Как да се предпазим от настинка и грип

Платена публикация

Как да се предпазим от настинка и грип
Снимка: Humex

С настъпване на хладния сезон зачестяват случаите на настинка и грип. През тази зима се очаква активен да бъде вирусът с име „Калифорния“, който атакува организма в рамките на часове и като всеки грип може да донесе редица последствия, ако не се предприемат мерки.

При симптоми на настинка и грип подходът за третирането им е колкото индивидуален, толкова и със сходно поведение. Мнозинството българи продължават да залагат на самолечение като за целта избират лекарствени препарати без рецепта – 83% лекуват настинка сами, а 74% избират този подход и при грипни състояния.

В 53% от случаите консултацията за избор на продукт за лечение се извършва с фармацевт на място в аптеката и едва в 31% с личния лекар, а за 21% водеща е главно цената.

От проучването става ясно, че нивото на компетентност от страна на потребителите е сравнително ниско. Едва 14% избират продукт заради функционални предимства, а най-много са тези, които се влияят от рекламите – 20%.

Много от знанията се базират на мнения и препоръки от близки и приятели, което е причина за битуване на редица митове кое е вредно и кое не при този тип лекарства.

Най-предпочитана форма са сашетата. Причината не е заради бързо действие или конкретен ефект, а защото се възприемат като топла напитка. Таблетките, обаче, остават по-удобната за употреба форма, когато човек е извън дома си. При децата изборът е в полза на сиропите.

В съзнанието на потребителите няма ясно диференциране между различните марки продукти за настинка и грип. Критериите, по които избират са вторични и са лично индивидуални – вкус и цена.

„При настинка и грип е добре да потърсите консултация със специалист – вашият лекар или фармацевт, които най-добре могат да преценят моментното състояние и подходящия продукт. Самолечението може да бъде опасно особено когато се прибягва до използването на антибиотици. Те не съдържат температуропонижаващи съставки и не могат да повлияят достатъчно бързо висока температура. Важно е да се знае, че настинката и грипът са резултат на вируси, а антибиотиците се използват за третиране на бактериални усложнения“, препоръчва д-р Володя Василев ОПЛ, 18то ДКЦ гр. София.

„Много добре се повлиява лечението с продукти, които имат дневна и нощна формула. Това е комбинация между парацетамол, който има температуропонижаващо и болкоуспокояващо действие, псевдоефедрин ,който отпушва носа и ободрява и хлорфенамин, който намялява обилната секреция и спира кихането. Такъв подходящ продукт от ново поколение е Хюмексгрип, който поддържа пациента бодър през деня и осигурява добър сън през нощта. Дозата на парацетамола е добре изчислена за деня и трите таблетки , коита са с един цвят няма как да се сбъркат от вечерната капсула“ – допълва той/тя.

Как да се предпазим от настинка и грип

*Приемайте повече топли течности, като чай и вода.

*Мийте често ръцете си, особено на обществени места.

*Включете в хранителния си режим повече храни богати на белтъчини, витамини и микроелементи.

*Грипът започва с тежки симптоми като висока температура, болки в тялото, упорита кашлица, запушен нос, затова още при първата им поява останете вкъщи.

*Имайте предвид, че при ненавременно лечение на грипа е възможно да се появят усложнения като отит, пневмония, бронхит и др.

*Проветрявайте често жилищните помещения.

*Инфекцията се предава по въздушно-капков път и е силно заразна, затова се изолирайте от останалите членове на семейството.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти