Сухата кожа е проблем, който има решение

Платена публикация

eucerin
Снимка: Eucerin

Защо сухата кожа се превръща в проблем

Водата е изключителна важна за функционирането на човешкия организъм. До 20% от цялото количество течности в организма се съхраняват в кожата, като 1 грам от кожата може да съхрани 1,5 грама вода. Когато кожата не е достатъчно хидратирана, тоест не задържа необходимото количество вода, тя започва да става суха, да губи свежестта и еластичността си. В резултат кожата става изключително чувствителна, опъната и често е зачервена и дори напукана.

Причини за поява на суха кожа

Сухотата на кожата може да бъде причинена както от външни, така и от вътрешни причини. Вътрешните, или т. нар. ендогенни фактори, на които може да се дължи проблемът суха кожа, са генетична предразположеност, хормонални смущения, стареене на кожата или някакъв тип заболяване. Сред външните фактори причинители на сухата кожа са климатът и атмосферните условия, фотостареенето, външно въздействие на химически съставки, терапевтични намеси, неправилно хранене и др.

Като основна причина за сухата кожа се сочи недостигът на естествения овлажняващ фактор Уреа, в резултат, на което способността на кожата да задържа вода намалява. Кожата съдържа и няколко вида натурални липиди, включително и серамиди, триглицериди, холестерол и свободни мастни киселини. При нормална кожа съществува баланс между влажността на кожата и съдържанието на липидите, но при сухата кожа този баланс вече е нарушен. Поради тази причина бариераната функция на кожата е нарушена и тя става податлива на алергии и инфекции.

В ежедневната грижа за кожата, склонна към сухота, непременно трябва да присъстват необходимите за кожата липиди и овлажняващият фактор Уреа.

Около 15-20% от хората страдат от суха кожа, като съществуват различни степени на проблема - от суха до много суха. Симптомите на сухата кожа са леко лющене и загрубяване на повърхността, опънатост, лек сърбеж и повишена чувствителност. Много сухата кожа е силно загрубяла, лющеща се, сърбяща, силно чувствителна и зачервена. Сухата кожа е типична най-вече за деца под 10-годишна възраст и за хора над 60 години. Тя е характерна предимно за жените, като най-честата причина е недостигът на Уреа – естественият овлажнител на кожата. Човешката кожа не е еднакво суха по цялото тяло. Най-често кожата на лицето е суха в зрялата и в напредналата възраст. Русите жени имат по-често суха кожа, отколкото брюнетките.

Решението на проблема Суха кожа

За правилната грижа за сухата кожа е необходимо, продуктите, с които тя се третира да бъдат специално разработени за специфичните й нужди, да съдържат активни вещества, необходими на сухата кожа, като липиди и  овлажнители, да са предварително изпитани и да снабдяват кожата с необходимите и вещества.

Специалистите от изследователския институт на Eucerin базират своите разработки на повече от сто годишен опит в областта на технологиите за козметичната грижа и терапевтичното лечение на кожата. Продуктите на Eucerin за почистване и грижа съчетават ефикасно лечебно действие и сигурност в козметичните формули, подходящи за проблемите на сухата кожа. Продуктите са разработени в тясно сътрудничество с водещи дерматолози и се базират на най-новите открития в областта на медицината.

Продуктите от серията Eucerin Dry Skin отговарят на световните стандарти в дерматологията и гарантират най-високо качество. Добрата поносимост от кожата се гарантира от избора на активни субстанции, повечето от които са естествени съставки на кожата. За да се ограничи рискът от раздразнения, продуктите за грижа за сухата кожа не съдържат парфюми и оцветители. Продуктите от серията за суха кожа са разделени в пет продуктови групи: Грижа за тялото, Грижа за лице, Грижа за ръце, Грижа за крака и Почистване. Отличната им съвместимост с кожата е клинично и дерматологично доказана, дори при възпалена кожа. Eucerin предлага различни решения за грижа за сухата кожа според типа кожа и степента на проблемната сухота.

eucerin
Снимка: Eucerin

В състава на продуктите от серията са включени няколко основни активни съставки, които осигуряват ефективна грижа за сухата кожа.

Ликохалкон – или т. нар. екстракт от корени на женско биле. Той неутрализира действието на възпалителните медиатори, успокоява зачервяванията и осигурява дълготрайна грижа за кожата.

Омега 6 – Омега  е елемент, който се добива от натурално масло от вечерна иглика и масло от гроздово семе. Укрепва бариерната функция на кожата и осигурява необходимите омега мастни киселини.

Уреа – Активно повишава естествената способност на кожата да задържа вода и интензивно хидратира сухата кожа. Уреата се получава от разграждане на протеините, има противосърбежно действие, неалергична е, няма цвят и мирис. При недостиг на уреа кожата губи влажност. Когато уреата е доставена в достатъчно количество на кожата, тя свързва водата с кожата и в резултат съдържанието на влага в кожата се повишава, кожата добива здрав вид и става отново гладка и еластична. Процентното съдържание на уреа в новите продукти на Eucerin за суха кожа е съобразено със съответното ниво на сухота на кожата.

Лактат – Това е елемент, който действа активно в комбинация с уреа, като намалява лющенето на кожата.

Съвети за грижа за сухата кожа

Прекалено честото почистване на кожата не е препоръчително, тъй като се нарушава естественият баланс на кожата и това може да я изсуши и раздразни

Сутрин е добре лицето да се измива само с хладка вода, като задължително преди излизане навън де се нанася защитен крем

За ежедневната хидратация на сухата кожата са подходящи продуктите съдържащи уреа.

Добре е да се избягва прекомерното излагане на слънце, вятър и резки температурни разлики, тъй като това още повече ще изсуши кожата.

Препоръчително е кожата на лицето да си измива вечер с храдка вода, след което се нанася  овлажняващ крем

При суха кожа е добре да се избягват традиционният душ и традиционните почистващи продукти, съдържащи сапун. Почистването трябва да става с топла, но не гореща вода и мек почистващ препарат, който не съдържа сапун. Продължителността на душа трябва да бъде не повече от 15 мин, за да не се изсушава прекалено кожата.

След душ е задължително нанасянето на овлажняващ продукт

За сухата кожа на краката са подходящи препарати съдържащи уреа, глицерин и липиди, които да хидратират и защитават кожата. Овлажняващият продукт е препоръчително да не се нанася между пръстите на краката, за да се избегнат евентуални гъбични инфекции. Не бива да се използват режещи и остри инструменти за педикюр, тъй като те могат да наранят и без друго раздразнената и чувствителна кожа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти