Здравословни Закуски за Късно Вечер – Кои Са Те и Как Предпазват от Преяждане?

Платена публикация

храни преяждане
Снимка: Pexels

Есен е. Измамните лъчи на слънцето през деня, които вече не жарят страните, а ги карат да розовеят, попарени от вятъра. Денят започва да се изпарява все по-бързо, докато годината върви към своя логичен завършек. Настъпва сезонът на нагушванията и дългите вечери с любими хора, книга или хубав филм. А колкото по-дълга е нощта, толкова по-голяма е и вероятността често да притичваме за някоя „късна закуска“. Недостигът на важния Витамин D, който обикновено си набавяме чрез слънцето, води до липса на енергия. А кой е най-бързият начин да си я набавим? Обикновено, чрез някое сладко изкушение. Но какви са опасностите от него? Най-голямата е затлъстяването, предизвикано от преяждане.

Излишните килограми, сами по себе си, се превръщат в психологически комплекс за мнозина. Модната естетика ни налага да бъдем слаби и стройни. И макар и да не трябва да превръщаме този стремеж в мания, то той има и сериозни негативни последици за здравето. Затова и трябва да се научим да контролираме, както желанието си за сладки изделия, така и това за мазното, соленото и газираните напитки.

Това не означава, че трябва да стоим гладни и тъжни. Просто не е нужно закуската късно вечер да е съставена само от вредни за тялото и фигурата продукти. Това не означава да се лишите изцяло от тях. А да балансирате концентрацията им в менюто.

Кои са полезните алтернативи на закуските късно вечер? Лесно ли се приготвят? Предпазват ли от натрупването на излишно тегло? Помагат ли за влизането във форма? Предпазват ли от затлъстяване?

Научете 3-те най-здравословни закуски за късно вечер по-долу!

храни преяждане
Снимка: Pexels

Преяждането Късно Вечер – Вредно и Опасно за Здравето!

Всеки път, когато приемем повече калории, отколкото са необходими на тялото, затрудняваме дейността на тялото. Метаболизмът ни се пренатоварва, в резултат на което и спира да работи със същата скорост. Започваме да трупаме излишно тегло. А това е лесната част от задачата. По-трудната ще е да върнем добрата си форма и тънка талия. За някои, дори ще се превърне в мисия.

Една от основните причини за затлъстяването е преяждането късно вечер с нездравословна храна. Тя може да бъде евтината луканка, богата на изкуствени овкусители и сол, и придружена с бял хляб. Но най-често се изразява в консумацията на шоколад, сладолед, пържени картофи, снаксове и пица. Това са най-често използваните „емоционални“ храни. Могат дори да се превърнат във зависимост, тъй като водят до бърз прилив на енергия. Мозъкът отделя сериозно количество допамин и серотонин, които, обаче, бързо се изпаряват. Настроението ви започва да се понижава. И копнеете за следващата „доза“ вафли.

Има няколко лесни тактики, които ще ви помогнат да спрете да преяждате. Те са:

► Започнете да се храните по-бавно. Дъвчейки повече храната си, вие отделяте по-голямо количество слюнка. Този процес „залъгва“ мозъка ви, че вече сте сити.

► Пийте много течности. Разбира се, не говорим за газирани напитки или алкохол, а за добрата стара вода. Искаме или не, тя е основната съставка в човешкото тяло. Всяка клетка в нас се състои от 65% - 75% от нея. Тя изпълва стомаха и създава усещане за ситост.

► Спрете да купувате полуфабрикати. Така ще сведете вероятността от преяждане късно вечер до минимум. И ще оптимизирате семейния бюджет.

► Балансирайте менюто. Включете много протеини и богати на фибри плодове и зеленчуци.

► Спортувайте. Редовните физически упражнения ще стегнат фигурата и ще забързат метаболитната дейност.

А сега, нека видим 3-те най-добри здравословни закуски за късно вечер:

#1. Сандвич с Пуешко Месо и/или Фъстъчено Масло – За По-Качествен Сън!

Когато искате да заситите глада посред нощ, половин сандвич с пълнозърнест хляб е отличният избор. Тялото усвоява го усвоява по-бавно, така че ще се чувствате сити по-дълго. А в пуешкото месо има триптофан - аминокиселина, която ви помага да заспите. Ако сте вегетарианци, намажете препечени филийки обилно с фъстъчено или бадемово масло. Маслото от ядки има здравословни мазнини, които повишават нивата на серотонин, грижещ се за доброто настроение. Той ни помага да се отпуснем и да релаксираме качествено.

#2. Кисело Мляко с Плодове – Чудесен Заместител на Сладоледа!

Кой не е преяждал емоционално със сладолед? Колкото и обаятелна да изглежда купата със сладолед, то тя ще ви даде само временна утеха. Скоро ще имате нужда от още малко. Вместо традиционния шоколадов или ванилов студен изкусител на сетивата, можете да си забъркате купа с прекрасно българско кисело мляко и плодове по избор. Най-полезни са черешите и малините, които съдържат мелатонин и богат набор от антиоксиданти.

#3. Билков Чай Вместо Горещ Шоколад за Ефимерни Съновидения!

Студените вечери често са асоциирани с чашата с горещ шоколад. Проблемът е, че трябва да внимавате, какво какао купувате в магазина. И да не му добавяте захар или други подсладители. Освен това, дори и чисто, то съдържа високи концентрации на теобромин – химически еквивалентно на кофеина вещество. А това ще попречи на лекото навлизане в сеенията на Морфей. Затова, заместете го с питателна чаша билков чай, която ще се погрижи за лесното и приятно унасяне и заспиване.

Похапвайте Късно, Но Винаги Здравословно и с Мяра!

Навикът да ядем вредни храни късно вечер в студените месеци често става повод за това да преядем. И до затлъстяване. Заменете любимите си сладки, солени и мазни изкушения със здравословни алтернативи и се радвайте на перфектна визия и тънка талия. Не чакайте, а започнете още от тази вечер!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти