Мъжете също плачат: Защо българският мъж е един „чувствителен мачо“

Титлата „силен пол“ има доста висока цена и за нея мъжете плащат с физическото си и психическото си здраве, а сред най-честите симптоми са апатия, отчуждение, агресия и насилие. Можем ли да предотвратим всичко това, ако просто приемем, че и мъжете плачат и имат и своя ранима страна?

Своята гледна точка по темата в предаването „На Кафе“ по NOVA споделят две от големите имена на българската сцена – актьорът Владо Пенев и изпълнителят Папи Ханс – открито за мъжката уязвимост в репортажа на Алекс Попова. Двамата мъже споделят личния си опит и въпреки разликата във възрастта, гледат в една посока по отношение на мъжкото психическо здраве.

„Зад всяка форма на насилие има човек, който би могъл да бъде изслушан, да се проведе разговор с него, абсолютно зад всеки. Ако човек има откровеността към себе си и си позволи да го направи, може с един разговор да си реши проблема, който се проявява във връзката му под формата на насилие“, казва Папи Ханс.

Ето кои са 6-те основни типа мъже

„Да, аз смятам, че първо трябва да кажеш на глас къде точно е проблемът. Много често това се случва със съответния психолог, психоаналитик, който да ти помогне, защото хората наистина имат нужда от такава помощ“, откровен е актьорът Владо Пенев.

Мъжете в нашата култура от малки носят на плещите си огромен товар – да са винаги силни, оцеляващи и устойчиви, да не плачат, да не проявяват емоции. Постепенно това се превръща в тиктакаща бомба, в която се крият неизразена тъга, усещане за отхвърленост, срам и чувство на несигурност в себе си, особено при децата и тийнейджърите.

„ Аз нямам баща – баща ми е починал, когато съм бил на 4 месеца и това в детсвото ми беше огромен проблем. Баба ми например, като ме водеше в градинка, винаги сядаше с другите баби и майки и винаги много тихо, за да не чувам, но аз винаги чувах, казваше „То, горкото, е сираче...“. И това винаги... Как ще ме отделиш – аз съм там, за да си играя с всички останали деца, не съм отишъл да си съчувствам, и това всеки път ме пронизваше.“, споделя откровено Пенев.

Папи Ханс разказва: „Когато влязох в гимназия, започнах малко повече да се опитвам да бъда „мъжки“ мъж – да се опитвам да отговарям на истинските представи, на това, което се очаква. И тогава залитнах по нещо, по което сега наблюдавам, че много от момчетата залитат. Близко до мястото, където живея, има гимназия и виждам повечето момчета между 14 и 18 години, които се обличат в черно, бръснат си главите и се преструват на хора, които много скоро ще разберат в живота, че всъщност не са. Правят се на много по-твърди, отколкото са и като цяло всички мъже в България се опитват да се правят на по-твърди, отколкото са. Нещо, което мисля, че описва най-добре българския мъж, е един изключително „чувствителен мачо“."

Ако професионалните актьори имат нужда от почивка след всяко представление, какво да кажем за мъжете, които цял живот играят ролята на мъжкари. Не е ли изтощително винаги да си в чужд образ?! За истинските мъже думата „изтощително“ не съществува. Съществува единствено стремежът на всяка цена да останат в отбора на „мачовците“, за сметка на физическото си здраве. Защото всяка потисната емоция рано или късно се отразява на тялото.

„Преди десет години оперираха белите ми дробове – имах вродени проблеми. Сега вече съм здрав. Тогава, обаче си спомням, че след травмата да ти кажат, че на практика имаш един бял дроб, това ми остана адски много в главата, имах паник атаки, които ме будиха нощем, година след като се оправих. Когато мой близък човек почина се събуждах по десет пъти на нощ и се чувствах недоспал през цялото време. Психиката е част от физиката!“, споделя Папи Ханс.

5 причини жените да се влюбват в почти непознати мъже

А ако ви кажем, че има място, където да чуете подобни и още много мъжки истории? Фондация „Emprove” разчупва всякакви стереотипи като предизвиква хората да се борят срещу насилието над жени с един изцяло мъжки проект. Става дума за изложбата „Чуй гласа ми“, в която мъжете най-накрая говорят открито за своите моменти на ранимост, защото изграждането на здравословни отношения започва от споделянето и прямотата.

„Когато излезеш от границите, виждаш, че истинските мъже са хора, които знаят как да говорят, знаят къде са, които са постигнали нещо в живота си. Хора, които не оцеляват с юмруци, а оцеляват с интелект“, казва Папи Ханс.

Освен Владо Пенев и Папи Ханс, идеята подкрепят още осем любими български мъже - Митко Павлов, Джун Йошида, Иван Бърнев, Мариян Станков – Мон Дьо, Мартин Чой, Светльо Иванов, Симеон Колев и Стефан Иванов. Всеки от тях разбива на пух и прах образа на безчувствения мъжкар, който не познава моменти на безсилие. Как ли? Като ни разказват истории от личния си свят, истории, в които са се чувствали именно безсилни. И ако тези популярни мъже могат да застанат открито пред всички и да заявят „Мен не ме е страх да бъда слаб!“, то за останалите няма никакво извинение. Посланието е ясно – да покажеш слабостите си е сила!

4-те мъжки секс комплекса

Прочете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти