Два ресторанта в Банско, които трябва да посетите

Платена публикация

Леонардо
Снимка: Lucky Bansko

Автентична италианска кухня, романтична атмосфера, перфектно обслужване, при което сервитьорите сякаш отгатват въпросите и желанията на гостите. Всичко това прави  "Леонардо" един от най-посещаваните ресторанти в Банско. Той е с висока репутация сред ценителите на традиционната италианска кулинария и привлича както познавачи от България, така и чуждестранни туристи, които вече са били в Банско и познават ресторанта, или им е бил препоръчан. 

Всъщност "Леонардо" е не просто с голяма посещаемост, той е от уникалните ресторанти в Банско. Затова освен всекидневните свободи посещения, които изпълват ресторанта и през лятото, и през зимата, тук често се организират семейни или по-големи фамилни, или фирмени тържества.

Има възможност и за преспиване, и за оставане на по-дълъг престой, тъй като ресторантът е непосредствено до "Лъки Банско" - реномиран петзвезден хотел. "Леонардо" е с 60 места, като предлага различни комбинации от сепарета. Работи целогодишно, през лятото местата стават 40, защото се отваря към два външни басейна за деца и възрастни. Ресторантът и басейните са съставни части на аквакомплекс, в който през летните месеци гостите може да са на басейните, като дават на сервитьорите на ресторанта поръчки за храна и напитки.

Ястията в "Леонардо" са уникални. Те се правят по оригинални, старинни рецепти, които се изпълняват стриктно и затова носят магията на автентичната италианска храна. Блюдата се правят винаги на момента след поръчката, като се използват пресни продукти и съставки, а доставките са от италиански производители. Менюто е много разнообразно, защото националната кухня на Италия е сбор от наложили се в страната блюда от местните кулинарни традиции. Така в "Лионардо" може да се изживее цяло кулинарно приключение от вкусове и аромати с богат избор на пици, пасти, салати, супи, рибни ястия, месни, дивечови, ястия на барбекю с дървени въглища, отлежали вина, оригинални италиански десерти.

Леонардо
Снимка: Lucky Bansko

Алпийският ресторант на Банско

През зимата има един ресторант в Банско, който много импонира на сезона и алпийския характер на Пирин планина, и е единствен в района. Това е "Фондю", който е с 44 места и който от средата на ноември до края на март предлага точно алпийска кухня.

Подбрани са характерни швейцарски и френски специалитети, а ресторантът е с типичен алпийски стил и излъчване на уют: ламперията е от масивна борова дървесина, дюшемето е от ясен, секторите са разделени с декоративни паравани и прегради с швейцарски художествени мотиви и детайли, има камина в алпийски стил, еленска глава, апликации с еленски рога... Всичко това е в скрита и приглушена светлина, което засилва усещането за уют. Същевременно "Фондю" е оборудван със съвременна техника. Например абсорбаторите над масите са телескопични и при необходимост се движат надолу и нагоре. 

Менюто и технологията в този ресторант в Банско са на шеф Вилакар, известен в Швейцария майстор на приготвянето на алпийска кухня. Франсоа Вилакар дава ценни указания и съвети на екипа в кухнята, ръководен от главния готвач шеф Златанов. Освен над 18-годишния си стаж във Варна и по Черноморските курорти, шеф Златанов учи и в Ница, в колежа по туризъм.

Акцент в менюто е фондюто, което е кулинарен символ на Швейцария. Най-общо казано, класическото фондю се прави, като в бяло вино се разтопяват различни по вид сирена до кремообразна смес. Така се съчетават различни вкусове и аромати, за да се получи уникално ястие. Разбира се, има и различни подправки, за овкусяване може да се използва и алкохол. От сместа се топи със залъци чрез специални вилици. Ресторантът предлага и другите видове фондю - различни меса, запържвани в мазнина, или варени за малко в зеленчуков бульон, както и шоколадови фондюта. Има и други ястия - например сирене раклет, запичане на мръвки по алпийски върху нагорещена каменна плоча, салати и др. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти