Няколко мита за излагането на слънце

Превърнете слънцето в свой приятел
Снимка: Getty/Guliver

Няма по-удачен момент да развенчаем няколко битуващи лъжи относно излагането на слънце и защитата от лъчите му, особено когато тези дейности ще са непрестанна част от грижата за кожата ни през следващите топли месеци.

Мит 1: Трябва да използваме слънцезащитни лосиони само когато времето е слънчево.
В действителност дори и слънчевите лъчи да не са особено силни или да не достигат до кожата пряко, тя пак има нужда от специална грижа. Независимо дали е облачно ние пак сме подложени на вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи – включително тип А, които са основната причина за бързото остаряване на кожата и появата на бръчки и алергични петна. Ултравиолетовите В лъчи пък могат да проникнат в дълбоките слоеве на кожата, да предизвикват изгаряния и да повишат риска от кожен рак.

Мит 2: Хората с тъмна кожа нямат нужда от специална защита.
Мургавата кожа се дължи на интензитета на пигмента меланин, който се получава след излагането на ултравиолетовите лъчи и който придава на кожата специфичния загар. Ако обаче хората с мургава кожа не бива да се притесняват по отношение на лъчите, предизвикващи тен, то ултравиолетовите А лъчи влияят по толкова негативен начин на тях, колкото и на хората със светла кожа. Те блокират производството на колаген и еластин в кожата, като по този начин я карат да посърне, потискайки в същото време и имунитета. Именно поради това използването на слънцезащитни мазила при смуглите дами и господа също е задължително.

Мит 3: Еднократното нанасяне на слънцезащитен крем е достатъчно.
Това не е така във всяка ситуация. При целодневно излагане на слънчеви лъчи и често измиване (влизане във вода) се налага повторно третиране на кожата.

Мит 4: Мазилата съдържат вредни вещества.
Не е вярно, че в слънцезащитните продукти се съдържат елементи, които не позволяват придобиването на равен тен. Съвременните кремове следва да са клинично тествани за това, че не нанасят поражения на кожата, не водят до прегаряне, протъркване и други неприятни явления.

Мит 5: Кремовете лишават кожата от кислород.
Усещането за лепкава кожа след нанасяне на крем или лосион със слънцезащитен фактор кара мнозина да си мислят, че кожата не може да диша. Напротив – именно тази консистенция е идеална за освежаването на кожата и за това тя да е хидратирана и мека.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти