Какво трябва да знаем за акнето?

Какво трябва да знаем за акнето?
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Акнето се възприема като козметичен проблем при тийнеджърите. То се появява някъде около 12-тата годишнина при момичетата и малко по-късно при момчета. При някои отшумява с края на пубертета, но при други може да остане години след това.

Често срещано явление обаче е, акне да тормози и жени на по 20, 30 или 40 години. Причините за това може да са различни – генетична обремененост, хормонален дисбаланс, неправилна грижа и т.н.

На първо място е добре да се подчертае, че акнето е вид заболяване на епидермиса и по-точно на фоликулните канали (т. нар. pilosebaceous follicle). То може да засяга както лицето, така и деколтето и гърба. Причините за появата му могат основно да се разделят на три:

Първата се нарича хиперсеборея. Тя се дължи на хормонални промени в организма, които водят до прекалена стимулация на мастните жлези.

Това от своя страна предизвиква образуването на себум по епидермиса нас нормалните нива, а оттам се стига до запушването на каналчетата по кожата или казано иначе – появата на акне.

Втората причина е прекаленото удебеляване на кожата. Това се наблюдава, когато клетките във фоликулния канал се размножат прекалено много.

Нарича се хиперкератинизацията и се получава, поради запушване, което препречва входа към фоликулния канал и така спира отвеждането от него на себума. Именно това причинява така досадните черни точки.

Третата причина са бактериите. При кожа, склонна към акне, бактерията Propionibacterium acnes, иначе естествено налична  в епидермиса, се разпространява повече от нормалното. Тя произвежда редица раздразващи субстанции, които предизвикват възпаления.

След всичко това нека споделим и добрата новина – акнето е лечимо.

Към него обаче трябва да се подходи сериозно, отговорно и постоянно.

Медицинското лечение на акне включва терапия или орално приемане на лекарствени препарати. Локалният се базира на ползването на специални кремове, гелове и други продукти, предписани от специалист директно върху кожата.

Оралният разчита на приемът на лекарства  (антибиотици, цинков глюконат, хормонални препарати, изотретиноин), отново изрично изписани от лекар след преглед.

Минусът на медицинските лечения е, че могат да доведат до сериозно изсушаване на кожата, а за да се избегне това, е необходимо ползването на подходящи хидратиращи козметични продукти.

Другите методи на лечение се основават върху ползването на дермокозметични продукти. Започва се от хигиената. Правилното почистване на кожата е основен фактор за справяне с акнето. Козметиката не трябва да съдържа сапун, спорт и агресивни ексфолиращи съставки. В противен случай кожата ще бъде излишно раздразнена.

Важно е да се постигне правилният баланс за овлажняване на кожата. Тя не трябва да бъде суха, нито прекалено мазна. Повечето продукти за лечение на акне действат изсушаващо, а това трябва да се избягва.

Ефикасно решение за спряване с проблема представлява продуктът Sébium Global на френската дермокозметична компания Bioderma. За първи път е създаден продукт, който променя състава на себума благодарение на патентован комплекс, като го доближава до този на здравата кожа. Той имитира действието на витамин Е, който играе ключова роля за защитата на липидите, възвръща равновесието на мастните киселини в състава на себума и води до блокиране на процеса на образуване на акне. За всички положителни страни на Sébium Global и останалите продукти от серията Sébium може да научите повече на bioderma-bg.com.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти