Свойства и приложения на етеричните масла

Свойства и приложения на етеричните масла
Снимка: netinfo

Лилия Огнянова

Близо 30 % от ботаническите семейства включват видове с етерично-маслено съдържание. Това означава, че етерично-маслените култури са сред широко разпространените в растителния свят. Повечето от тях обаче са диворастящи и само някои се отглеждат като градински или полски култури.

Етеричните масла са неизменна част от ароматерапията, чиито незаменими свойства са всепризнати.

Няма да изпадаме в излишни подробности в общата характеристика на етеричните масла, начините на извличане и отглежданите в България етерично-маслени култури. Вместо това ще ви дадем няколко примера как да използвате по възможно най-добрия начин безценните свойства на етеричните масла.

Първо и най-важно е да изберете аромат, който лично на вас ви е най-приятен. Забравете съветите кое растение отговаря на зодията ви или в коя стая кой аромат би бил най-подходящ. Важното е на вас какво ще ви хареса, защото ароматите имат много силно влияние върху човешкия организъм и психика. Миризма, която не ви харесва, може да ви докара дори до припадък, ако е прекалено натрапчива.

Ако се чудите къде може да намерите етерични масла, вече ги има почти навсякъде, включително в големите вериги супермаркети. Онлайн пазаруването също е вариант. Цените варират от пет лева до 80 и повече, според зависи естеството на маслото, неговия добив и лакомията на търговеца.

Щом сте си избрали подходящ аромат, може да преминете към приложение. Най-лесният и елементарен начин е да си ароматизирате жилището. Случва се много просто - покапвате няколко капки в малка съдинка (или в алуминиевата чашка на изгоряла вече малка свещ) и оставяте така. Може да си вземете и аромалампа. Те също се продават навсякъде и като цяло са евтини. Важно е обаче да знаете, че не се слага само масло в нея, а първо вода и после се капват няколко капки етерична течност, след което се пали свещта отдолу. Ако не сложите вода, маслото ще започне да гори и да отделя сажди и миризма далеч от приятната.

Друго елементарно приложение е да покапете няколко капки от любимото ви етерично масло в пералнята на мястото на омекотителя. Дрехите ви ще имат прекрасен аромат! А ако много държите да сложите и омекотител, просто сипете по-малка доза и сложете отново няколко капки от маслото.

С етерични масла може да си правите и инхалации. Единият вариант е да капнете капка или две на памучно парче плат и да вдишвате легнали, със затворени очи. Другото е по добре познатият метод захлупени с кърпа над изпаренията от гореща вода, само че в тази вода не запарвайте билки, а капнете една капка масло. Ефектът е разтоварващ и успокояващ, уверете се сами.

При масажи и разтривки етеричните масла също оказват много благотворно влияние. Може да организирате романтична вечер у вас със запалени свещи и забъркана помада от базисен лосион с няколко капки масло и да масажирате с него любимия. Или да отделите половин-един час за себе си и да се поглезите с мини спа процедура за крака или тяло в домашни условия. Ако имате вана, са нужни само няколко капки в топлата вода преди да се потопите.

Освен всичко изброено до тук, може да изпробвате маслата и в козметиката. Дадохме ви вече рецепта за домашно приготвен шампоан и в него може да сложите няколко капки. Това ще укрепи косъма и ще подобри състоянието на скалпа ви. За суха коса използвайте лавандула и/или портокал, а против пърхот - евкалипт, чаено дърво или мащерка.

Ако имате собствена рецепта за приложение на етеричните масла, споделете я с нас.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти