Д-р Радина Денкова: Само и единствено лекари, преминали специални курсове на обучение, могат да поставят филъри

Платена публикация

Радина Денкова
Снимка: Личен архив

Всяко момиче, без значение възрастта, трябва да знае как да запази за по-дълго сияйния младежки вид на кожата на лицето си. И докато между 20 и 30 години е важна хидратацията, то между 30 и 40 години започва грижата за стягането на кожата със специални терапии и процедури. След 40, когато фотостареенето започва да проявява своите белези – неравномерен тен, малки бръчки около очите, задълбочаване на назолабиалните гънки, леко отпускане на овала и увисване в долната челюст – третирането с филъри възвръща младостта на кожата и блясъка в цялостното излъчване.

Топ дерматологът д-р Радина Денкова пред ЕДНА БГ за страничните ефекти и риска при поставянето на филъри, за влиянието на слънчевите лъчи и солариума върху ефекта и трайността на хиалуроновите филъри и за нуждата от регулаторна намеса в изискванията за медицинско образование към инжекторите на филъри.

Радина Денкова
Снимка: Личен архив

Д-р Денкова, когато говорим за поставяне на филъри, има ли препоръчителна възраст, когато може да се започне с този тип терапия?

Когато търсения ефект е възстановяване на изгубен обем - няма възраст, а има показания, показани и непоказани пациенти. Едно младо момиче може да бъде с доста напреднал стадий на отпускане на кожата, докато жена около 45-50 г. да е с отлична гладкост, плътност и еластичност.  

При дамите след 40 години филърите са едно добро решение за подмладяваща терапия. А при младите момичета могат да бъдат средство за моделиране – на скули, нос, брадичка, линията на челюстта. Например Radiesse е отличен продукт за моделиране на нос- по-плътен е и държи носа изправен. Когато върхът на носа е паднал, може да се повдигне, да се запълни, ако има гърбичка.

Всеки лекар ли може да поставя филъри и безопасно ли е да се доверим на козметик?

Само и единствено лекари, преминали специални курсове на обучение, могат да поставят филъри. Този проблеме дълбок и регулаторен и не е само за България. Безопасността при инжектирането на филъри в повечето случаи зависи от подготовката на лекаря и от това доколко той е научен да работи с продукта, особено с филър като Radiesse, който е по-специфичен, защото освен запълващ ефект е и биостимулиратор на колаген. Задължително е лекарят, който работи с Radiesse, да е преминал курсове на обучение, да знае много добре къде и по какъв начин, на каква дълбочина да постави продукта, за да минимизира страничните ефекти. Той трябва да има куража да застане зад името си и да поеме отговорност към пациента.

А наблюдават ли се нежелани реакции и какви са страничните ефекти при поставяне на дермални филъри изобщо и в частност на Radiesse?

По-голяма част от страничните ефекти при всички филърни продукти (на базата на хиалуронова киселина или биостимулиращи) са свързани със знанията и уменията на лекаря и с техниката на инжектиране,или са свързани с продукта.Специално при поставяне на Radiesse лекарят трябва да е изключително добре подготвен по отношение на анатомията на лицето, да е преминал специално обучение, за да минимализира евентуален риск от нежелани реакции. Проблемът при този филър е, че е колагенов био стимулатор и за разлика от хиалуорновите филъри, при които може да се противодейства с хиалуронидаза, тук протоколът е затруднен. Филърът не може да бъде разграден, затова лекарят трябва да има отлични умения.  Страничните ефекти са свързани с мястото на инжектиране и могат да бъдат хематоми, зачервявания или отоци, които преминават в рамките на няколко дни. Много рядко се наблюдава непоносимост или хиперсензитивност на пациента към самия продукт.

Допустимо ли е излагането на слънце и солариум след поставяне на филър?

Конкретно при Radiesse няма противопоказания, защото не се резорбира под въздействието на топлината и лъчите. Но солариумът и прекомерното излагане на слънце при инжектирани хиалуронови филъри – не са добра идея, защото водят до бързото им разграждане. Колкото и да са модерни солариумите, те не могат да бъдат докрай изчистени от определени вредни лъчи, които водят до еластоза на кожата и до неоплазми. Онези, които злоупотребяват със солариумите и слънцето, изглеждат с поне 5-10 години по-стари. Освен това има определена доза лъчи, която човешкият организъм може да приеме в рамките на една година и която е терапевтична. Всички допълнителни лъчения са вредни и причиняват стареене.

С какво Radiesseпо-различен от другите филъри?

Radiesse е уникален с това, че е едновременно и филър, и колагенов стимулатор. Няма друг продукт на пазара, който през всички тези години да е показал ефективност и безопасност. И в същото време, имайки обемен капацитет, след като се разгради да започне момента със стимулирането на колаген. Ефектът е видим непосредствено след процедурата и в същото време процедурата е дълготрайна, заради стимулацията на колаген и еластин. Toй е с гелообразна форма и е единственият дермален филър, съставен от базирани на калций микросфери. Стимулира обновяването на клетките и образуването на здрави и плътни колагенови и еластинови влакна. Така кожата е подсилена отвътре, структурата й е подмладена и възстановена. А контурът на лицето е стегнат и плътен.

В кои лицеви зони ефектът от Radiesse е най-добър?

Най-добър и удовлетворителен е ефектът в зоните, където имаме костна подложка – скули, линия на челюстта, темпорална зона - ако има хлътване, да се повдигне латералния край на веждата. Много добър ефект се получава и при по-повърхностно инжектиране в меките тъкани. Когато вече първата процедура е направена и са инжектирани скулите и долната част на лицето, след това може да се награди с векторен лифтинг. Инжектира се по-повърхностно в субдермата по-разреден продукт, за да се стимулира колагена. Но този тип инжектиране и тази техника е по-подходяща за по-възрастни пациентки с еластоза на кожата. Така се подобрява структурата на кожата, изглаждат се бръчките и се  стимулира производството на колаген. 

Много добър ефект има за шия, деколте и ръце,разреден в определена доза с лидокаин. Радиес може да бъде инжектиран и в много други зони дори на тялото в зависимост от индивидуалните нужди. Моя пациентка, която като дете е инжектирана усилено в бедрата с антибиотици, имаше атрофия на тъканта. В продължение на 2 г. три пъти запълвахме зоната с Радиес, стимулирахме колагена и компенсирахме атрофията. 

Не се препоръчва инжектиране на Радиес в областта на долния клепач и устната. 

Безопасно ли е инжектирането на филърите Radiesse?

Аз работя с Радиес от първия ден, в който е внесен в България. През годините е доказал качеството си, с висок профил на безопасност и висока степен на удовлетвореност на пациентите. И не на последно място – с дълготраен ефект. Моите наблюдения показват, че ефектът на Радиес трае година и половина. Radiesse е одобрен от FDA (Американската асоциация по храните и лекарствата). За Европейския съюз Radiesse притежава СЕ - маркировка и сертифицииране, стандарти за безопасност и качество на продуктите. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти