Не подценявайте болката в ставите

Платена публикация

Proenzi
Снимка: Proenzi

Артрозата засяга предимно хора над 50-годишна възраст. В последните години обаче тя започва да създава проблеми и при доста по-млади пациенти. При тях болката в ставите може да се появи вследствие на наднормено тегло, тежка физическа работа, практикуването на някои видове спорт, особено такива, които включват внезапни удари, приземявания или скокове (тенис, аеробика, футбол, баскетбол, волейбол и др.). Наследствената предразположеност също е фактор, който не бива да се подценява. 

Артрозата е по-разпространена сред жените, а рискът от развитие на заболяването се увеличава по време на менопауза.

Правилни упражнения и диета

В началните етапи на заболяването лекарят обикновено препоръчва подходяща физическа активност като плуване, кратки разходки, колоездене или разтягащи упражнения. Спазването на диета е повече от препоръчително. Храната трябва да съдържа достатъчно витамини, главно C, E и D. Препоръчва се да се избягва консумацията на картофи, домати, патладжани, тъй като съдържат алкалоиди, които могат да задълбочат още повече проблемите със ставите.

Грижи за ставите

В такива състояния човек трябва да умее да слуша тялото си и да му се доверява. Правете умерени упражнения, без да натоварвате ставите чрез неподходящи движения. Препоръчително е да носите обувки с меки и пружиниращи подметки. Поддържането на оптимално тегло също е от значение. Хранете се здравословно и осигурете на ставите достатъчно количество полезни вещества. Колагенните влакна, които естествено се намират в ставния хрущял, също могат да бъдат набавени от диетата. Правилното хранене осигурява на организма ви антиоксиданти като витамин С, който допринася за образуването на колаген и по този начин способства за доброто функциониране на хрущялите и костите. Комплексната храна под формата на хранителни добавки включва не само тези вещества, но и глюкозамин и хондроитин, които също могат да се открият в нашето тяло. 

Напоследък специалистите проявяват все по-голям интерес към билковите екстракти, които допринасят за доброто състояние на ставите и подпомагат гъвкавостта им. Такива са например бялата върба (Salix alba), куркумата (Curcuma longa) или босвелията (Boswellia serrata), известна и като тамяново дърво. Те се използват от хиляди години в аюрведическата медицина и благотворният им ефект се е доказал многократно, вече и научно.  

Всички тези полезни съставки може да откриете в Проензи® Интензив от лидера на пазара на хранителни добавки Валмарк. Бялата върба, тамяновото дърво и куркумата имат благоприятно действие, като отварят път към ставния хрущял на основните подхранващи елементи и допринасят за по-добрата подвижност. Проензи® Интензив е обогатен продукт с нова концентрирана формула за здравето на ставите. Редовният прием в комбинация с физическа активност има още по-благоприятно въздействие върху ставите за оптимално усвояване при всяко движение на вашето тяло.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти