Пиенето на колаген: мит или новият ключ към красотата и младостта

Пиенето на колаген: мит или новият ключ към красотата и младостта
Снимка: Thinkstock

На това полезно интервю попаднахме в едно от нашите любими списания - EVA. Негов автор е Елка Влаховска, а причината да го споделим с вас е, че в антиейдж индустрията се говори за колаген непрестанно. Кога в организма настъпва недостиг и какви могат да бъдат последиците, ще научите в следващите редове от Надя Петрова, експерт по здравословен и балансиран начин на живот, член на Европейската асоциация по клинично хранене. (бел. ред)

С възрастта естественото производство на колаген намалява – по данни след 25-годишна възраст намалява с 1,5% на година.

След 40 г. колагенът се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му, а над 60 г. повече от половината  колаген е напълно изчерпан.

Този процес се ускорява при хормонален дисбаланс, поради неправилно хранене, в което има твърде много рафинирани храни, трансмазнини, захари и т.н., при дехидратация, стрес, при твърде често излагане на слънце или дефицит на витамин С например. 

Негативите не са много, но са ключови за това да изглеждаме и да се чувстваме добре. Колагенът се грижи за еластичността на кожата, прави я да изглежда по-млада, по-хидратирана, по-гладка.

С какво можем да компенсираме загубата на колаген?

Като за начало с прием на колаген – така подаваме в чист вид това, което ни липсва. Той помага също за здравето на храносмилателната система, като медицинско изследване свързва приема му с двойно ускоряване на процеса на възстановяване при язви. И не на последно място, колагенът е вид протеин, а високопротеиновите диети са перфектни за редукция на теглото, или с други думи – помага ни и да отслабваме. Важно е също да обърнем внимание на факторите, които влияят на производството му, като да пием повече вода, и да се храним по-балансирано.

f
Снимка: Thinkstock

Може ли тялото да бъде провокирано да произвежда повече колаген чрез избора на храна?

Да, може. Навремето предците ни са си набавяли колаген чрез приема на костни бульони, затова и в детските ни години пилешката супа се водеше „лечебна“. Извън бульоните, ключов елемент за подпомагане производството на собствен колаген е витамин С. Медицинско изследване доказва, че когато започнем да приемаме колаген с витамин С, производството му в организма също се увеличава. Витамин С е активен вътре в клетката, като помага за производството на проколаген – молекулата предшественик на колагена.

f
Снимка: Thinkstock

Необходимо ли е да приемаме добавки?

Аз лично го правя. Това е въпрос на избор, но според редица експерти живеем във времена, в които е невъзможно да си набавим всичко необходимо само чрез храната, защото съставът на ценни вещества в нея е намалял 5 пъти за последните 50 години. Нашите предци са яли годишно средно 250 различни растения, расли в плодородна почва. Животните, чието месо са използвали, също са се хранили с тези растения. Ако си мислим, че днес можем да дублираме огромното количество витамини, минерали и други ценни вещества, хранейки се само с 20 вида, пък били те и био зеленчуци и плодове, просто няма как да стане.

Различават ли се колагеновите добавки една от друга?

Колагенът в хранителните добавки за момента е изцяло с натурален произход, но вече се работи усилено и по производството на синтетичен. Натуралният е с животински произход – телешки или рибен – и в добрите формули е хидролизиран за максимално усвояване.

От каква възраст трябва да приемаме колаген и по колко?

След 30–35 г. е добре да се включи и колаген във всекидневието, за да се запази еластичността на кожата. Все пак е по-лесно да поддържаме това, което имаме, отколкото по-късно да се опитваме да възстановяваме.

f
Снимка: Thinkstock

Какъв ефект и за колко време можем да очакваме?

Според медицински изследвания може да се очаква ефект от всекидневния прием на колаген още на 8-ата седмица, а след 12-ата ефектът е още по-видим. Аз приемам колаген от почти 2 години и мога да потвърдя, че състоянието на кожата ми е по-добро от когато и да било. Фините линии около очите са изгладени и имам визуално подобрение дори при дълбоките бръчки по челото и в края на очите. По отношение на храносмилателната система също има подобрение – изчезнаха симптомите за хранителни непоносимости.

f
Снимка: Thinkstock

Има ли приемът на колаген вредни за здравето странични ефекти?

За момента не са известни вредни странични ефекти и колагенът доказано се води по-добрият вид протеин в сравнение с други изследвани протеини на прах (суроватка, казеин, соя). Но ако все пак човек има хранителни непоносимости или алергия към телешко месо или  риба, е добре да се консултира с лекар, преди да въведе колаген в дневното си меню като хранителна добавка.

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти