряващи жени. А колкото до вицовете, в които изневеряващият е мъж, жените никак не реагират на изневярата му така, че да е смешно.

Камо ли да е готова да вдигне наздравица, за да го отпразнува, като в любимия ми грузински тост за тримата корабокрушенци, на които златната рибка казала, че всеки ще попадне на остров, на който има толкова дървета, колкото пъти е изневерявала жена му. Първият попаднал на остров с доста добър горски масив, направил си лодка и се спасил. Вторият попаднал на бряг, на който имало едно дебело вековно дърво. Намерил начин да го отсече, издълбае, направил си лодка и се спасил. Третият попаднал на истинска пустиня. Тревичка не се виждала. Пие се за жените, които спасяват мъжете си в трудни моменти.

Е, по-разпространен е сценарият, в който конкурентът е отстранен, мръзне в хладилник или се постига компромисно решение за мир заради някакви материални облаги, но в общи линии вицовете, в които жената изневерява, почти е правило, че не го отнася тя, а горкият любовник.

Даже в някои по-оптимистични версии, ѝ носят кило лимони, просто защото не могат да ѝ гледат щастливата физиономия.

Порових в паметта си за вицове, в които има женска гледна точка към мъжката изневяра. Сетих се само за два. Сравнително емблематични. Един се изфукал на приятеля си: "Знаеш ли, снощи две жени се караха за мен - едната викаше: "Връщам ти го", а другата й крещеше: "Не го искам. Вземи си го."

Другият ми е фаворит от години. Прибира се, значи, мъжът вкъщи, жена му вижда дълъг рус косъм на сакото и казва: "Ооо, горкичкият, в този претъпкан транспорт, някоя жена явно е била долепена до теб." Връща се той на следващата вечер с червило по яката на ризата. Тя го поглежда и отново е изпълнена със състрадание: "Еех, тези ваши банкети с тези танци, пак са ти лепнали червило на ризата." Прибира се късно през нощта след няколко дни човекът, жена му вече спи и той започва бързо да се съблича. Но тя се събужда, точно когато е останал по боксерки и... сутиен (!). Той разперва ръце пред изумения ѝ поглед: "Жена, ти си по-умна, измисли нещо".

Това са две доста универсални женски реакции на мъжката изневяра. Едната - след като има друга жена, да отива при нея. Тя го разсиновява, един вид. А другата - да измисля оправдания, за да не погледне истината в очите и така да запази статуквото докато чашата съвсем не прелее.

Междувременно на стената ми се появи и трети виц, който затвърди теорията, че женската нетърпимост към изневярата на мъжете е в пъти по-голяма от тази на мъжете по отношение на заигравките на техните половинки.

"Две жени си говорят. Едната се тревожи, че мъжът ѝ не се прибира вече втори ден. Дали не е избягал с някоя друга, мисли си. А приятелката ѝ казва: "Уф, ти все най-лошото мислиш. Може да е умрял".

И четвъртото много типично нещо е, че мъжът може да застреля конкурента си, както се казва във вица "затова остана без приятели", но само жена може да нарече съперницата си "тая курва". Като във вица, в която една жена се обажда на приятелката си: "Мими, мъжът ми да е при теб? – Не, защо да е при мен. – Защото каза, че ще ходи по курви", за разлика от варианта без телесни травми при мъжете: "Жената на Гарабед му изневерила с Киркор. Гарабед обаче ги хванал в действие, а Киркор казал с прискърбие:  "... и сега като тръгнат едни съмнения..."

Няма да се захващам с дълбокомислени изводи, това изглежда са си аксиоми. Те донякъде обясняват защо в масовия случай жените избягват да държат в близост до мъжете си своите приятелки, а мъжете се чувстват по-сигурни, когато са в компания, в която всички са по двойки.

Не че това е някаква гаранция, но историята на човешките интимни взаимоотношения не веднъж е доказвала, че мъжката солидарност е по-стабилна някак. Почти е закон, че първи не посягат на жената на приятел. Но всички си знаят, че когато те са с жена, авторитетът им расте.

Веднага стават много по-ухажвани. Или както посъветвах наскоро сина ми: "за да си намериш гадже, първо трябва да си хванеш гадже". А той ме погледна с ей такива очи: "Вие, жените, наистина сте луди".

Това е положението. Оправяйте се. С любов. Важно е да има любов. Ей така, за разкош. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти