От какво се нуждаят децата

Платена публикация

р
Снимка: УНИЦЕФ

В океана от информация за възпитание и отглеждане на децата, често се питаме от какво наистина се нуждаят те. А отговорът е толкова прост - те имат най-голяма нужда от нас - родителите, от нашето внимание и обич. Такова е и посланието на кампанията за ранно детско развитие на УНИЦЕФ под мотото „Грижа, любов, игра за всяко дете“.

Първите години от живота на детето са изпълнени с емоции и предизвикателства за родителите. Щастието от първата крачка и първата думичка често върви заедно с тревоги, свързани със здравето, храненето и цялостното развитие на най-малкия член на семейството.

На сайта roditel.unicef.bg УНИЦЕФ предлага съвети за пълноценна грижа за детето в първите, най-важни години от живота му. Там може да намерите и безплатна книжка с илюстрации и стихотворения на български автори, която ще ви помогне да прекарате пълноценно време в четене със своето дете. Съветите на УНИЦЕФ са разработени от експерти в областта на ранното детско развитие и покриват основните теми, свързани с отглеждането за детето.

За да помогнат на майките и татковците да преминат успешно през предизвикателствата на родителството, от 2013 г. УНИЦЕФ и партньори изпълняват в България пилотен модел на патронажна грижа. Услугата осигурява безплатни домашни посещения за бъдещи майки и семейства с малки деца, по време на които родителите получават ключови насоки за пълноценното развитие на децата от обучени медицински сестри. Досега над 11 000 семейства са получили безплатна помощ и подкрепа от патронажните сестри, като за много от тях тази подкрепа е била от решаващо значение.

Една от тези истории е на 18-годишната Валентина от Велики Преслав, която въпреки, че на тази крехка възраст се оказва самотна майка, намира сили и любов в себе си, за да ги насочи към растящия в нея живот. В социалните мрежи Валентина нарича себе си „момичето без сърце“, но историята ѝ, по думите на  патронажната сестра Стефанка Еленкова, е история за любовта. „Винаги съм вярвала в силата на първата среща между майката и нейното бебе – като магия, която отключва океан от любов. Това се случи и с Валя.“, споделя Стефанка, и продължава: „Признавам, че не е лесно още от самото начало. Валя не беше се хранила пълноценно по време на бременността заради раздялата с любимия човек, а и от страх да не напълнее. Бебето се роди с ниско тегло след определения термин и два дни беше в кислородна палатка. После лекарите установиха физиологична жълтеница и изписването му се забави със седмица. Много е трудно да отделиш една майка от детето ѝ за толкова дълго време. Посещавах я всеки ден, за да я успокоявам и да ѝ давам кураж. Помагах ѝ да подготви стаята, подреждахме детските принадлежности, опитвах се да я накарам да замени страха с очакване. И моментът дойде… Оказа се не по-малко стресиращ за нея, въпреки радостта. Имаше проблеми почти с всичко: кърмене, колики, къпане, омазняване, обличане… Тя беше много притеснена и нямаше смелост да прави нищо сама. Понякога се налагаше да бъда нейните ръце, това много сближава и отношенията ни прераснаха в приятелски. Напътствах я да общува повече с детето си, защото това е също толкова важно и необходимо, колкото и грижата за него. Най-хубавото е, че майката и бащата на Валя са приемни родители и тя живее с добрия пример...

Естествено, както винаги става, с времето Валя свиква да се грижи сама за детето си. Бебето започва да наддава, да се усмихва, да гука, да разпознава гласове, става по-подвижно и игриво. В момента дъщеря ѝ е на пет месеца. А Валя се успокоява, завладяна от щастието да бъде майка.  

Давам си сметка, колко ценна за мен е работата в Центъра за майчино и детско здраве. Всяка история там е извор на любов.“, споделя Стефанка.

От 2019 г. Министерство на здравеопазването ще въведе патронажната грижа във всички области на страната, като използва опита от пилотните Центрове за майчино и детско здраве. УНИЦЕФ ще подкрепи отблизо процеса чрез техническа и експертна помощ, и обучения. Повече информация на: roditel.unicef.bg.

Може да подкрепите УНИЦЕФ с месечни дарения от 5 лв., като изпратите SMS с цифра 5 на 1021.

*ДДС и други такси не се начисляват за абонати на всички мобилни оператори. Общи условия на www.unicef.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти