Д-р Десислава Соколова: Родителите знаят, че антибиотикът не лекува вирусните инфекции

Платена публикация

Д-р Десислава Соколова: Родителите знаят, че антибиотикът не лекува вирусните инфекции
Снимка: netinfo

Д-р Соколова, по традиция през зимните месеци се разразяват грипните епидемии и се наблюдава пик на малките пациенти пред лекарските кабинети. Какво бихте посъветвали да предприемат родителите при първите симптоми на вирусната атака, трябва ли веднага да се включи антибиотик?

Д-р Соколова: Традиционно през есенно-зимния период зачестяват случаите на вирусните инфекции и респираторните заболявания при най-малките пациенти. Най-често това са деца, които посещават детски ясли и градини. През този сезон разходките и спортът на открито са ограничени. Децата прекарват повече време у дома пред телевизора и компютъра, похапвайки повече захари. Това значително намалява техните защитни сили и тогава те боледуват по-често.

Родителите са достатъчно информирани, че вирусните инфекции не трябва да се лекуват с антибиотик. Наборът от медикаменти, приложими при децата е ограничен, поради тази причина моят съвет е при първи симптоми да се консултират с лекар. Едно от най-големите притеснения на родителите е високата температура. А това е защитна реакция на организма за справяне с вирусни инфекции. Осигурявайки 1-2 дни с ниска температура на всяка цена, най-често превишавайки дневната доза на антипиретиците, родителите дават шанс на вирусите да се развият. Така след 3 дни вече организмът на децата не може да се справи сам.

Удачно ли е при наличието на вирусна инфекция да дадем имуностимулант на детето?

Д-р Соколова: Да, при симптоми на вирусна инфекция в първите 24 часа най-удачно е да дадем имуностимулант на детето. Така подпомагаме естествената му защита от вирусите като целта е да се блокира проникването и разпространението им. В моята практика много добър опит имам със сироп с екстракт от черен бъз, в комбинация с бета глюкани и шипка. В последните години има много научни изследвания за мощния имуностимулиращ ефект на плодовете и цвета на черния бъз.Те имат богато съдържание на флавоноиди (рутин, кверцетин), антоцианиди, желязо, витамин С и витамини от групата В. Когато се използват в точната концентрация те повишават активността на важни имунни клетки, които отговарят за защитата на организма. Бета глюканите активират т.нар.“макрофаги“. Това са клетки, които подпомагат естествената защита на организма от инфекции. Когато броят им е намален в носоглътката, рискът от развитие на болестотворни бактерии е голям. Шипката е билка, която се използва в народната медицина от векове, поради високото съдържание на вит.С.

При деца от 1 до 3 години дозировката на комбинирания сироп с бетаглюкани, шипка и черен бъз е 2 пъти по 5 мл, а при тези над 3 години - 3 пъти по 5 мл, като терапията се прилага 7-10дни. Следващите 20 дни се приема в доза 5 мл дневно.

За деца, прекарали шарка, например варицела, подходящо ли е да се даде природен имуностимулант?

Д-р Соколова: След преболедуване от вирусни инфекции (варицела, рубеола и др.) организмът е по-податлив на други инфекции, поради тази причина е препоръчителен приемът на имуностимулант в рамките на 15-20 дни в доза 5 мл. Естествено това не е заместител на приема на сурови плодове и зеленчуци.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти