Да се справим със злоядите деца

Платена публикация

Да се справим със злоядите деца
Снимка: netinfo

Изграждането на правилни хранителни навици у децата започва още в  периода на захранване. Полезните хранителни навици могат да предотвратят не само злоядството, но и много от хранителните разстройства в по-късна възраст. Естествено има и състояния, когато отказът от храна на детето се дължи на анатомични или физиологични причини. Но те се диагностицират от лекар.

Има няколко правила, които може да спазваш, за да предпазиш детето си от това да развие лоши хранителни навици.

Злоядството може да започне да се развива още по време на захранването. По препоръки на Световната здравна организация, бебетата до 6-месечна възраст трябва да се кърмят ексклузивно, а ако не могат да бъдат кърмени, да приемат мляко за кърмачета. Едва след това можеш да започнеш да даваш на своето дете постепенно нови храни, например пюрета, разбира се, след препоръката на твоя педиатър. Те трябва да са съобразени с възрастта и дъвкателните му способности.

Тъй като уменията за дъвкане на детето се развиват с времето, консистенцията на неговата храна трябва постоянно да бъде променяна съобразно нуждите му. Ако пюретата за 6-месечните наподобяват по-скоро каша, то тези за децата над 8 месеца и нагоре към годинка, които вече имат зъбки и дъвкането им е интересно, би следвало да имат повече видими, меки парченца и намачкани зеленчуци.

Придържай се към добре изпитания метод на многократното предлагане, защото е вариант да не се допуска злоядството.

Много е трудно да откажеш детето от захарта, веднъж дадеш ли му нещо сладко. За да не привиква детето само към сладкия вкус на плодовите пюрета, е препоръчително те да не са първата храна, която се въвежда.

Удачно е да се редуват при въвеждането плод - зеленчук, за да се разнообрази менюто на бебето. Захарта е много вредна за подрастващите и за това по-късният й прием в повечето случаи улеснява изграждането на полезни оптимални хранителни навици.

Не на последно място, храненето не трябва да бъде придружено от стрес. Ако детето не иска да яде, по-добре прибери храната и му я предложи след  1 час от колкото да го преследваш с лъжицата. Предлагането на награда срещу ядене също не е работеща стратегия, а по-скоро насилване, което също може да допринесе за отглеждането на злоядо дете в бъдеще. Разнообразното и оптимално здравословно хранене в детска възраст е ключът към правилното хранене и в живота за напред.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти