Модата на 90-те, която отново може да върнем в гардероба си

Модата на 90-те, която отново може да върнем в гардероба си
Снимка: Архив

През 90-те години на XX век беше модерно да изглеждаш неглиже, гръндж - все едно, че не ти пука. Да носиш или много широки дрехи, или пък много къси горнища с дънки с високи талии.

Не изпадайте в носталгични спомени, защото някои от модните тенденции на 90-те успяха да си прокарат път днес и отново да станат модерни и в новото хилядолетие. Предлагаме ви няколко деветдесетарски акцента в облеклото, с които бихте били актуални и в момента.

Широки карирани ризи

Със сигурност едно от нещата, с които модата на 90-те остава в спомените ни, са широките карирани ризи.

Разкопчани, с дълги ръкави, стигащи малко над коляното, в комбинация с дънки или пък завързани около кръста. Алисия Силвърстоун, Джарет Лето, Кърт Кобейн всички ги носеха. Днес може да видите най-нашумелите звезди от музикалната сцена като Бионсе, Кание Уест и Фарел Уилямс, облечени в любимите ни и най-вече удобни ризи на големи карета в стил 90-те.

Без никакво притеснение можете да се върнете към детския си навик и да завържете около кръста любимата си карирана риза. Колкото по-едро е карето, толкова по-добре. 

Дънки с висока талия

През 90-те години беше модерно дънките да са широки с висока талия, накъсани и с изнищени конци.

В наши дни те отново се завръщат, като този път е модерно да ги наричаме "бойфренд" дънки. Изглеждат така все едно сте ги взели на заем от гаджето си. Пак са широки и накъсани, но и секси. Може да ги съчетаете с високи токове и лъскави бижута, за да им придадете по-женствен стил. 

Toчно този модел дънки бе една от любимите дрехи на героите в култувия сериал от 90-те - "Приятели".

Къси горнища

Тийнейджърите на 90-те бяха луди по модата на късите горнища в комбинация с дънки с ниска талия, които оставяха на показа целия им корем.

Тогава всички момичешки групи и певици от Бритни Спиърс до "Спайс Гърлс" лансираха модата на късите горнища. В наши дни crop tops (къси горнища) изживяват своя ренесанс, но модата сега е малко по-различна. Отново е актуално да ги носите, но сега те са в комбинация с поли или панталони с висока талия. На показ остава само малка ивица гола плът. Актуално лятно съчетание е топ с къси панталонки, които задължително са с висока талия.

Гащеризони

Ако си мислехте, че последния път когато сте носили гащеризон е било в гимназията, то дълбоко грешите. Гащеризоните отново се завърнаха в дамския гардероб и като че ли нямат намерение скоро да го напускат. Според модата, наложена от музикалните поп и рап звезди, като Еминем и TLC, гащеризоните трябваше да бъдат от груб деним, поне 3-4 размера над обичайния номер, който носим. Модно беше, когато ги обличаме да оставяме едната презрамка откопчана.

В наши дни дамския гащеризон претърпява леки промени. Сега е съвсем леко широк, може да го комбинирате  с обувки на висок ток или спортни обувки. Не забравяйте, че сега двете презрамки са задължително закопчани. 

Рокли с цветни мотиви

През 90-те роклите на цветя бях тотален хит. Бяха в по-тъмни нюанси и често флоралните рокли с тънки презрамки се комбинираха с бяла тениска с къс ръкав, сандали или дори спортни обувки. Въпреки, че може да ви звучи малко несъвместимо, облечени в подобни комбинации, можехме да видим любимите си певци и актьори, както на сцената, така и в ежедневието.

Флоралните мотиви отново се превърнаха в моден и търсен акцент в гардероба на съвременните дами. В наши дни комбинацията с тениска не е предпочитана. Роклите на цветя може да са както къси, така и дълги до глезена и предимно в съчетание с елегантни обувки на ток или пък балеринки.   

Гръндж

Има ли нещо, което по-категорично да изразява духа на 90-те от гръндж модата? Едва ли! Освен всичко, изброено досега, 90-те бяха и годините, в които тийнейджърите бяха издигнали в култ групи като Нирвана, Продиджии Пърл Джем. Те не само знаеха наизуст текстовете им, но и в стремежа си да изразят себе си и да демонстрират към коя част от модните течения на 90-те принадлежат, се обличаха в стила на любимите си звезди от гръндж епохата.

Сега, 15 години по-късно, можете да заложите на кожените якета, бижута с шипове, червилото в тъмни тонове и отново да бъдете актуални.

Ако нашето кратко пътешествие през модата на 90-те ви е оставило с леко носталгично чувство, то не се колебайте да си върнете усещането на вашите тийн години, като си купите билет за петото издание на „Обичам 90-те”, утре, на 9 май.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти