Ваксината срещу варицела – за и против

Платена публикация

варицела
Снимка: iStock

Варицелата е силно заразен вирус, който протича с обриви по цялото тяло, неразположение, температура, главоболие. Вирусът се разпространява чрез въздуха като грип, морбили, коронавирус и други въздушно-капкови инфекции. Заразяването става от друго болен, дете или възрастен, или от възрастен с обострен херпес зостер. В повечето случаи децата боледуват относително леко без усложнения, но се измъчват и трудно понасят да не чешат пъпките, които са пълни с прозрачна течност и при спукване могат да доведат до бактериална инфекция и белези за цял живот. При възрастните болестта може да протече значително по-тежко, има и случаи, при които са регистрирани усложнения и дори смърт.

От началото на 2020 г. ваксината срещу варицела е в препоръчителния имунизационен календар на България и много педиатри я препоръчват на своите пациенти, тъй като тя е ефективна и със странични ефекти, съпоставими като честота и тежест с тези на вече познатите ни ваксини от календара. Варицелата е една от шарките, които при отсъствие на имунизационна програма се изкарва от 85% от децата преди да навършат 14-годишна възраст. Ако на човек не му е поставена ваксина срещу варицела, вероятността да се зарази при контакт с болен е огромна, тъй като болният разнася заразата в продължение на 21 дни. Бременните жени, които нямат имунитет срещу варицела, са уязвими и са с повишен риск от заболяване и развитие на усложнения в плода или новороденото.

Ваксината срещу варицела е създадена през 70-те години и в 13 от 27 страни, членки на ЕС е безплатна и е в националния имунизационен календар. В тези държави случаите на варицела намаляват с близо 90% и това води след себе си още един голям плюс – повишава се колективната защита и се намалява разпространението на вируса сред  населението. Затова аргументите ЗА ваксината са много повече и по-силни в сравнение с тези против, които се поддържат от традиционните противници на ваксинацията като цяло.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти