Пробиотиците помагат и срещу атопичен дерматит

Платена публикация

За жалост атопичният дерматит е едно от най-срещаните хронични кожни заболявания. Борбата с него е доста трудна, а дечицата страдат повече от възрастните. Около 20% от децата в развитите страни са засегнати от болестта, докато до 10% до възрастните в тези страни живеят с болестта.

Забляването се проявява с екзема, суха кожа и неприятен сърбеж. Засегнатите области са различни в различните стадии на болестта, като при дечицата от нула до три години се засягат бузите, челото, брадичката, седалището и външната повърхност на ръцете.

Още по-неприятното е, че атопичният дерматит е придружен и от други алергични заболявания като ринит и дори бронхиална астма.

Според лекари причините за болестта са комплексни, като най-често причината е в смушение на имунната система.

бебе мама
Снимка: Thinkstock

Грижата и гледката за родителите на атопично дете е истински измъчващо. Обикновено дечицата се чешат и се разкървавяват, което е истински ад за тях и за майките и татковците.

Оказва се, че при децата родени с цезарово сечение, рискът те да заболеят от атопичен дерматит е крайно сериозен.

За родените с планирано секцио има 50% по-голяма вероятност за поява на атопичен дерматит, като при 80% от тях съществува риск от развитие на бронхиална астма“, коментира доктор Захаринка Гочева, специалист Детски болести и Обща медицина в 29 ДКЦ, София.

Честотата на секцио операциите у нас е изключително висока – над 40%, а препоръчителния процент от СЗО с 14-15%. Това крие още по-голям риск за още повече бебета.

Но каква е връзката?

мама бебе
Снимка: Thinkstock

Оказва се, че при раждане с планирано секцио се нарушава заселването в червата на новороденото с полезни бакетриални култури, обичайно населяващи влагалището на майката, каквито са лактобацилите.

Освен това планираното секцио намалява способността на бифидобактериите в дебелото черво на раждащата жена, да се размножават активно и да стигнат до гърдата, където се включват в състава на коластрата и кърмата. Когато броят на лактобацилите и бифидобактериите и тяхното многообразие са по-малки, червата на бебето се заселват от болестотворни бактерии, като например Клостридии.

„Това пречи да се изгради имунологичен баланс, който е в основата на атопичния дерамтит, както и на хранителните алергии, алергичния ринит и бронхиалната астма“, коментира още доктор Гочева.

Когато болестта се прояви, лечението може да бъде доста интензивно – медикаменти, гелове, унгвенти, като много от тях съдържат кортикостероиди.

Снимка: netinfo

Именно заради това е важна превенцията. Оказва се, че има подобна възможност, като комбинацията от съвременно пробиотични култури, които да се взимат още по време на бременността.

Такъв продукт е Омни-Биотик Панда. Приемът ѝ трябва да започне майката, още в края на бременността, не по-късно от 32 гестационна седмица, и да продължи от бебето, веднага след раждането, до навършване на първата година, съветва доктор Гочева.

Клиничният опит показва, че приемът на Омни-Биотик Панда намалява с 80% риска от появата на атопичен дерматит.

При вече появили се симптоми на хронична екзема, Омни-Биотик Панда  може да намали тежестта на симптомите за дечицата, дори в случаите, когато се касае за генетичен дефект – изчезва сърбежът, намалява интензитетът на обрива, намалява рискът от развитие на други алергични заболявания.

Приема се веднъж дневно по едно прахче, разтворено в преварена вода, кърма или адаптирано мляко. Приемът може да бъде разделен на две за най-малките бебета от 0-6 месеца. Разтварянето в течност се налага, за да се съживят добрите пробиотични щамове. Задължително се изчаква 15 минути, преди да се изпие. Препоръчително е да бъде на гладно.

Не трябва да забравяме, че чревният тракт разполага с най-развитата ендогенна защитна система. Тук се образуват тези имунни клетки, които предпазват нашия организъм от токсини, вредни бактерии и вируси. В здравите черва се намират 3 пъти повече имунни клетки, отколкото в далака, в костния мозък и в лимфните възли взети заедно.

Освен това червата са отговорни за 80% от функциите на обмяната на веществата. Това означава, че Омни-Биотик Панда има способността да влияе благотворно на цялата имунна система.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти