Факти за феромоните

Факти за феромоните
Снимка: netinfo

Кой не е чувал за тези вещества и притегателната им любовна сила, но всъщност знанията за феромоните на редица от нас май общо взето се изчерпват дотук.

Може би най-известният феромон е андростенонът, който се отделя не само от жлезите на някои животни, но и от тези на мъжа. Представителите на силния пол и всяка трета жена не различават неговата миризма. Каква точно информация носи той за дамите - все още остава загадка.

Установено е, че феромоните не са източник единствено на сексуално послание. Чрез тях животните променят границите на своята територия, съобщават за надвиснала опасност и необходимостта от събиране на стадото, а също така регулират и родителските отношения.

Вече над 30 години експертите се занимават с изучаването на феромоните, но все още въпросите пред тях са повече, отколкото отговорите.

Доказано е, че ние не изпитваме влечение към човек, чиято миризма не харесваме. Изследователите обясняват това с комплекса за т.нар. хистосъвместимост. Терминът звучи сложно, но всъщност има просто обяснение - най-привлекателният по нашите критерии партньор трябва да мирише приятно, т.е. да притежава "уникална" за нас миризма.

Все пак, ако нечия миризма ви хареса, това означава само, че той/тя ви подхожда биологически, но не и че имате съвместимост по отношение на темперамента, характера, интелекта и т.н.

Мъжките феромони са способни да подобрят настроението на някои жени. В резултат на това в кръвта им се променя нивото на някои хормони, най-вече тези, които участват в регулирането на менструалния цикъл и репродуктивната функция.

Феромоните миришат специфично, защото не се състоят от едно вещество, а са сложен комплекс от поне няколко. Повечето миризми ние улавяме с помощта на обонянието, а други не, тъй като те се обработват от лимбичната система на мозъка, отговаряща за това, което наричаме интуиция.

В днешната парфюмерийна индустрия феромоните се прилагат все по-широко за създаване на аромати, за които се твърди, че имат сексуален привкус. Учените обаче се отнасят доста скептично към тях и смятат, че ако тези парфюми притежават някакъв ефект, то той в повечето случаи се дължи на нашето внушение.

Понякога за медицински цели се използват феромони при лечение на постменструалния синдром, хормоналните дисфункции и за подобряване на емоционалното състояние на жените в периода след климактериума.

В парфюмерията отдавна се прилагат вещества, които са полови стимулатори  за различните животински видове. Оказват ли те влияние и върху човека? Традиционното и многовековно използване на някои от тях подсказва, че определен ефект може би е налице, но за него все още няма научни доказателства.

Например мускусът е вещество, което се съдържа в специална торбичка в корема на кабарга (малък елен без рога с тегло около 10 кг). Точно тази съставка придава аромат на сладост и чувственост.

Амбрата е субстанция, която се получава от отпадъчните продукти на храносмилането в стомашно-чревния тракт на кашалота. Миризмата на прясната амбра е непоносима, но с времето, тя става твърда и се определя като възбуждаща (наподобява аромата на тютюна).

Цибетинът също влиза в състава на множество парфюми. Той се извлича като продукт от жлезите на цибетовата котка (виверата), която обитава Африка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти