Свежо и сезонно

Платена публикация

Свежо и сезонно
Снимка: netinfo

Всички знаем, че пресните плодове и зеленчуци са незаменима част от ежедневното ни хранене. Без редовната им консумация трудно може да си набавим необходимите ни витамини, минерали и други полезни вещества, които се грижат за добрата ни форма и здраве. Но ако искате менюто ви да е максимално пълноценно, изберете пресни продукти, отгледани от малки местни ферми. 

Когато купувате от малки местни ферми, вие не само намалявате въглеродния си отпечатък (т.е. грижите се за природата) и поддържате местната икономика, но и извличате повече ползи за здравето си. 

Защо е по-добре да изберете пресните продукти, отгледани от местните фермери, пред тези, продавани в супермаркетите и конвенционалните борси и пазари за плодове и зеленчуци? Ключовата дума в случая е “пресни”. Тъй като продуктите са отгледани по-близо, те са в пъти по-пресни от тези, с които обикновено зареждат щандовете в големите магазини (само като пример от случайно подбран магазин - магданоз от Гърция, домати от Турция, лук от Египет). 

А колкото по-пресни са продуктите, толкова по-високо е съдържанието на полезни вещества в тях. В момента, в който биват откъснати плодовете и зеленчуците, нивата на витамини С, Е, А и някои от група В започват да намаляват и впоследствие дори да изчезват. Други фактори, които оказват влияние върху количеството полезни вещества в продуктите, са излагането на въздух, изкуствена светлина и температурни разлики, така че колкото по-дълго прекарва един продукт в съхранение, транспорт и в крайна сметка - на щанда в магазина, в толкова по-голяма степен губи от здравословните си ползи. 

И все пак - не че продукцията, която е откъсната преди седмица или две, не е полезна. В крайна сметка, по-важно е да консумирате плодове и зеленчуци, колкото се може по-често и в колкото се може по-големи количества. Но със сигурност не може да се сравнява с пресния домат или свежата краставица, откъсната сутринта, точно когато е достигнала пълната си зрялост.

Нищо не може да се сравни с този вкус и аромат. Освен всичко останало, това е още едно от предимствата на местно отглеждани продукти от малки производства - възможността те да бъдат събрани точно когато са достигнали максималната си зрялост. 

За сравнение, когато един плод или зеленчук ще прекара дни или седмици в съхранение, той се бере още докато е зелен, и узрява впоследствие, което допълнително го лишава от възможността да натрупа полезни вещества от слънцето и почвата. А когато добавим и липсата на химикали, пестициди и изкуствени торове, използвани при отглеждането - колко по-хубаво може да бъде? 

Никога преди не е било по-лесно да се храните с истинска, чиста, качествена храна. Пресни плодове и зеленчуци може да поръчате директно от малките ферми производители - откъснати в деня на доставката, отгледани без вредни добавки и с неустоим вкус, аромат и свежест. 

Поръчайте сега фермерска кутия със свежи зеленчуци с 40% отстъпка за 12.40 лева и първите 10 поръчки ще получат подарък платнена торбичка! 

Всяка кутия Зеленчуково лято съдържа зеленчуци, които са:

-  екологично чисти - отгледани без пестициди; 
-  гарантирано свежи - откъснати в деня на доставката и пълни с витамини;
-  български - отгледани в малки устойчиви стопанства в България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти