Изкуствени сълзи: как актьорите „плачат“ на снимачната площадка

филм
Снимка: iStock

Режисьорите често карат актьорите да плачат, за да добавят драматизъм към сцената. Но как можеш да накараш сълзите да потекат по лицето ти, когато изобщо не се чувстваш тъжен?  

При всеки занаят, включително актьорството, има основни умения, които трябва да притежава практикуващият. Например, показател за професионализма на актьора е способността му да продължи да играе, дори когато партньорът направи нещо смешно или нещо неочаквано се случи на сцената или снимачната площадка.  

Заснемането на любовни сцени също изисква много работа и умения от страна на актьорите. Докато те се опитват да покажат надеждно чувствата си към снимачния партньор, десетки членове на екипа ги гледат.  

звезди
Снимка: iStock

Друго полезно умение за всеки актьор е това да заплаче, когато режисьорът поиска. В края на краищата, сълзите на героите са много често срещано средство за засилване на въздействието върху зрителите. Да кажем, че герой изпитва силна физическа или емоционална болка, скръб, отчаяние, нежност или дори невероятна наслада. Във всички тези сцени актьорът обикновено е помолен да "плаче".  

Разбира се, има и специални помощни средства - например капки за очи, които изкуствено произвеждат сълзи. И все пак сред професионалните има мнение, че това е нечестен метод, който се използва само от аматьори. Какво тогава да направите, ако спешно трябва да заплачете?  

Има някои актьори, които могат да предизвикат истински ридания чрез чистата сила на волята. Разбира се, това изисква специални уроци, но след като придобият такова умение, няма да имат проблеми с предизвикването на сълзи „при поискване“.  

звезди
Снимка: Getty

Ярък пример за това е актрисата Брайс Далас Хауърд в ролята на зависимото от общественото мнение момиче Лейси Паунд в сериала „Черно огледало“. По време на телевизионно интервю при Конан О'Брайън той я моли да заплаче. Актрисата отговаря, че просто има нужда да започнат да говорят за каквото и да било.  

Тогава Конан започва да говори за измислено пътуване до местния магазин за строителни материали, а очите на Брайс постепенно се пълнят със сълзи. След по-малко от две минути тя вече плаче, сякаш водещият говори не за инструменти, а за жестока трагедия.  

„Това е нещо, което може да се научи“, казва тя, преди да сподели подробности за собствения си метод. Оказва се, че Брайс е тренирала да се прозява незабележимо, което предизвиква сълзенето. Актрисата също така добави, че важен момент в тази техника е да пиете вода. Когато на тялото не му липсва влага, по-лесно се предизвиква поток от сълзи. 

звезди
Снимка: Getty

Великата американска актриса Шърли Темпъл става известна като дете, но тя винаги е била ненадминат професионалист. В интервю за Асошиейтед прес през 1999 г. тя разкри начина, по който е плакала пред камерата като дете: „Трябваше ми майка ми. Нямаше нужда да мисля за нищо тъжно, просто превръщах съзнанието си в празен бял лист. След минута можех да заплача” 

Казват, че Холивуд е просто свят от илюзии, направени от огледала и димни завеси. Това обаче не може да се направи без триковете на магьосници. Една актриса честно признава, че сълзите й на екрана не се дължат на собствените й актьорски способности, а са резултат от използването на очна линия. Ана Фарис, която стана известна с ролята си на Синди Кембъл в поредицата "Страшен филм", каза пред телевизионния водещ Джеймс Кордън, че не е човек, който може лесно да плаче в реалния живот и за нея е двойно по-трудно да го направи пред очите на камерата: „Всъщност е малко странно. Майка ми ме е възпитала така. Ако някога започнех да плача, тя ме критикуваше” 

звезди
Снимка: Getty

За разлика от самите актьори, които понякога прибягват до смешни начини да заплачат за определена сцена, някои холивудски режисьори са привърженици на други, сурови методи. В историята на киното има много примери, когато режисьори са използвали груби и съвсем нечовешки подходи, за да предизвикат емоционална реакция. Например Алфред Хичкок умишлено сплашва Типи Хедрен на снимачната площадка на „Птиците“, за да заснеме истинския й ужас.  

С такива методи е известен и Стенли Кубрик, който докарва Шели Дювал до точка, в която косата й започва да пада от стрес, докато работи по филма „Сиянието“. Той се отнася с нея изключително грубо, което довежда до факта, че емоционалното състояние на актрисата практически съвпадна със състоянието на нейната героиня.  

звезди
Снимка: Getty

Известният Франсис Форд Копола, създател на поредицата от филми „Кръстникът“, също не се интересува много от последствията от методите си на работа и психологическия комфорт на актьорите. По време на снимките на ,,Дракула” той се отнася толкова грубо с Уинона Райдър, че тя започва да плаче. Точно тези истински сълзи са необходими на режисьора за силната сцена.   

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти