За сухата кожа на лицето

За сухата кожа на лицето
Снимка: Thinkstock

Сухата кожа обикновено е резултат от недостатъчното или неправилното функциониране на мастните жлези. Това може да се дължи на хормонални нарушения, възрастови изменения, замърсяване на околната среда и или просто да бъде генетично заложено.

Мастните жлези образуват защитен слой върху кожата.

Този естествен филм представлява смесица от мазнини, пот и овлажняващи вещества, които поддържат еластичността на дермата. С него кожата е по-устойчива на вредните въздействия на околната среда.

Той я предпазва от изсъхване и състаряване. Когато този естествен филм, покриващ кожата липсва, той трябва допълнително да бъде набавен с подходяща козметика.

Как може да стане това, съветват от Kozmetikata.com.

Нерядко хора със суха кожа се оплакват отболезнена чувствителност и чести раздразнения. Не може да се пропусне и атопичния дерматит, като все по-често срещан случай, характеризиращ се със суха кожа.

Атопичната кожа се характеризира с константни ксерози (сухота), които се изострят в периоди на криза и възпалителни лезии.

Те могат да засегнат, както лицето, така и тялото (сгъвки на лактите, сгъвки на коленете). 

Този проблем освен козметичен, се превръща и в медицински, защото червените петна, неприятното усещане за опънатост, силният сърбеж и др. понижават качеството на живот.

Подобна кожа се нуждае от внимателно почистване и подходящо подхранване. Сухата кожа е много чувствителна. Добре е за нея да се избягват козметични средства, съдържащи силни хичмични формули и консерванти.

Консервантите са молекули, които са потенциални дразнители или алергени за атопичната кожа, която е като попивателна хартия. Затова е важно тези молекули да се елиминират при третирането на кожни патологии.

Когато раздразненията на кожата са силни, правилното решение е да се обърнем към дерматолог, който най-правилно ще прецени от какво се нуждаем. Най-често в такива случай лекарите предписват кортикостероиди, които са мощен противовъзпалител (при лезии и екземи) и емолиенти, които трябва да се нанасят всеки ден.

В останалите случай, като всикидневна грижа може да се ползва качествена козметика за суха кожа. Ще се спрем на някои отвърдени или пък налагащи се нови продукти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти