Важна крачка напред

"Ако до всяко добро същество, застане поне още едно"
Снимка: Thinkstock

Международната организация за защита на животните "Четири лапи" съобщи, че от 11 март 2013 г. вносът и продажбата на козметични продукти и съставки, изпитвани върху животни, най-после ще бъдат напълно забранени върху територията на Европейския съюз.

Дългочаканата забрана бележи победа за използваните за опити животни и за онези, които неуморно защитават правата им години наред.

От 11 март всеки, който иска да продава нови козметични продукти и съставки, трябва да не ги е изпитвал върху животни никъде по света. Забраната важи за всякаква козметика, включително тоалетни продукти и гримове – от сапун и паста за зъби до червило и спирала.

ЕС за първи път гласува тази забрана през 1993 г., предизвикан от общественото недоволство и интензивна борба срещу изпитването на козметика върху животни. Забраната трябваше да влезе в сила от 1998 г., но срокът се отлагаше многократно заради различни фактори, преди да настъпи щастливата развръзка.

Притесненията на козметичните компании, че липсват достатъчно алтернативни методи за изследване, оказаха натиск върху ЕС да отложи или компрометира забраната.

За справка Китай е една от страните, където все още държат на използването на животни при тестването на козметични артикули.

"Това е много важен ден за защитниците на животните и триумф за европейските граждани, които искат да се сложи край на изпитването на козметика върху живи същества", каза Мари-Клеър Макинтош, ръководител отдел "Лабораторни животни" в "Четири лапи".

Новината за забраната беше приветствана и от актьора, познат от сериалите "Изгубени" и "Дневниците на вампира", Иън Сомърхолдър.

Преди две години Иън основа фондация на свое име с образователна цел относно важността за опазване на околната среда и животинските видове.

Европейската комисия оценява броя на животните, които ще бъдат спасени от налагането на забраната, на близо 27 хиляди. От "Четири лапи" призовават страните по целия свят да последват примера на ЕС и да наложат сходни забрани за изпитването на козметични продукти и съставки върху животни.

* "Четири лапи" е международна организация за защита на животните, основана през 1988 г., с последователи и представители в десетки държави.

Офисът на "Четири лапи" в България функционира от 2000 г. У нас организацията е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички инициативи и кампании на "Четири лапи" се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията по света
.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти