Футбол, високи скорости и стил - домът на класиката BMW в Мюнхен

Футбол, високи скорости и стил - домът на класиката BMW в Мюнхен
Снимка: iStock

Вследващия почти месец светът със сигурност ще е футбол или поне за по-голямата част от ценителите на великата игра в Европа, особено тази в Германия.

В столицата на Бавария, Мюнхен обаче, има и други впечатляващи места, които да провокират вниманието ни, освен стадиона, на който ще се вихрят част от двубоите от ЕВРО 2024.

Снимка: iStock

Сред тях със сигурност е музеят на BMW, представящ по един великолепен и завладяващ начин историята и еволюцията на любимата автомобилна марка. Една от безспорните атракции в града е такава не само с културното си наследство, но и с архитектурата си.

Намиращият се близо до парка Олимпия музей впечатлява с уникалната си футуристична форма, дело на виенския професор Карл Шванцер, неслучайно наричана "Салатената купа". Кръглата основа на сградата е с диаметър от 20 метра, а плоският покрив - с 40. 

Снимка: iStock

Основан е още през далечната 1972 година, малко след Летните олимпийски игри в Мюнхен и във времето досега си е изградил реноме на едно от най-интригуващите места тук, като към момента е посещаван от над 250 000 души годишно.

В него могат да се видят най-различни двигатели, турбини, въздухоплавателни средства, мотоциклети, автомобили, въобще най-разнородни превозни средства в различни вариации - както стари, така и модерни от марката. Всеки кът представя прототипни и състезателни коли, към които на екрани вървят и различни видеопрезентации на различни езици.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BMW Welt I Museum (@bmwwelt)

По време на обиколката посетителите ползват слушалки, с които да се информират за техническото развитие на BMW. Неслучайно тук важното е не просто пресъздаване на историята, но и духът на марката и нейната идентичност.

А ако сте от хората с възможности, спокойно можете след това да се разходите и до съседната сграда с футуристична архитектура - BMW Welt, където да разгледате най-новите модели и да си поръчате някой от тях.

Снимка: iStock

Ако пък сте от останалите, има и възможност просто да заложите на сувенир със синьо-бялата емблема на компанията. Каквото и да си говорим обаче, това са две места, задължителни не само за любителите на високите скорости, но и за пътешествениците като цяло...

Снимка: iStock

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти