Как да се грижим за косата си през лятото: съветите от топ коафьора Гого

Платена публикация

Как да се грижим за косата си през лятото: съветите от топ коафьора Гого
Снимка: netinfo

По случай пролетния сезон искам да си поговорим за косата. За това колко е важно за една жена да изглежда добре, за да се чувства добре, разказва топ фризьорът Григорий Кюлев – Гого, специално за Edna.bg.

Сменяме дрехи, обувки, чанти и т.н. Но нашият постоянен „аксесоар“ е косата. Тя има нужда от нежни грижи, за да запази своята здравина и блясък.

Знаете ли, че почти всички жени са със суха или увредена коса. Косата за една година израства с около 12 см. За две години – с около 24 см.

Какво се случва през това време? Разресвате я, боядисвате я, изправяте я с четка и сешоар, преса, правите й кичури… 

Косата е и изключително чувствителна към атмосферните промени, особено през пролетния и есенен сезон. Представете си я след 5 години. От какво трябва да е направена тази коса, за да издържи на цялото това ежедневно третиране и да изглежда перфектна?!

Знаете, че по-голямата част от състава на косъма е кератин и вода. Колкото по-дълга е тази коса, толкова повече тя се дехидратира, както от третирането, така  и от външните условия. Затова можем да кажем, че всяка коса в някаква степен е суха и увредена.

Как можете да се погрижите за нея? С вашия сутрешен ритуал под душа. Много е важно за дамите да използват правилния шампоан за коса, за да изглежда тя красива, блестяща и подхранена. Знаете ли как да го изберете? Например, за фризьора структурата на косата е от изключително значение, за да може да отговори на нуждите й. На пазара вече има серия шампоани и балсами NIVEA Hairmilk с формула специално разработена да възстанови, без да утежни косата, според нейната структура – тънка, нормална или плътна. В основата на формулата са млечни протеини: това са естествено извлечени съставки, които укрепват косата отвътре и дълбоко я възстановяват.

В допълнение, формулата съдържа Eucerit®, който се грижи за повърхността на косата, като я предпазва от външни влияния. Eucerit® е съствка, която придава на косата красив блясък. Дълбоко, но нежно почистващата формула укрепва косъма отвътре и го заздравява. Така косата получава цялата грижа, от която се нуждае. Съдейки по моя опит като коафьор мога да кажа, че жените познават структурата на косата си. Но сега ще дам няколко съвета как можете да я разпознаете, ако не сте убедени и как да се грижите за нея.

Косъмът на тънката коса е с диаметър от едва 0,04–0,05 мм и почти не е осезаем, когато го хванете с пръсти. Тънката коса е без обем. Тя е по-близо да скалпа и затова се омазнява по-бързо и става на кичури.

Честото миене е особено важно. Шампоанът за фина коса трябва да измива и подхранва нежно, без да утежнява или изтощава косата — дори при ежедневна употреба. Допълнителната хидратация допринася за красивия и здрав вид на фината коса. Ако тя обаче е прекомерна, това утежнява косата. Особено тънката коса бързо се сплесква и изглежда безжизнена. Идеални в този случай са шампоани с подхранващи формули, предназначени специално за фина коса, напр. с интензивно хидратиращата съставка Eucerit®.

Косъмът на коса с нормална структура е с диаметър 0,06–0,08 мм. Дори при нормална коса подходящата грижа е важна, за да бъде тя блестяща и здрава. Въпреки че при нормалната коса рядко възниква проблем със заплитането, все пак използвайте при всяко миене подходящ за структурата на косата балсам. Той хидратира и предпазва ефективно от накъсване и цъфтеж. А ежеседмична маска подхранва особено интензивно. Шампоаните с млечни протеини и Eucerit® могат например да регенерират нормалната коса и да я укротят.

Григорий Кюлев  Гого
Снимка: Личен архив

Косата с плътна структура е с диаметър над 0,08 мм. Тук е хубаво да направите разлика между гъста коса и коса с плътна структура. Гъстата коса, реално може да бъде съставена, както от коса с плътна, така и с нормална или тънка структура. Грижата за коса с плътна структура е най-лесна със специалните за целта продукти.

За да се грижите добре за непокорната коса с плътна структура, използвайте интензивно хидратиращ шампоан. Той измива нежно и придава мекота и жизненост на косата. Съвет: шампоан с регенерираща формула предпазва външния слой на косъма.

Освен да изберете правилните продукти според структурата на косата си, важно е да я миете правилно. Сега ще ви обясня как. Важен е и методът на измиване и разресване. Има няколко етапа в измиването и подхранването на косата. Шампоанът е хубаво да се разпредели в двете ръце, и първо да го нанасете в зоните около ушите и тила, след това отгоре – това, което е останало.

Следващата стъпка е подхранването. Нанасяме балсама с втриване в отделни кичури коса, като се слага хоризонтално.

Разресването трябва да става отдолу нагоре, а не обратното. Тоест поетапно, първо краищата, след това средната част и накрая в основата. Това предотвратява накъсването на косата. Важното при изплакването е да не отмивате изцяло балсама, за да може да остане като предпазен слой на косата. Да е леко хлъзгава косата. Ще забележите, при изсушаването, че косата не изглежда мазна, а с блясък и подхранена.

Препоръчвам ви серията Hairmilk на NIVEA, която подхранва косата, според структурата, без да я утежнява. Комбинирайки шампоана, балсама или спрей-балсама без отмиване ще придадете на косата си здрав и блестящ вид, без значение кой сезон от годината е.

Съветите дава фризьорът Григорий Кюлев – Гого

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти