Могат ли бременните да си боядисват косата

Могат ли бременните да си боядисват косата
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Изненадващо е как едни нищо и никакви две чертички променят живота на поне трима души завинаги. Двама от тях стават родители, а третия се появява на бял свят с всичките плюсове и минуси на това мило събитие.

окато питката се пече, пардон, бебето расте в корема, бъдещата майка се сблъсква с около един милион въпроса, свързани с това може ли да спи по корем, може ли да прави секс, може ли да се качва пеша и като цяло, може ли изобщо да диша в следващите 9 месеца, докато се роди малкото чудо.

Истината е, че може. Една бременна жена може да прави много повече неща, отколкото я съветват съседските баби и форумните диви.

Стига здравият разум да си е на мястото, животът на бременната няма да се промени кой знае колко, като изключим спирането на цигарите и намаляването на алкохола до ¼ чаша вино на нова година и на рожден ден.

Един от милионите въпроси, които една жена си задава, е може ли да си боядисва косата докато е бременна.

Краткият отговор е „да, може“, но той изисква и малко разяснения. Както всичко, свързано с бременността.

Няма категорични доказателства, че боята за коса вреди на бебето. Количеството боя, което прониква в организма е толкова пренебрежимо малко, че тялото се справя с него без никакви последици за плода.

Все пак е препоръчително да избягвате боядисването през първите три месеца. Всъщност ще сте толкова чувствителни към миризми по това време, че и през ум няма да ви мине да ходите на фризьор.

След това, когато органите на бебето вече са формирани и вие отново можете да дишате без страх, можете да помислите за боядисване на косата.

Спазвайте точно инструкциите на опаковката за боя, особено в частта ѝ за алергичния тест.

Дори да не сте имали проблеми с боята за коса досега, има вероятно да сте станали чувствителни, така че не рискувайте.

Също така стойте точно толкова време с боята, колкото пише на кутията. Не само докато сте бременна, но и иначе не пресрочвайте показаните минути.

Още съвети за бременни: 

Хем бремнни, хем добре изглеждащи

10 причини да се радваш, че си бременна, без да броим бебето

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти