Коприва за красота

Коприва за красота
Снимка: Thinkstock

Копривата се използва широко в българската народна медицина и кухня. Повече за растението ни разказват от E-kulinari.com.

Копривата е многогодишно и се среща в тревисти, торни и влажни места, покрай пътища, огради и реки, из горите или накратко казано - в цяла България.

Използваемата ѝ част са листата и коренището. Листата се берат по време на цъфтеж и след него - от май до октомври. Сушат се на сянка или в сушилня при температура 40 градуса. Коренищата се вадят рано напролет, преди развитието на растението. 

Копривата е познато и широко употребявано от дълбока древност лечебно растение. За лечебните свойства на копривата, съобщават още Плиний Старий, Ибн Сина, гръцкия лекар от 1-ви век сл. хр. Диоскрид и други. 

Листата на копривата съдържат провитамин А, витамини В2, С, К, етерични масла, соли на желязото, калция, калия и сярата; органични киселини, протеини, танин. Коренищата съдържат: скорбяла, растителни мазнини, калциеви соли.

Според фитотерапевтите листата на копривата притежават кръвоспиращо, диуретично, противоревматично действие; влияят благотворно върху обмяната на веществата; отварата от тях намалява кръвната глюкоза. При диабет народната медицина препоръчва консумация на семена на коприва заедно с връхните части. 

От копривата се приготвят и много вкусни ястия. Как да си направите пилаф от коприва или панирана, може да прочетете тук и тук.

Може да се консумира прясна или да се съхранява сушена, замразена, стерилизирана. 

Копривата може да се използва и в домашната козметика. Витамините, минералите, органичните киселини и редица други полезни вещества, които съдържа, идеално освежават и подхранват както кожата, така и косата в началото на пролетта. Как може да я приложите в ритуалите за красота, споделят от Kozmetikata.com.

Домашна козметика с коприва
Копривата е чудесно средство и за измиване на косата. С нея може да се прави запарка като за чай, тинктура или да се използва като измиващо средство след прилагането на различни маски за коса. Ежедневното ѝ използване сгъстява и подобрява външния вид на косата. Препоръчва се и при косопад.

Запарка за плътност и блясък
Нарежете на ситно 4 шепи листа от коприва и ги залейте с 1л вряща вода. Оставете течността да престои половин час, за да се извлекат полезните вещества от билката. След това прецедете запарката, и я използвайте, като изплаквате косата си с нея след всяко измиване с шампоан. Готовата запарка ще ви стигне за 4 изплаквания. Може да я съхранявате в хладилника, като преди ползване я затоплите леко.

Коприва против косопад и пърхот
Залейте 3 шепи листа от коприва с 300мл ракия. Прехвърлете продуктите в добре затварящ се буркан и го оставете на тъмно за седмица. След това извадете копривата, а получената тинктура втривайте в корените на косата си в продължение на месец.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти