Пет условия за спокоен стомах

Платена публикация

Пет условия за спокоен стомах
Снимка: netinfo

Стомашните киселини са малкият пожар, който създава голям дискомфорт. В честите случаи, когато не е заболяване, говорим за "клечка, която сами сме драснали".

Пикантна или мазна храна, прекомерно количество алкохол, тютюнопушене, кафе или питие на гладно, бързо и обилно ядене, хранене непосредствено преди сън... И като сложим всичко това в обсега на самолечението със сода, резултатите могат да преобърнат и най-приятния момент. Но какво трябва да се направи?

Със сигурност знаем всичко изброено по-долу, но това не ни прави по-прилежни в отношението ни към него. И тъй като при стомаха важи принципът "каквото повикало – такова се обадило", добре е да спазваме някои важни условия, като:

- да се храним редовно през деня – три пъти е златната среда;

- да се стараем да вечеряме преди 8:00ч., а, ако все пак се нахраним в 9:00ч. или след това, задължително оставим 3 часа преди заспиване;

- да хапваме задължително, дори и малко, преди употреба на кафе, алкохол, а дори и цигари. Всичко това, поето на гладно, е като да се опиташ да смениш скоростта, без да си натиснал съединителя;

- да се откажем от самолечението със сода. Приемът на сода моментно облекчава парещата болка, но впоследствие води до обратен ефект;

- да бъдем осъзнати за стреса, на който се подлагаме, а оттам подлагаме и тялото си.

Стресът е "бичът" на модерния човек. Разстройването на нервната система директно се отразява на стомаха, посредством болезнени спазми. Другият "източник" на стомашни киселини, породени от стрес, е индиректен. Сигурно знаете за т.нар. "емоционално хранене"? Когато човек е под стрес, понякога се храни неосъзнато бързо, на големи хапки, под напрежение, често с "фаст фууд"... Все доказани фактори за разстройването на стомаха и предизвикването на киселини и пареща болка.

Но, независимо дали в следствие на психологическо натоварване или физиологични причини, този дискомфорт влошава качеството ни на живот. И никой не е застрахован. Затова можем да се обърнем към специалист-гастроентеролог или към фармацевта в аптеката да ни препоръчат лекарствен продукт без рецепта. Обикновено лекарствата, които намаляват нивото на киселинността са т.нар. инхибитори на протонната помпа – омепразолови производни, вече в значително по-малка степен Н-2 блокери и антиациди.

Между тях намери своята ниша и специфичен антирефлуксен агент, създаден с цел да възпрепятства попадането на стомашното съдържимо в хранопровода (рефлукс) по механичен начин – натриев алгинат.

Натриевият алгинат има свойството да се превръща в гел при контакт със солна киселина. По този начин се образува защитен слой, който пречи на киселините да попадат в хранопровода и е гаранция за добро благоразположение на нашето тяло и дух през цялото денонощие. Важно е да се приема след хранене или след прием на други лекарства (ако има такива). Така най – добре ще усетим доказания му ефект. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти