Почина основателят на модната марка "Мисони"

Отавио Мисони (1921-2013)
Снимка: Getty/Guliver

Италианският майстор на трикотажа Отавио Мисони почина в дома си на 92-годишна възраст, съобщи семейството му.

Той съосновава модната империя "Missoni" ("Мисони") през 1953 г. заедно със съпругата си Розита Джелмини, a техните творения бяха носени от дами като Джаки Кенеди, а днес херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън също ги предпочита за своя гардероб.

Г-н Мисони беше приет в болница с проблеми със сърцето миналата седмица и няколко дни по-късно починал спокойно, заобиколен от най-близките си в семейната вила в Сумираго, Северозападна Италия, където живееше и работеше от десетилетия.

"Емоцията, която се излъчваше от творенията му, ни даваше усещането, че той е един щастлив мъж, успял да доведе модата си до глобалната публика", заяви кметът на Милано Джулиано Писапиа. "Пуловерите и роклите, които той създаде, му осигуриха вечност", каза още кметът.

Семейството съобщи, че поклонението ще се състои в неделя в двора на текстилната му фабрика в Сумираго, а погребението ще е в понеделник. Мисони е роден в бивша Югославия, в днешния хърватски град Дубровник, на 11 февруари 1921 г. и след като се премества в Италия - първоначално започва кариера на атлет.

Мисони става национален шампион преди Втората световна война и участва на Олимпийските игри в Лондон през 1948 г., където се запознава с бъдещата си съпруга Розита, чието семейство притежава текстилен бизнес в Северна Италия.

Марката "Мисони" бързо си спечелва слава през 60-те години на миналия век заради своята иновативност, но е изключена от ревютата Пити във Флоренция, тъй като манекенките й не носели сутиен на модния подиум.

Компанията, която изнася около 80% от продукцията си, имаше оборот от 150 милиона евро през 2011 г. Отавио Мисони работеше в компанията до смъртта си, въпреки че предаде управлението на семейния бизнес на двамата свои синове и на дъщеря си.

Той преживя лична трагедия по-рано тази година, когато на 4 януари самолет, в който пътувал големият му син Виторио и още петима души на борда, изчезна от радарите по време на полет от венецуелския курорт Лос Рокес към Каракас. 58-годишният Виторио вероятно е загинал, а близките му споделиха пред италианските медии, че баща му вече не бил същият след инцидента и отказвал да говори за него със семейството си.

Неговата сестра Анжела пък е творчески директор на италианската модна къща, която става прочута със своите майсторски изработени плетива в геометрични и флорални десени, а марката е любима на знаменитости като Деми Мур, Камерън Диас, Шарън Стоун, Никол Кидман, Блейк Лайвли, Дженифър Лопес, Джулия Робъртс и др.

Виторио и брат му Лука влизат в семейния бизнес през 80-те години на миналия век, отговаряйки за глобалното разрастване на компанията, произвеждаща дрехи, аксесоари и мебели.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти