Невероятните тайни на сиренето!

Платена публикация

Невероятните тайни на сиренето!
Снимка: lacrima.bg

На специално събитие на 15 юли LACRIMA представи пълната си гама млечни продукти. Обновеното портфолио на една от най-старите мандри в България (1959 г)., се състои от краве сирене "Стандарт" – с изразен млечно-кисел вкус, изцяло по рецепта на БДС, краве сирене "Екстра" с мек млечен вкус и висока масленост, кашкавал от краве мляко, масло и крема сирене.

Наскоро бяха лансирани и продукти от овче мляко – сирене и кашкавал. Всички продукти на LACRIMA са по традиционна рецепта и с автентичен вкус, произведени изцяло ръчно от специалисти с над 20 г. опит в областта.

По време на събитието бяха представени резултатите от потребителско проучване според което 57,8 % от българите консумират сирене всеки ден, но повече от 30% не познават нито един от производствените процеси. Сред най-познатите етапи е "зреенето" – 77%, а най-непознат се оказва "изпичането" и терминът "порцеланов лом".

Почти 85% процента мислят, че производственият процес е комбинация от машини и ръчен труд, а над 80% са и заявилите, че с интерес биха научили повече за процесите при производство на сирене.

„Резултатите потвърдиха предположенията ни, че българите консумираме сирене почти всеки ден, но само 5% от нас познават добре тайните на сиренарството. А вкусът и качеството на хубавото сирене се определят именно от внимателното следване на процеса, времето , което отделяме на всеки етап, грижата и опита на майсторите.

Затова ние от LACRIMA за първи път в България ще повдигнем завесата, за да разкрием тайните на този традиционен за трапезата ни продукт“, коментира г-жа Анастасия Томешкова, Маркетинг директор на LACRIMA.

През следващите 3 дни LACRIMA ще осъществи първото по рода си излъчване „на живо“ от самата мандра. На сайта на марката www.lacrima.bg всеки ще може лично да проследи етапите от производстото на сирене. Това става възможно благодарение на инсталираните в мандрата камери, които в продължение на 3 дни ще предават в реално време.

Виртуалните посетители няма да бъдат само гости, но ще имат възможност да вземат и лично участие, изпращайки своето позитивно послание, което ще се прожектира директно върху ваните с мляко.

От днес в ефир тръгва и рекламната кампания на LACRIMA. Основното ѝ послание е индиректна препратка към предпочитания от поколения традиционен вкус - „Хубаво българско сирене от 1959“ .

Продуктите на LACRIMA могат да бъдат намерени във веригите магазини BILLA, Metro , ФАНТАСТИКО, Карфур , Пикадили и др.

Процеси в сиренарството*, разкрити от Илиан Илиев, Главен технолог на LACRIMA

Събиране на млякото
Окачествяване на млякото във фермата.Само мляко, отговарящо на стандартите на LACRIMA се събира в събирателните резервоари на дружеството.Стриктен ежедневен контрол в лабораториите на LACRIMA и независим мониторинг в акредитирана лаборатория два пъти месечно.Ние правим сирене от мляко и държим то да е истинско и качествено.

Пастьоризация
Основен процес в сиренарството, гарантиращ безопастност и качество на продукта. Свързан е само с кратка температурна обработка на млякото.

Изливане
След пастьоризация, млякото се излива в големи еднотонни вани, където се осъществяват останалите етапи от процеса на подсирване. Имаме специално обособени помещения за краве и овче мляко.

Подсирване
Оттук започва тайната на процеса.Тук добавяме фермента и живите български бактерии ,които осигуряват вкуса и структурата на продукта. Във всяка вана се влага точно определено количество закваска, която в последствие ще даде специфичния вкус на сиренето.

Нарязване
Нарязваме сиренината на малки призми и обработваме нежно,важен е процеса на обработка и големината на сирените зърна. Процесът се извършва ръчно от опитни майстори-сиренари.

Завалване
Обработката продължава с „изпичане“ на сиренните зърна с цел последващо получаване на сиренния блок. Изпичането не е свързано с фурна! Прави се ръчно във ваните, с особено внимание да запази целостта на зрънцата сиренина.

Отцеждане
Отделяме суроватката от продукта като я източваме от ваните.

Повиване
Следва пресоване и самопресоване на блока с цел получаване на нежна с добра структура сиренина. При този процес прясната сиренина се натиска с тежести, за да може да се отцеди идеално и да се получи по-твърда консистенция. С доброто изпълнение на този процес е свързана твърдостта на сиренето.

Нарязване на буци
Процесът дава външния вид на сиренето . Цялата сиренина от ваната се нарязва на парчета с правилна форма и с определени размери, които пасват на размерите на тенекиите , в които сиренето ще зрее през следващите седмици.

Поставяне в тенекия
Следва предварително 24-часово зрееене на сиренето в тенекии с майчина саламура , заливане със пастьризирана саламура и затваряне на тенекиите за същинското зреене.

Зреене
Продуктът зрее при контролирана температура мин.45 дни.Това е процесът, формиращ аромата и вкуса на продукта в резултат на протичащите в него биохимични процеси на разграждане .Бактериите свършват своята работа, оформя се окончателния вкус на сиренето 

След узряването , следва отцеждане, разфасоване и опаковане на продукта във вакуум фолио за продажби.

*Сиренарство – технология и процес за приготвяне на сирене, започващ с начален етап на събиране на млякото и приключващ с пакетиране на вече узрялото сирене. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти