Любопитни факти за японското суши

Платена публикация

суши
Снимка: Pexels

Вкусно, пристрастяващо, културно и артистично - сушито е нещо несравнимо, но често пъти остава загадка за непосветените. Защо някой би искал да плати толкова много за няколко парчета сурова риба?

Но, за разлика от сушито в супермаркетите на Запад, истинското суши изживяване е незабравимо и трудно за пресъздаване. Майсторите в Япония знаят как да направят всяка хапка цветна, с отлична текстура, брилянтен вкус и презентация на високо ниво.

Ето и някои любопитни факти, които да си припомняте всеки път, когато избирате доставка на суши или похапвате оригиналното ястие в самата Япония.

Малко история

Въпреки че японците получават пълна заслуга за това, което днес наричаме суши, се смята, че вдъхновението за ястието се е зародило в Югоизточна Азия. Нарезуши, ферментирала риба, увита в кисел ориз, произхожда някъде около река Меконг преди да се разпространи в Китай, а по-късно и в Япония.

Съвременната концепция е измислена в Япония от Ханая Йохей някъде към края на периода Едо някъде в средата на 1800-те.

Сушито започва като евтина бърза храна

Някога сушито не е струвало по-скъпо от другата храна, дори напротив. Първоначално то е било евтина, бърза закуска за ядене с ръце, докато се наслаждавате на театрално представление. Забравете за пуканките, подайте сушито!

Вашето уасаби вероятно не е истинско уасаби

Истинското уасаби идва от корена на растението уасабия японика в Япония, а не от хрян, с какъвто често се заменя. Силно лютивия вкус идва от естествени антимикробни химикали в растението - перфектният инструмент за убиване на потенциални микроби и паразити в суровите морски дарове.

Автентичното уасаби е скъпо и понякога ресторантите дори го таксуват. Това, което често се предлага в суши ресторантите от среден клас, се прави от хрян и горчица на прах, след което се оцветява в зелено с изкуствени багрила, за да прилича на истинския продукт.

Първоначално оризът не е бил за ядене

Киселият, ферментирал ориз се е увивал около отлежалата риба само за подпомагане в процеса на създаване на умами - уникален, кисел вкус. След като процесът на ферментация завърши, оризът се изхвърлял и се консумирала само рибата.

Ферментиралият ориз също помага да се запази рибата годна и да се предпази от мухи.

Днес приготвянето на оцетен ориз, използван за суши, се счита за толкова важно, колкото и приготвянето на самата риба.

Трябва да се яде с ръце

Верен на произхода като обикновена бърза храна, правилният начин да ядете суши е с пръсти. Пръчиците обикновено се използват само за ядене на сашими - сурови филийки риба.

Дори прясното суши първо се замразява

Наредбите за безопасност на храните в САЩ и Европа изискват суровата риба да бъде замразена за определен период от време, за да се убият потенциалните паразити. В Европа суровата риба трябва да е била замразена при -20 градуса по Целзий за поне 24 часа. Дори и най-пресните сурови риби, сервирани в западните суши ресторанти, са замразени, което, разбира се, уврежда оригиналния вкус и текстура.

Японските майстори на суши са обучени да разпознават потенциални проблеми като метили и паразити в рибата, която купуват на пазара. Разболяването на клиентите би било ужасно позорно за тях.

Пилеенето на соевия сос е лошо

Пилеенето на ценен соев сос винаги е било нещо, което не се харесва на японци. За да се насладите на суши по традиционен начин, изсипете възможно най-малко количество соев сос в чашата за суши и я напълнете пак само ако е необходимо.

Не бива да потапяте ориза

Ако искате да потопите своето суши в соев сос, трябва да го обърнете и да потопите леко само рибата. Голяма гордост и усилия се влагат в създаването на ориз за суши, който има правилната, лепкава текстура. Потапянето на ориза, докато се разпадне в соса, е аматьорски ход.

Можете да купите питие на готвача

В края на автентичното суши преживяване можете да предложите да почерпите готвача със саке в знак на благодарност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти