Имате ли нужда от сватбен агент?

Имате ли нужда от сватбен агент?
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Организирането на една сватба, особено ако е вашата, може да се окаже доста трудоемко начинание. Дали наемането на сватбен агент е излишно и е просто временно модно явление, или наистина подобен вид услуга може да ви спести нерви, време и дори пари?

За да ви отговорим на тези въпроси и да хвърлим малко повече светлина върху дейността на сватбените агенции, решихме да зададем няколко еднакви въпроса на трима действащи агенти. В техните отговори ще откриете подробна информация около всичко, което ви вълнува за фирмите, организиращи сватбени тържества.

"Летен сняг" е сватбена агенция, позиционирана в Стара Загора, но работи с клиенти от цялата страна. Силвия Ангелова бе любезната дама от агенцията, която отговори на въпросите ни.

"Приказен ден" е сватбена агенция в София. Те обаче се специализират в организирането на дистанционни сватби - ако младоженците са извън България, но искат сватба тук, могат да се обърнат към тях. Мариела Камбурова от агенцията обърна специално внимание на въпросите на Edna.bg.

"Мелодика" е агенция, която ще ви помогне да организирате не само сватбата си, но и всяко друго социално мероприятие. Галя Крайчева бе така любезна да си поговори с нас и да ни разкаже повече.

Нека започваме с въпросите!

От колко време е съществува вашата агенция и колко сватби сте организирали до момента?

Летен сняг: Първата сватба на парти и сватбена работилница "Летен сняг" беше през 2007 г. Обединили сме всичко необходимо за сватбения ден -организация, декорация, фото и видео, DJ и водеща под една марка, което ни дава възможност сами да изпипваме всички детайли, без да носим отговорност за грешки, които често се допускат от подизпълнители. А колко точно са сватбите в нашето портфолио, е трудно да кажем smiley.

Приказен ден: Официално сватбената ни агенция започна дейност през 2004. Основатели на агенцията са Мариела Камбурова (първият сертифициран сватбен агент в България) и Николета Тодорова (първият събитиен дизайнер в България). Агенцията е организирала десетки сватбени тържества на младоженци от страната и чужбина. По популярните изяви на "Приказен ден" са сватбата в къщата на Биг Брадър, "Такъв е животът – сватбата", "Моята голяма ТВ сватба" от Шоуто на Слави.

Мелодика: Фирма за събитиен мениджмънт и сватбена агенция "Мелодика" са създадени през пролетта на 2011 г. като естествено продължение на тогава 6-годишния опит на управителката Галя Крайчева в събитийния мениджмънт в България и чужбина. Агенцията предлага едни от най-гъвкавите условия в сватбения бранш. Към момента имаме близо 30 събития от 2011 насам.

Как ще обясните работата на сватбения агент? С какво точно ще помогне той на младоженците и докъде се простират правомощията му? Защо ни е необходим помощник за подготовката?

Летен сняг: Сватбеният консултант е професионалист, който мисли и за най-дребните детайли, помага с консултации, бюджетно планиране, организация и координация на всичко свързано с подготовката и протичането на сватбения ден. Правомощията му се простират до там, до където позволят младоженците wink. Повечето от тях решават, че подобна услуга е излишен разход и могат да свършат всичко сами. Ние не ги убеждаваме в противното, защото целта ни не е клиенти на всяка цена. В 90% от случаите обаче след сватбата хората споделят с нас, че това е била най-голямата им грешка и ако имат възможност да върнат времето назад, нещото, което биха променили, е присъствието на сватбен консултант.

Според нас ролята на сватбения консултант по време на тържеството е малко объркана. Смята се, че е негово задължение да контролира работата на фото-видео екипа, DJ  и водещата/я, да решава кога да се направи някой ритуал или игра. Водещата в "Летен сняг" е категорична, че това е невъзможно, тъй като неин ангажимент е да следи купона и съобразно това да прецени кога е най-точният момент да се прави каквото и да било. Тя/той поддържа връзка и информира за всичко фото-видео тандема, младоженците, сервитьорите и др. С една дума тя менажира цялата вечер.

По отношение на подготовката фигурата на сватбен консултант също е много важна, защото той знае на какво ниво работят всички в бранша, може да договори отстъпки в цените, знае към кого да се обърне, ако изникнат непредвидени ситуации и желания и т.н. Накратко – сватбеният консултант трябва да бъде навсякъде във всеки момент, когато е необходим и невидим през останалото време smiley

Приказен ден: Организирам сватби близо 10 години и винаги съм приемала моята работа твърде отговорно. За мен сватбеният агент е най-големият помощник за бъдещите младоженци. Много пъти бъдещите младоженци не знаят какво ги очаква, впускайки се да организират сватбата си сами. Обръщайки се към професионален организатор на сватба, те до голяма степен се застраховат от силен стрес. Тук обаче трябва дебело да подчертая – много е важно да наемете опитен и обучен агент. Знам, че десетки жени мечтаят да бъдат сватбени агенти, но за да работиш тази професия трябва да имаш солидна подготовка и разбира се умения. Да гледаш филма "Сватбен агент" не е достатъчно. Уви, не са много агентите в България, които имат този опит и професионална подготовка.

Мелодика: Доста добър въпрос, защото сме в условия на криза и много хора прибягват до съкращаване на излишните разходи. Аз лично не препоръчвам да се правят компромиси с DJ и фотограф. Декорации и т.н. могат да отпаднат, но не и важните неща. Със сватбения агент е същото – защо да не спестим от това? Много хора мислят, че могат да си организират сватбата сами и са прави. Въпросът обаче е, какво точно искат да получaт, и е добре да се насочат към някой с опит, който е работил това.

Често при мен идват булки със снимки от интернет и т.н., и ме питат "Може ли това?". Разбира се, че може, но все пак всеки работи с някакъв бюджет и аз ги консултирам според този бюджет какво могат да си позволят и какво не. Сватбеният агент прави точно това – ориентира какво могат да получат младоженците срещу конкретна сума. Ние им предлагаме това, което те искат и ще могат да си позволят. Сватбеният агент доближава младоженците най-близо до това, което те искат за сватбата си.  

Само за големи (така наречените "тежки") сватби ли се наема сватбена агенция или за малките тържества също е нужна помощ?

Летен сняг: Помощ е нужна на всеки, дори да не си признава. Дали ще присъстват 50 или 500 гости няма особено значение за елементите, които съпътстват подготовката на всяка сватба. Най-често услугите на сватбена агенция използват хора живеещи в чужбина или прекалено ангажирани. Обикновено  бъдещата булка вижда съмишленик в лицето на сватбения консултант, а това ѝ дава спокойствие и увереност по пътя на подготовката и тя решава да се възползва от услугата.

Приказен ден: Препоръчвам сватбен агент на всеки, който има много заето ежедневие и няма време да се занимава сам/а с хилядите детайли. Още подходящи поводи да наемете сватбен агент е, ако имате голяма рода, която има голямо желание да помага, но всеки е на различно мнение и не може да им се угоди. Повод за наемане на сватбен агент още може да бъде, ако младоженците не живеят в страната или искат сватбата да е на по специално място. Ако срокът е много малък – например 4-5 месеца или по малко, тогава бих казала, агентът е много задължително нещо.

Мелодика: Може да има нужда, може да няма, зависи какво искат клиентите. Сватбата може да е малка, но младоженците да нямат времето да я организират сами. Ако имат конкретни изисквания и очаквания, е по-добре да се наеме агент.

Колко струва да се ползват услугите на сватбен агент? Процент от цялата сватба ли се взима или е точно уговорена сума?

Летен сняг: Това е много относително. Но да, единият вариант е % от цялата сватба, а другият - конкретна сума. В Стара Загора на този етап цените са доста ниски. Може да се намери сватбен агент и за 60 лв. (на фона на цени от 1000 лв. в София си е направо комично). Друг е въпросът каква е компетенцията и колко качествена услуга ще се получи срещу тази сума…

Ние сме разделили нуждите на младоженците така:

- сватбен консултант за организация на цялата сватба;
- сватбен консултант за предсватбена организация;
- сватбен консултант в самия сватбен ден;
- сватбен консултант в ресторанта;
- и един вариант на договаряне според нуждите на младоженците.

Броят на организаторите е в зависимост от мащаба на събитието.

За съжаление, все още повечето клиенти смятат, че щом ни възложат декорацията на избраната локация, ние трябва да им помогнем (без хонорар) за всичко останало - купуване на торта, халки, рокля, костюми, да осигурим музиканти за ресторанта и т.н. 

Приказен ден: Трудно е да се каже колко може да струва една сватба, защото всичко е много индивидуално, но най-общо казано бъдещите булки могат да се ориентират като умножат 110лв-120лв по броя на гостите на сватбата. Тази сума от 110 лв-120 лв е разбивка на разходите за 1 човек. Това включва целия бюджет – меню, напитки, декорация, фото, видео и DJ, облекло, халки и т.н. Включва и хонорара на един сватбен агент. 

Хонорарът може да е много различен. Един качествен агент не би могъл да работи за по-малко от 1200-1300лв. Агенти които работят без пари, според мен, не са много надеждни, както и агент на много ниска цена. Часовете, които средно са необходими един професионалист да организира сватба, са към 200-250 часа. За младоженци, организиращи само сватбата си, това време възлиза на 450-500 часа. 

Мелодика: Всеки сватбен агент ценообразува по свой начин. Ние предлагаме и сватбени пакети, до които обаче клиентите рядко опират. Много често се работи на процент от стойността на събитието или се изготвя индивидуален пакет. За 500лв имахме пакет с почти цялостна организация. По-дребните неща – пакетчета за хвърляне, късмети и т.н. не са включени в него, но по-сериозните – консултация за ресторант, автомобил, торта, фотограф и т.н., се включва в пакета. Много ми е трудно да дам конкретна цена, защото всеки сватбен договор е за различна сумаЗадължително се сключва договор – по-добре е и за нас и за клиентите.

Какви са новите традиции в сватбите и кои от старите са се запазили (например, оркестър пред дома на булката, скриването на обувката, или навлизат други като типично американските – нещо синьо, нещо назаем, нещо старо и т.н.)

Летен сняг: Естествено е да започнат с годеж, няколко месеца (или години) след това е ред на датата за сватба и избор на кумове. Първото, за което мислят булките, е как да си набавят нещо, старо, нещо ново, нещо синьо и нещо назаем. След като всичко това е набавено започват с въпросите за традициите. Някои булки сплитат косите си на плитка, като по този начин скъсват с моминството. Младоженците от своя страна се разделят с ергенлъка с ритуално бръснене, наречено бръснела.

До скоро пред домовете на младоженците се виеха дълги и изтощтителни хора, а музикантите бяха като шумна сянка на всичко случващо се. Напоследък обаче тези елементи започват да губят своето място в съвременната сватба.

Все по-рядко се откупува булката. Дамите са на мнение, че не са стока и не е редно да се плаща за тях.

Има и различни сватби, които започват направо с така наречения "изнесен ритуал". Тогава булката, водена от своя баща, въври по пътека обсипана с розови листенца към своя бъдещ съпруг. Традициите продължават в ресторанта, но те не са в компетенциите на сватбения организатор, а на водещата/я smiley

Приказен ден: Ние продължаваме упорито да си спазваме традициите и няма нещо, което да кажа, че е чак толкова много навлязло като нови обичаи. Разбира се, всяка булка може да добави свой собствен елемент към тържеството, но като цяло няма нещо изключително необичайно и ново.

Мелодика: Повечето младоженци искат по-европейска сватба, с по-малко български традиции. Тръгва се от хотела, няма крадене на булка и т.н. Но все пак в голям процент от сватбите го има, просто при нас идват такива младоженци, които предпочитат да пропуснат част от тези традиции. Агенцията ни не дава мнение за ритуалите, кой каквото иска ще получи. Мога да кажа със сигурност, че са отпаднали типично местните – мазане на вратите с мед, колене на кокошка и подобни. Повечето пъти нещата се съчетават - ръченици, чупене на погача и в същото време хвърляне на жартиер – получава се един чудесен микс.

Какво ще рече изнесен ритуал?

Летен сняг: Изнесен ритуал е всяко място извън ритуалната зала. Повечето двойки са на мнение, че традиционната ритуална зала е крайно неподходящо място да си кажат "Да". Съвременната сватба е романтична, изпълнена със стил и финес, а интериора и атмосферата във въпросната зала навяват спомени от едно друго отдавна отминало време. Освен визията, която може да се постигне, не се налага на гостите да сноват от място на място и да се чудят какво да правят във времето наречено прозорец. Когато всичко е на едно място е много по-удобно. Тези ритуали се озвучават с подходяща музика от DJ, който е нает и за тържеството. Често музиканти свирят на струнни инструменти абсолютно на живо.

Приказен ден: По българското законодателство единственото място, където може да се сключи легитимен брак, е в община. Понятието "изнесен ритуал" се използва, когато младоженците, след като са се подписали в общината, длъжностно лице идва на друго място (градина или частна зала) където извършва цялата церемония, НО това не е същинско бракосъчетание. Всеки брак, извършен извън общинска зала, всъщност, не е много легитимен и при евентуален развод след време, добър адвокат може да направи този брак незначителен, т.е. никога несъществувал. Аз лично препоръчвам да се спазват законите smiley.

Мелодика: Не мисля, че е коректно да се казва "изнесен ритуал", може би е по-добре да се каже симулация на ритуал... При него има също доста въпросителни, например - къде ще се провежда сватбата – в София не се позволява архивната книга да се изкара от обредния дом. Ако човек иска изнесен ритуал, първо подписва брака в общината, след това ритуалът се прави за пред гостите. Сватбения агент също може да бъде водещ и да сключи ритуала, което обаче е чисто фиктивно, просто симулация за присъстващите.

Има ли нестандартни места, на които се провеждат бракосъчетания – пещера, плаж, планина, хотел, друга държава и т.н.?

Летен сняг: Разбира се. Всяка втора двойка идва с намерението да шашне своите гости. А какъв по-лесен начин според тях, от нестандартно място. Плаж, кораб, планина, поляна, хотел вече са стандартни, дори пещера. Има двойки, които имат любими места по света и искат от нас да ги пресъздадем - Хавай, Париж, Барселона... да ги върнем в 18-и век! С повече труд и фантазия се постигат уникални (бутикови, бихме казали) спомени. В Стара Загора историческият музей със запазена антична улица е една от възможностите за "изнесен ритуал". Преди години ние бяхме първите, които снимаха сватбена фотосесия там с разрешение от кмета на града и май "повлякохме крак" smiley.

Приказен ден: Частично отговорът на този въпрос е в предходния отговор. Практически, младоженците могат да имат церемония където си пожелаят, стига да е удобно за тях и за гостите им да ги придружат. Аз не бих казала, че супер нестандартни места са много актуални. Това, което смятам, че е хубаво обаче, е да се внесе повече личен елемент в гражданската церемония - украса, или да се прожектират снимки на двамата младоженци или да се разкаже тяхната история. Всичко, което е по лично и докосва сърцето с красиви емоции, е много подходящо за гражданска церемония smiley.

Мелодика: Трудно е да се обобщи, но планински и полски сватби има повече отколкото плажни, например. В повечето случаи се избира тема на сватбата – те варират от чисто романтични, до изключително абстрактни - рок сватби, индийски, булката в черно и т.н. Практиките в чужбина са много различни. Във Франция например, се пуска обява в месния вестник и никой не трябва да възрази срещу бракосъчетаването. Няма проблем да се подпише в България или на друго място, зависи от младоженците

Кое е най-трудното в организирането на една сватба?

Летен сняг: Най-трудно ни е, когато младоженците имат безкрайни изисквания към нас, а в същото време самите те не знаят какво искат...

Приказен ден: Аз лично не мога да кажа, че нещо е е по-трудно от друго. Всяка сватба е различна и в тази частност всяка подготовка е различна. Моята работа е да изглаждам трудности и да организирам нещата така, както са най-добре за младоженците.

Мелодика: Всеки си мисли, че това е мечтаната професия, но всъщност, всичко е съпроводено със страшно много стрес. Не се оплаквам по никакъв начин, защото това ни е работата и трябва да си заслужим заплащането. Ние трябва да работим заедно с младоженците, да няма конфликти и всичко да мине по най-добрия начин. Хората, които прибягват до сватбена агенция, са перфекционисти и имат много ясна визия как искат да станат нещата, съответно ние трябва да изпипаме детайлите и две седмици преди сватбата всичко да е готово.

Но като цяло е много удовлетворяващо.

Разкажете за някой интересен случай от вашата практика.

Летен сняг: Всяка сватба е уникална и интересна. Приятели често ни казват "Е, какво толкова, всички сватби са еднакви".  И ние си мислехме така преди да създадем агенцията ни. Сега сме категорични - няма две еднакви сватби и всеки път се случва по нещо интересно, което дори ние не сме очаквали. Всеки път се вълнуваме и плачем с младоженците и техните родители и, ако сега дадем един, само един пример, ще засегнем останалите. А случките наистина са много, затова сме решили да напишем книга, а тя ще е истинска, защото е по действителни случаи (ще сменим само имената на персонажите wink)

Приказен ден: Имаме десетки интересни случки в практиката си. По-скоро бих искала да дам съвет от моята практика на бъдещите младоженци. Ако не може да си позволите сватбен агент, поне направете платена консултация с добър такъв. Това до голяма степен ще ви ориентира какво и как да постъпите и от къде да започнете. Сватбеното тържество е едно от най- прекрасните преживявания във вашият живот и си заслужава да отделите необходимото време и/или средства, за да го превърнете в изключително събитие.

Мелодика: Случаи интересни имаме толкова много... Но ще се спра на два. Веднъж младоженците се сбориха за питата – кой ще отчупи повече. Булката тренирала карате, младоженецът – бокс. Двамата бяха толкова настървени за тази питка – кой ще носи парите в къщата, че като се хванаха, кръстосаха си ръцете и в крайна сметка булката финишира на земята. Нищо лошо не се случи, нямаше инциденти и със сигурност всички един ден ще се смеят на това. В крайна сметка, тя взе по-голямото парче.

Имах и едни младоженци, които не можеха да стигнат до консенсус за голяма част от нещата. Накрая харесаха различни торти. Казах им, че според бюджета могат да си позволят и двете торти. И така имаха наистина две. Едната беше с пингвини, булката си я избра нея smiley.  

Благодарим на сватбените агенции за изчерпателните отговори, а на всички бъдещи младоженци, пожелаваме да имат сватбата на мечтите си, да се обичат много и както се казва по приказките - да живеят дълго и щастливо!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти