LIVE CAM/ Нощ на театрите: Часът на актьорите със специалното участие на Яна Борисова

Платена публикация

Някои от най-любимите български актьори се включиха в Live Cam-a на десетата Нощ на театрите. Изненадите към всички тях беше специалното участие на прекрасната Яна Борисова.

Юлиан Вергов, Владимир Михайлов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Константин Еленков, Боряна Братоева, Ованес Торосян, Силвия Петкова споделиха мили спомени от първите им срещи с Нощта на театрите, от емоциите и приключенията в това уникално време-и-пространство, което за няколко часа празнува театъра по един наистина вихрен и модерен начин.

Нощ на театрите
Снимка: Нощ на театрите

Гостите в „Часът на актьорите“ в Нощта, който беше излъчен на живо от Народен театър „Иван Вазов“, споделиха своите впечатления за промяната в българския театър, за публиката, която става все по-взискателна и очакваща все по-сериозна „интелектуална среща с изкуството“, за словото, което идва от сцената, разказаха защо те самите ходят на театър, как през театъра се намират отговори и истини, различни за всеки човек.

„Нощта е може би най-големият континент, безпределно пространство – там се случват най-интересните неща и най-големите тайни. И когато правите Нощ на театрите – това ви обвързва с това да разкривате тайни. Хората, които правят представлението и се качват на сцената, имат да кажат нещо важно. А когато драматургът започва да пише дадена пиеса, усеща порив да изрече или да изкрещи нещо, или да обърне внимание, или да насочи лупа към нещо, което за него е много вълнуващо.

Нощ на театрите
Снимка: Нощ на театрите

Драматургът изпитва огромно вълнение и лична необходимост да каже това. И понеже драматургът не е артист, нито е говорител по телевизията, нито има микрофон пред себе си, единственият му шанс е да го напише и да намери режисьор, който да прочете текста му, да разбира нещо съвсем друго, което пък него започва да вълнува – той намира смисъл и дълбочини, които драматурзите са нямали предвид, когато са писали текста. Т.е. намира вътре съкровища и находища – енергийни, смислови, емоционални, които него заразяват. Той след това събира една група актьори и започва да ги убеждава в това. А актьорите, всеки сам за себе си, спрямо личната си съдба, интелект и емоция, разбират още нещо много по-далечно от това на автора.

Нощ на театрите
Снимка: Нощ на театрите

Понякога се обединяват около това общо чувство, понякога – не, за да излязат и да разкажат на хората в залата точно това, което е имал предвид авторът, когато е седнал да пише, когато е изпитал първото вълнение. Ето това е магията, която не мога да обясня как точно става, но винаги става…“ – така Яна Борисова „нарисува“ с думи този толкова вълнуващ творчески процес и колко е важно Нощта да разказва такива истории, защото „театърът е вълнение за предаване нататък и резонансът след едно представление продължава много след като се спусне завесата и функцията му е да достига до душите и да се занимава с чувствата на хората“.

Начинът, по който публиката избира какво театрално представление да гледа, беше фокус във втората част на разговора. Последното проучване ASSET, което Нощта на театрите направи, даде много добър сигнал и тенденция за развитието на публиката. Над 70% от анкетираните са посочили, че избират театралния спектакъл по творческия екип – не само по актьорския състав, но и  - по режисьор, драматург, сценограф, композитор. Едва за 19% е важна цената на билета.

Европейската Нощ на театрите е платформа, която обединява всички, имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.

Зад идеята стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Children’s Theatre Dubrava и Šibenik Theatre. Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Финландия, България, Белгия, Сърбия и Чехия.

Нощ на театрите
Снимка: Нощ на театрите

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти