Що е то стерилна козметика?

Що е то стерилна козметика?
Снимка: Thinkstock

Наред с натуралната и био козметиката се появи и стерилната козметика. Какво представлява тя и кога е препоръчително да бъде използвана разказват от Kozmetikata.com.

За вредата от консервантите в козметичните продукти се говори почти толкова, колкото и за наличието им във все повече храни. На всеки вече е известно, че е добре те да се избягват. Но какво става тогава, когато ги няма? Отговорът е лесен – козметичните продукти, както и хранителните, лесно се развалят.

Знаем, че за да се избегне бактериално замърсяване на козметични продукти, е необходимо към тях да бъдат добавени консерванти във формулите. До скоро, именно тяхното използване беше единственият начин да се удължи периода на употреба на продуктите.

Официалният списък в анекс VI на Европейската директива за козметичните продукти включва по-малко от 57 позволени консерванти, сред които парабени, хлорфенезин, феноксиетанол, бензоена киселина. Повечето от тях обаче също са набедени за вредни...

Какви са решенията, които се прилагат в световен план за удължаване живота на козметиката?
Съществуват множество субстанции, които не са официално вписани в този анекс, но които се използват заради тяхното бактерицидно действие.

Те действат като консервант, в продукти, обявени като "без консерванти". Такива са етилхексилглицерин, алкохол, пентилен гликол… Понякога обаче и те предизвикват алергии.

Опаковката, в която се предлагат продуктите
За да се запази не замърсено съдържанието на продукта, той се поставя в специални опаковки, където е ограничен контактът му със светлина, въздух и бактериално замърсяване от пръстите на ръцете, с които се взема от него.

Без никакви консерванти, не е възможно да се съхранят продуктите дълго време в класически туби и кутийки. Няколко дни след отварянето, бактериите от околната среда или пръстите на потребителя могат да заразят състава.

Стерилната козметика като алтернатива
Различни дерматологични лаборатории  (като тези на Avène, например) разработиха стерилна козметика - подход, позволяващ да се вложат само най-базисните съставки, без никакви консерванти. Принципът на производство е аналогичен на този за производство на стерилни лекарствени форми.

Стерилната козметика се гради на 3 етапа в производство - непрекъсната стерилизация на суровините за производство, стерилизация на формулите (без модификация в техните органолептични качества при загряване), опаковане в стерилен блок.

Когато говорим за опаковане в стерилен блок, става въпрос за системата DEFI. Тази система на затваряне позволява отделяне на продукт, без риск от бактериално заразяване.

За кого е подходяща стерилната козметика
Разбира се, може да се ползва от всички, но е най-подходяща за хора с нетолерантна кожа, хора с алергии към някои от консервантите в други козметични продукти, за бременни, бебета и малки деца (за тях е специалната серия Pédiatril).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти