Какво трябва да знаем за високата температура – кошмарът на всеки родител

Платена публикация

дете майка болест вирус грип температура термометър
Снимка: iStock

Интервю с д-р Венцислав Везенков, педиатър, хомеопат в гр. София с над 30-годишен практически опит в областта на детските болести. 

Д-р Везенков, много родители изпадат в паника, когато детето им повиши температура. Наистина ли е толкова страшна? 

Повечето инфекциозни заболявания протичат с температура 38,5°- 39,5°С, максимум 40°С. Чувал съм, че в други страни не се обръща толкова внимание на това състояние, което всъщност е най-естественият механизъм, чрез който организмът се справя с причинителите на инфекциите. Но у нас има едно погрешно разбиране за повишената температура и опасността от нея е надценена.

За всеки лекар всъщност по-стряскаща е прекалено ниската температура, т. нар. “хипотермия“. При такива състояния се забавят всички жизнени функции – сърдечна дейност, обмяна на веществата. Точно както става при зимния сън на мечките, таралежите, костенурките. 

Каква е ролята й по време на заболяването? 

Повишената телесна температура ускорява обмяната на веществата, а това спомага и производството на повече антитела (моноцити, макрофаги, Т-лимфоцити, В-лимфоцити), които да се борят с инфекцията. Температурата помага да се овладее инфекциозният процес, той да бъде ограничен в едно огнище. На много майки обяснявам, че щом детето е стигнало до температура, организмът е изчерпал всички други възможни начини да се справи със заболяването. Затова е по-добре да подкрепяме болния, който повишава температура в този момент, отколкото да я премахваме.

Всъщност много майки бързат да дадат температуропонижаващо лекарство на детето с цел да върнат градусите в нормални стойности възможно най-скоро. Какво е мнението Ви за тази практика? 

За да разберат ролята на температурата и какво правят с посягането към антипиретиците, на стресираните майки обикновено правя една аналогия с това какво ни пази нас в обществото. А именно армията, полицията и след това – пожарната, гражданската защита. За да е под контрол престъпността, в квартала трябва да има 10 полицаи. Но в един момент част от тях са командировани и остават 5 полицаи. Тогава дребната престъпност цъфти – кражби, вандализъм. Всъщност имунната система е войската, полицията, пожарната на нашето тяло. И когато се вземе антипиретик без нужда, пускаме в отпуска и войската, и полицията. Организмът остава незащитен, което пък дава зелена светлина на вирусите и бактериите да нанасят щети.

Венцислав Везенков
Снимка: Алпен Фарма

Повишената температура произвежда повече имунни тела, а понижаването й с антипиретик води до намаляване на тази продукция. И в този смисъл бих казал, че тези медикаменти са вредни. Статистиката в международен план сочи, че от неконтролираната употреба на температуропонижаващи  лекарства е налице и по-висока честота на вирусни инфекции и алергични заболявания. 

Освен това някои от тези медикаменти, от типа на парацетамола, са с т. нар. „хепатотоксично“ действие. Те са отрова за черния дроб. Виждал съм много тревожни резултати след седмица употреба на парацетамол – твърде малко левкоцити и твърде високи стойности на чернодробните ензими, което показва страдание на черния дроб и неговата функция, както и отсъствие на имунна защита.

Понякога в паниката си майките предозират децата с тези медикаменти и се стига до подобни резултати. Важно е да подчертая, че с еднократното даване на някакъв химичен агент за сваляне на температурата ние замъгляваме и клиничната картина и така някои болести стават по-трудно разпознаваеми.

Какво съветвате Вашите пациенти за овладяване на температурата?

На първо място, всяка температура изисква уточняване. Това може да се случи чрез преглед, инструментални изследвания, образна диагностика, кръвна картина, микробиологично изследване, а не изисква медикаменти.

Много майки ме питат кое е най-доброто температуропонижаващо средство. И аз им казвам: водата, независимо дали ще е чиста вода като напитка или под формата на билков чай, плодов сок (за предпочитане да е прясно изцеден). Тъй като човешкото тяло е изградено от 70% вода.

Физическите методи за свалянето на температурата включват разсъбличане на болния, поддържане на кожата му чиста, с отворени пори, за да може да излъчва топлината към околната среда. Може да се прави и обтриване с чиста влажна кърпа. При много висока температура може да се сложат бутилки със студена вода или пликчета с лед на магистралните съдове, т.е. под мишниците, в слабинните гънки, задколенните ямки и лакътните гънки.

Бих посъветвал хората да спазват и правилото на 3-те дни – обикновено това е периодът, в който болният повишава температура и тялото се справя с инфекцията. В това правило влизат и повишен прием на течности, както и на някои асистиращи на организма средства като Шуслеровите соли на DHU и природни лекарства за лечение на вирусни инфекции като Инфлуцид. 

Опитът ми показва, че комбинацията от Инфлуцид и Шуслерови соли №3, №5 и №8 е с много добър ефект при болните с повишена температура. При много консултации по телефона с хора, които не могат да дойдат на преглед, намират се в друго населено място или началото на инфекцията се е случило в почивните дни, съм препоръчвал именно нея. Това впоследствие е спестило много излишни медикаменти и изследвания, защото след като са приложили тази терапия, доста майки казват, че детето вече няма температура, симптомите са отшумели, апетитът се е възвърнал. И идват само за извинителна бележка.

Сол №3 предоставя желязото, от което се нуждае борещият се с инфекцията организъм. Сол №5 му дава енергия. И понеже водният баланс в организма по време на боледуване е нарушен, доста от хората с температура имат потисната жажда. Не се чувстват жадни, въпреки че трябва да приемат течности. Сол №8 възвръща този водно-солеви баланс и предпазва от обезводняване.

Инфлуцид пък е комбинация от най-често използваните природни медикаменти при вирусни инфекции и различни температурни състояния. 

Как д-р Венцислав Везенков прилага тази комбинация при своите пациенти? Кога има опасност от фебрилен гърч при децата? Има ли значение кога и как измерваме телесната температура и още важни неща, които д-р Венцислав Везенков споделя за температурата, можете да видите тук.   


Инфлуцид: Хомеопатичен лекарствен продукт за възрастни и деца над 1 година. Преди употреба прочетете упътването.

Шуслерови соли: Хомеопатични лекарствени продукти без специфични показания за възрастни и деца над 1 година. При употреба под 1 година потърсете съвет от лекар. Преди употреба прочетете упътването.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти