ПЪЛНОЦЕННА НАСЛАДА ОТ ЛЯТОТО – кожа, целуната от слънцето

Платена публикация

Pharma Hyaluron
Снимка: Pharma Hyaluron

Един прекрасен ден на плажа: в безоблачното небе пулсира ярко слънце, мек пясък гали босите ви стъпала, а мирисът на море и плисъкът на вълните едновременно разтоварват и изпълват всичките ви сетива. Дългоочакваната отпуска най-после е факт. Дали на морския бряг, на колоездачен тур из страната или на екскурзия в планината – навън може да отпуснете психиката и най-после да се освободите от стреса. При това слънцето винаги е ваш спътник. То допълнително повдига настроението и събужда вашата виталност. Слънчевата светлина съдейства в кожата ви да се синтезира жизненоважния витамин D, който между другото е отговорен за производството на т.нар. „хормон на щастието“ серотонин. И не само за това: витамин D подсилва също мускулатурата, костите, метаболизма и се грижи за добро функциониране на имунната система.

Но слънцето има и своите сенчести страни. Прекомерното излагане на слънчева светлина може да се отрази зле на кожата – алергии, преждевременно състаряване и ракови образования могат да бъдат последиците от прекаляването с нея. Как тогава да дозираме слънчевите бани здравословно? Възможно ли е това изобщо? Дерматоложката Керстин Тайхелман от Бремен смята, че: „Това е възможно, но само при правилно отношение към слънцето и оптимална слънчева защита. Подходящата поддържаща грижа на кожата също играе важна роля.“ Здравословните слъчневи бани следователно се намират в истинския смисъл на думата в нашите ръце.

Невидимите врагове

Какво отслабва, изсушава и понякога дори разболява кожата? С какво точно си имаме работа? Става дума за съдържащите се в слънчевата светлина различни видове ултравиолетови лъчи. „За нас най-важни са UVA- и UVB- лъчите, тъй като при незащитена кожа те проникват в епидермиса и могат да увредят тъканите. При това UVB-лъчите са пряко отговорни за слънчевото изгаряне“ - обяснява д-р Тайхелман. UVA-лъчите пък напротив водят до стареене на кожата и при продължително увреждане на клетките до кожни ракови образувания, които могат да се проявят дори десетиления след неразумното предозиране със слънчеви бани. Всяка кожа разполага със своя собствена защита, която е индивидуална и зависи най-вече от типа кожа. „При малките деца до 6-годишна възраст обаче тази защита не е достатъчно развита. При хората над 40 години пък тя започва с времето бавно да отслабва. Затова правилната защита е от особено голямо значение както за малките деца, така и за възрастните хора“ - предупреждава дерматоложката. Няма никакво съмнение, че кожата се нуждае от помощ – защитен слой, който да „филтрира“ вредното лъчение при пребиваване на открито. При това не само докато сте на плажа през отпуската, а по време на всичките ви ежедневни занятия и ангажименти на открито - ходене по градските улици, разходки в парка, пиене на кафе на външна маса, строителна или градинска работа, четене на вестник на балкона или чакане на превозно средство на спирката. „Особено в обедните часове лятното слънце може да доведе до изгаряне на кожата, ако тя не е подходящо защитена“, - напомня експертката.

С подходящо подбрани слънцезащитни кремове и допълваща грижа с афтър сън продукти (за след слънце), кожата ви може да се чувства перфектно през лятото, незaвисимо от горещите слънчеви лъчи, сухия вятър и честите бани. При това може да остане здрава и да сияе с красив, равномерен, дълготраен тен.

Pharma Hyaluron
Снимка: Pharma Hyaluron

Правилна защита

Пазарът на слънцезащитни продукти изобилства от различни предложения, които обаче могат да бъдат грубо разделени на две основни групи: кремове с химични или с минерални филтриращи субстанции.

Натуралната козметика използва преди всичко минерални субстанции като титанов диоксид или цинков оксид, които подобно на огледало отразяват UVA- иUVB-лъчите от повърхността на кожата. Предимството им е, че слънчевата защита се активира напълно веднага след нанасянето на крема, като успоредно с това натуралните съставки се грижат и за кожата. „За съжаление те трудно се нанасят и поемат от нея“, казва д-р Тайхелман: „Колкото по-висок е слънцезащитният фактор, толкова повече некрасив бял филм оставят натуралните кремове върху кожата.“

Синтетичните продукти действат на друг принцип. Микропигменти например се комбинират с химически филтър и проникват в горните слоеве на кожата, където преобразуват UVA- и UVB- лъчитев топлина. Този тип слънцезащитни средства лесно се нанасят и поемат от кожата, но имат един недостатък – често са произведени на базата на парафиново масло. Те могат да запушат порите на кожата и да предизвикат задържане на топлина. В комбинация с горещината, синтетичните парфюмни вещества и емулгатори могат да доведат до кожни възпаления и дори алергии. При това защитата се активира около 30 минути след нанасянето на крема, което налага предварителна подготовка преди отиване на плаж например. В противен случай при индивидуален лимит на собствена защита на кожата от 10 или 20 минути тя може да изгори, независимо от намазването й с крем.

Дали натурални, или химически – всички козметични продукти предлагат слънцезащитен фактор (SPF) от 2 до 50+. При това защитата от UVA- и UVB-лъчитее еднакво важна. „Височината на фактора показва колко по-дълго кожата може да издържи на слънце без зачервявaне. Това обаче не означава, че човек може цял ден необезпокоявано да се излага на слънце“, предупреждава дерматоложката. Един пример: Ако времето за индивидуална защита на кожата е 10 минути, то SPF 20 умножава това време до 200 минути. 

При това е от значение обаче в какво количество се нанася слънцезащитното средство. При мазането с крем важи девизът: повечето помага повече! Всички части на тялото трябва да бъдат добре намазани, особено проблемните зони като челото, носа, раменете, горната част на стъпалата. Не бива да се пропускат врата, ушите и особено устните. Кожата там е особено тънка и слънчевото лъчение попада директно в нея. Добре е да се знае, че SPF-факторите се тестват върху обилно намазана със слънцезащитен продукт кожа. Затова пестенето на крема може да ви изиграе лоша услуга. Някои специалисти препоръчват да се използват продукти с по-висок слънцезащитен фактор, защото при по-тънкия слой, който хората обичайно нанасят, SPF 50 например може да спадне и реално да отговаря на SPF30 или SPF20.

Немските дерматологични лаборатоии на Naturwaren, PharmaTheiss Cosmetics разработиха нова анти-ейдж слънцезащита в два фактора SPF30 и 50+, която отговаря и на най-капризното търсене.

Формулата, базирана на фармацевтичен хиалурон, съчетава висока и много висока UVA/UBV защита с дълбока хидратация и анти-ейдж грижа от свободните радикали в кожата.

Pharma Hyaluron
Снимка: Pharma Hyaluron

  • Намалява бръчките
  • Предпаза кожата от фотостареене 
  • Осигурява интензивна хидратация 
  • Стимулира естественото производство на хиалурон в кожата
  • Възстановява загубата на халуронова киселина в организма
  • Подсилва кожната бариера
  • Водоустойчива, лека текстура без лепнене и мазни петна
  • Без алергизиращи аромати, минерални масла, консерванти и парабени, слънцезащитата Hyaluron бързо се превърна в любима градска защита, която може повече! 

Колкото и доверена да е слънцезащитата ви, в най-тежките горещи дни е добре да се подсигурите и допълнителна протекция. 

По отношение на дрехите д-р Тайхелмандава следните съвети: „Eдна бяла фланелка осигурява плашещо ниска защита, която в най-добрия случай би отговаряла на SPF 5 до максимум 10. Това е причината, хора с по-чувствителна кожа да „изгарят“, дори когато са облечени. Аз препоръчвам дрехи с плътни тъкани и по-тъмни цветове.“ Влажните тъкани осигуряват по-ниска защита от сухите, затова къпането с бяла фланелка не осигурява кой знае каква закрила. По-добре е да се ползва водоустойчив слънцезащитен крем с висок фактор.

Мазането с крем трябва също така да се подновява. Съществува едно неписано „правило“, колкото е фактора, на толкова време тряба да се подновява, при обилно слънцегреене. Повечето кремове трудно се отмиват във водата и това създава измамното усещане, че човек е защитен по време на къпане. При изсъхване на кожата и потене обаче, голяма част от него се губи, дори когато препаратът е водоустойчив. Затова е важно мазането да се подновява, особено след продължителен престой във водата. Повторното намазване с крем естествено не означава, че индивидуалното време за излагане на слънце ще се увеличи, а че ще гарантира ефективна защита в рамките на избрания фактор. С други думи: прилагане на SPF 20+ SPF 20 няма да даде защитата на SPF 40, а просто ще продължи да си бъде SPF 20 и няма да спадне на SPF 10 или 5. 

Грижата след това

Гордо носим прекрасния си тен у дома, но ето че след прибиране вкъщи, кожата често се усеща напрегната и суха: тя изпитва „жажда“ и се нуждае от специална възстановяваща грижа. В случая най-добра помощ могат да предложат натуралните продукти за след слънчеви бани: „Те съдържат висококачествени растителни масла и екстракти, които могат отново да възстановят и подхранят кожата“,е на мнение д-р Тайхеллман. Със своя охлаждащ и влагозадържащ ефект пустинното растение алое вера се отразява особено благотворно на стресираната от UV-лъчението кожа. При това то е в състояние да намали уврежданията и да подпомогне нейното възстановяване. Маслиновото масло показва подобни свойства при грижа след излагане на слънце, тъй като неговите ненаситени мастни киселини са много подобни на съдържащите се в кожата и проникват добре в нея, като оставят защитен слой на повърхността. Също маслата от ший и жожоба утоляват „жаждата“ на кожата, а хамамелисътоказва противовъзпалително действие. Маслата от арган и иланг-иланг стимулират нейната регенерация, ментовото масло приятно я охлажда, а при чувствителна кожа помагат маслото от вечерна иглика, екстрактите от лайка и невен.

„След плаж е добре първо основно да се отмият слънцезащитните кремове, пясъка и потта, за да може активните съставки на продукта за грижа по-добре да проникнат в кожата“,съветва специалистката.

Доброто състояние на кожата може да бъде подпомогнато и чрез вътрешен прием на бета каротин. При излагане на слънце този силен антиоксидант и имуностимулатор функционира подобно на кожния пигмент – отразява слънчевите лъчи, съхранява се в кожата и я оцветява. Така допринася за по-бързо придобиване на равномерен тен, като едновременно с това защитава кожата от вредното действие на свободните радикали и подобрява устойчивостта й срещу слънчеви изгаряния. Особено ефективно е действието на бета каротина, ако приемът му започне преди отпуската (в оптималния случай 1 месец по-рано) или в началото на лятото. Той може да бъде доставен на организма чрез храната (моркови, кайсии, праскови, манго, сладък картоф, чушки, спанак и др.) или чрез хранителна добавка.

Pharma Hyaluron
Снимка: Pharma Hyaluron

Подходящ слънцезащитен крем, особено с анти-ейдж и хидратиращи съставки, умерено излагане на слънце и прием на вода и своевременна грижа с хидратиращ и регнериращ кожата продукт – това трио ще позволи да запазите кожата си здрава и с красив равномерен тен тен.   

Определете типа на кожата си! 

Тип 1 – много светла кожа, лунички, светли очи, естествено руса или рижа коса, постоянни слънчеви изгаряния.

Собствена защита: до 10 минути

Тип 2 – светла кожа, често лунички, светли очи, светла коса, бавно добиване на тен, чести слънчеви изгаряния.

Собствена защита: до 20 минути

Тип 3 – средно светла кожа, лунички, светли до тъмни очи, светло до тъмнокестенява коса, бавно добиване на тен, понякога слънчеви изгаряния.

Собствена защита: до 30 минути

Тип 4 – мургава, не много чувствителна кожа, тъмни очи, тъмна коса, бързо добиване на тен, редки слънчеви изгаряния.

Собствена защита: до 45 минути

Тип 5/6 – тъмна до черна кожа, тъмни до черни очи, черна коса, много редки или никакви слънчеви изгаряния, никакви пигментни петна.

Собствена защита: 60 до 90 минути

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти