С аромат на спокойствие

С аромат на спокойствие
Снимка: Thinkstock

Знаете ли какво е ветивер? Сега ще се опитаме да ви обясним.

Ветиверът е аромат често срещан в парфюмерийната индустрия. Растението, от което се извлича етеричното масло с уникален мирис, е висока трева с дълги, тънки, твърди листа и тъмни пурпурни цветове, която се отглежда в Индия, Индонезия, Хаити, Китай, Япония и Бразилия.

Ароматът му е богат и интензивен с тревисти, дървесни, балсамови, амброви и сладки нотки.

Маслото от ветивер се добива от неговите корени, между 18-ия и 24-ия им месец. Те се измиват, изсушават, нарязват, накисват се във вода и минават през парна дестилация. Полученото масло е кехлибарено на цвят, с консистенцията на гъст сироп.

В зависимост от това къде е отгледано уханието на растението може да варира. Едни от най-добрите масла от ветивер се получават в северна Индия. Те обаче са и по-скъпи от останалите.

Ароматът на ветивер действа успокоително и намалява главоболието. В ароматерапията намира приложения чрез бани и масажи за лечение на безсъние, депресии, повишаване на общата емоционална стабилност и др.

Ветиверът вдъхновява парфюмерите и често се явява на централно място в парфюмни композиции. В историята го срещаме в редица известни аромати.

В Eau de Vetiver на "Givenchy" от 1959, създаден като личен парфюм на Хуберт Живанши, ветиверът е мек, деликатен, зелен, спокоен, кадифен. По-късно производството му спира, но през 2007 е пуснат отново в лимитираната колекция.

Жак-Пол Герлен пуска през 1961 "Vetiver" в женски и мъжки вариант. Мъжкият вариант става много по-популярен и остава една от вечните мъжки класики.

Един от най-прочутите ветиверни аромати е Vetiver Extraordinare от колекцията на Frederic Malle. Създателят Доминик Ропион подчертава подправковия и дървесен дух на ветивера.

Напоследък ветиверът се завръща на мода, като се открива в различни ароматни миксове: в съчетание от ветивер, виолетки и кедър се среща в He wood dsquared2 на близнаци Катен; в съчетание на ветивер, свежи билки, дива лавандула при новия Viva Fergie на AVON; ветивер от Мадагаскар, флорентински ирис, жасмин, роза, бергамот, цитрус и мускус - BVLGARI POUR FEMME за жени; ветивер, жълт минзухар, българска роза, майска роза, жасмин, сандал - LANCOME MAGNIFIQUE и др.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти