Създадено за

Серумът – спасението за чувствителната кожа през зимата

Серумът – спасението за чувствителната кожа през зимата
Снимка: iStock/Getty Images

Да имаш суха и чувствителна кожа не е най-голямата благословия, особено през зимата. Когато навън е студено кожата е почти винаги опъната, раздразнена и болезнена.

Много от нас, жените, надарени със суха кожа, не си даваме сметка, че в зимните месеци тя има също толкова голяма нужда от хидратация, колкото и през лятото. В топлите дни всяко живо същество инстинктивно усеща, че се нуждае от хидратация. Какво обаче усещаме през зимата? Студът навън не ни подканва да се хидратираме, а напротив – да се крием на топло и да се мажем с мазни лосиони, които да предпазват кожата. Или поне това си представяме като добра грижа, но се оказва, че бъркаме.

Според дерматолога д-р Наталия Боянова чувствителната кожа има нужда от допълнителна хидратация особено през зимния период, тъй като минусовите температури са изпитание за този тип кожа. Всъщност през зимата влагата от кожата се изпарява по-бързо в сравнение с лятото и тя става суха, опъната и понякога дори се лющи. И докато за температурите навън няма какво да направим, на хидратацията можем да въздействаме с непосредствени мерки.

а
Снимка:

Важно е през зимата в грижата за кожата да бъде включен серум за допълнителна хидратация на чувствителната кожа, обяснява д-р Боянова и допълва, че когато го нанасяме, е добре да го правим върху влажна кожа, а не върху суха. Серумът по дефиниця е с лека текстура, попива бързо и неусетно и успокоява кожата веднага, а ако изберем такъв, който съдържа ниацинамид и пантенол, той ще окаже ефект и върху блясъка и еластичността на кожата. Още по-добър ще е ефектът, ако след серума бъде нанесен и овлажнител – това ще гарантира, че кожата е добре хидратирана и защитена от студа.

Що се отнася до по-чувствителните зони от лицето, серумите имат специална роля в поддържането им. С възрастта мастната тъкан под клепачите намалява и зоната около очите придобива уморен вид, обяснява д-р Боянова. Именно по тази причина серумите са идеални за тази зона – те овлажняват и спомагат за възвръщане на обема в околоочния контур.

Хората с чувствителна кожа е добре да избират продукти, които са специално създадени с внимание към по-чувствителните очи, казва специалистът и добавя, че серумът винаги трябва да се използва преди нанасянето на грима, а след него е задължително да се сложи и крем, така че влагата да бъде „заключена“ в клетките на кожата. И не на последно място – серумите за чувствителна кожа са идеални не само за сухата и чувствителна кожа, но и за мазната такава, тъй като тя също се нуждае от хидратация, колкото и да не си личи на пръв поглед.

И сега, когато вече сме наясно, че студът навън не е причина да се лишаваме от хидратация на кожата, идва и въпросът – а каква да е тя?

Препоръката избраният серум да съдържа ниацинамид (витамин В3) и пантенол води към Mixa HYALUROGEL СЕРУМ – серум за чувствителна кожа, осигуряващ непрекъсната денонощна хидратация, която се задържа в кожата за 24 часа.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Серумът е с висока концентрация на ценните съставки ниацинамид (витамин B3) 5%, както и на пантенол (провитамин B5) и чиста хиалуронова киселина.

Доказан е ефектът, че още след първото нанасяне чувствителната кожа е успокоена, а чувството на дискомфорт и опъване е драстично намалено.  Четири седмици по-късно при редовна употреба кожата е по-мека и еластична, и видимо по-здрава.

Серумът е със свежа текстура, попива бързо и не оставя никакви следи, а препоръката е да бъде използван преди нанасянето на овлажняващия крем Hyalurogel, след което да продължите с обичайната си грижа за кожата и нанасянето на грим.


Д-р Наталия Боянова е специалист по кожни и венерически заболявания, като от 2002г. до 2015г. е началник отделение в Клиниката по дерматология и венерология към ВМА – София, а след това има самостоятелна дерматологична практика.

Член е на Българско дерматологично дружество, на Европейската Академия по дерматология и венерология, на Асоциацията на естетичните дерматолози в България. От 2015 г. започва самостоятелна дерматологична практика.

Д-р Боянова извършва консултации  в областта на общата и детската дерматология, алергодерматология, премахване на малки доброкачествени образувания, естетични корекции с филъри и ботокс, химически пилинги, мезотерапия, PRP и др.

(EADV), Световните конгреси по дерматология и венерология (WCD) и форумите на Българското дерматологично дружество, международни курсове по дерматоскопия, лазертерапия, фототерапия, филъри и ботулинов токсин към EADV и WCD.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти