Кръглата четка: начин на употреба

Кръглата четка: начин на употреба
Снимка: iStock/Getty Images

Мария Николова

Свикнали сме косата ни да бъде обгрижвана с кръгла четка за коса, единствено когато посетим фризьора си и в края на подстригването прическата ни да придобие разкошна форма с нейна основна заслуга.

Само че кръглите четки можем удобно да използваме и в ежедневието и то съвсем сами, дървени, метални или пластмасови.

Особено когато оформяме прическата си със сешоар след баня, след като сме я направили бляскава и подхранена с шампоан, балсам или маска за коса, или след като сме я боядисали с качествена боя за коса.

Ако от известно време се изкушавате да си вземете кръгла четка и да я използвате у дома, ще ви припомним няколко важни подробности относно начините ѝ на употреба, преди да започнете да се развихряте с прическите.

Малка кръгла четка

Малката метална или дървена кръгла четка е най-подходяща за правенето на къдрици с помощта на горещата въздушна струя на сешоара.

Препоръчително е тя да се използва именно за тази прическа, защото когато ги направим, буклите са по-тесни, но след няколко часа започват да се разширяват в зависимост от влиянието на влагата на околната среда и твърдостта на косъма.

Снимка: iStock/Getty Images

Прекрасни къдрици с кръгла четка ще получите, ако започнете да правите въртеливите движения от долните пластове на косата и завършите последните щрихи най-отгоре на скалпа.

За да дадете допълнително запазване на формата, задържайте четката в косата за десетина секунди, а след това фиксирайте с по-силен лак за коса.

Малката кръгла четка е и перфектният инструмент за поддържане на бретона в чудесна форма.

Средна кръгла четка

Средната метална или дървена кръгла четка ще ви помогне най-добре, ако искате да създадете структуриран стил с обем и чупки.

Всъщност тя е и най-многофункционална, тъй като еднакво добре може да изправя чупливата коса, както и да прави по-небрежни букли.

Снимка: iStock/Getty Images

И при нея съвършената прическа ще бъде постигната, ако разделите косата на „етажи“ и започнете да я обработвате от тила и врата в посока към темето.

Колкото повече задържите четката в косата, толкова по-добро оформяне на косата ще постигнете.

Голяма кръгла четка

Голямата метална или дървена кръгла четка ще изправи начупената коса, за да ѝ придаде равен и блестящ вид.

Започнете от корените, поставяйки четката близо до скалпа и със здраво движение, внимателно издърпвайте четката надолу по косата.

За по-добър краен резултат добавете накрайник към своя сешоар и насочете горещия въздух надолу, за да затворите външните кутикули на космите.

Ако пък имате дълга коса и искате да ѝ придадете вълнообразна форма и обем, увийте кичурите около четката и задръжте между 10 и 20 секунди.

Когато освободите косата, можете да напръскате с лак за коса с по-висок фактор на фиксация. Резултатът ще бъде палави къдрици.

Имайте предвид още един важен съвет: ако косата ви е по-гъста, използвайте кръгла четка с по-разредени зъбчета, защото в противен случай често ще заплитате кичури от нея при стилизиране.

Ако пък косата ви е по-рядка, съвсем спокойно се доверете на по-приближени едно до друго зъбчета.

Снимка: iStock/Getty Images

Ако пък целта ви е едновременно четка, изключително нежна към косъма, а в същото време достатъчно „агресивна” към непокорната и безформена коса, заложете на такава с естествен косъм, вместо със зъбчета. Четката с естествен косъм е подходящо решение и за жени с по-тънък косъм.

Прочетете още:

Момичета, подкъсете я тази коса

Ежедневните навици на жените с красива коса

Не довършвай плитката си: прическата на есен 2015-а

Спасете прическата от зимната шапка

Най-бързата и успешна прическа

6 тенденции при прическите, които ще бъдат актуални през 2015

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти