Бременност и киселини в стомаха

Платена публикация

Бременност и киселини в стомаха
Снимка: netinfo

Повечето жени добре познават този натрапчив спътник, особено през третия триместър на бременността. Според изследване* между 49 и 79 % от бременните жени получават киселини всеки ден.

Това се дължи както на хормонални изменения: плацентата отделя хормона Прогестерон, който отпуска гладките мускули на матката, пречещи на стомашните киселини да навлязат в хранопровода. Прогестеронът също така забавя естествените контракции на хранопровода и червата и така затруднява храносмилането и усвояването на определени храни. 

Така и на напредването на бременността, когато в следствие на нарастването на плода в матката, тя започва да притиска червата и стомаха, връщайки киселините обратно в хранопровода. 

Този процес, при който храната (стомашното съдържимо) се връща към хранопровода, се нарича рефлукс. Стомашното съдържимо представлява съвкупност от киселина и храносмилателни ензими (пепсин и жлъчна киселина). Те дразнят хранопровода и причиняват стомашни киселини, които в някои случаи са придружени с пареща болка зад гръдната кост.

Ако искате да облекчите дискомфорта си, и да се насладите на своята бременност, е добре да се посъветвате с наблюдаващия ви лекар кои групи лекартвени средства против киселини са безопасни за вас.

Самолечението със сода се възприема като изключително остарял и неефективен начин за борба с проблема. Още повече, че безконтролното пиене на сода бикарбонат по време на пристъпите от киселини води към тяхното усилване.

Ето какво се случва във вашия стомах, когато пиете сода бикарбонат – образуваният при попадането на содата в стомаха въглероден газ започва да дразни стомашните жлези, които принудително произвеждат повече киселина. Така само за един или два часа след приемането на содата киселината в стомаха става повече, отколкото е била преди това.

На нашия пазар вече има достатъчно добри и доказали своята ефективност лекарствени средства срещу киселини, които могат да се закупят и без рецепта. Има специфично антирефлуксно лекарство, съдържащо Натриев алгинат, което се предлага на българския пазар без рецепта. Той е създаден със специфична цел – да възпрепятства попадането на стомашно съдържимо (храна, киселина, пепсин, жлъчен сок) в хранопровода и увреждането му.

Натриевият алгинат е специфичен антирефлуксен агент, който образува защитен слой в стомаха и това пречи на обратния път на храната към хранопровода.

Лекарственото средство не се резорбира, което го прави особено подходящ за бременни. Споменатото изследване* показва, че натриевият алгинат значително подобрява контрола над честотата, интензитета и продължителността на симптомите на рефлукс при 98% от бременните жени.

А най-добрата профилактика си остава режимът на хранене. Яжте често и по малко и оставите поне 3 часа между вечерята и съня. Избягвайте пикантна и пържена храна и се откажете от газираните напитки. Така ще си осигурите повече комфорт и възможност да се радвате на щастието да носите живот в себе си.  

*Lindow SW et al Int J Clin Practice 2003

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти