Сухото четкане - древният ритуал за красота, който ще преобрази кожата ти

четка красота кожа
Снимка: iStock

Случвало ли ви се е някой да възхвалява сухото четкане, а вие да се чудите какво точно е това? Е, днес ще ви разкрием всичко, което трябва да знаете за него. Обичан от знаменитости като Миранда Кер и Моли Симс, този вековен ритуал за красота е основна тенденция в света на ексфолирането на тялото и може би е ключът към блестящата и здрава кожа.

Но какви са предимствата му и как можем да се убедим, че извличаме максимума от тази практика? От сайта Byrdie разговарят с естетика Гари Дикман и дерматолога Жанин Дауни, за да разкрият всичко за сухото четкане, какви са потенциалните ползи от него и изобщо дали си заслужава.

И така, какво представлява сухото четкане?

Сухото четкане е доста буквално название на метод за ексфолиране, който включва използването на четка за тяло, за нежно масажиране на кожата. Според Дикман тази практика помага за сиянието на кожата, премахва мъртвите кожни клетки и повишава ефективността на продуктите, които нанасяте.

За целта трябва да намерите четка с твърд, естествен косъм и нежно да масажирате тялото си с кръгови движения. Както подсказва името на този ритуал за красота, четката и кожата ви трябва да са сухи, докато го правите.

Как да правим сухото четкане правилно?

Сухото четкане не означава просто произволно търкане на четка по цялото ви тяло. Има няколко особености, на които трябва да обърнете внимание.

Следвайте съветите по-долу, за да сте сигурни, че практиката е от полза за вашата кожа:

Как да правим сухо четкане на кожата си правилно?

Какви са предимствата на сухото четкане?

Няма много изследвания, които да подкрепят ползата от сухото четкане, но ако изберем да се доверим на народната мъдрост, то ползите не са за пренебрегване. Тази практика се е доказала през годините като перфектен метод за поддържане на здрава кожа.

Засилва кръвообращението: Ако сте забелязали, че кожата ви е зачервена след сухо четкане, това обикновено не е причина за безпокойство. Зачервяването сигнализира за повишена циркулация - т.е. по-добър кръвен поток в зоните, които сте четкали на сухо.

Подпомага лимфния дренаж: Освен че ви оставя с блестяща кожа, Дикман отбелязва, че сухото четкане може да насърчи лимфния дренаж. Цялата кръв носи лимфна течност, която се филтрира през лимфните възли. Сухото четкане ускорява скоростта на изпомпване на кръвта, което помага за разпространението на лимфата в тялото, като по този начин премахва токсините и патогените по-бързо.

Премахва мъртвата кожа: Както при всички методи за ексфолиране, сухото четкане премахва мръсотията, омазняването на кожата, както и мъртвите кожни клетки. Резултатът е увеличен клетъчен обмен и по-сияйна, гладка кожа.

"Изпълва" кожата: Мнозина се кълнат, че целулитът им е по-малко забележим след сухо четкане, поради временния ефект на "изпълване" на кожата. Дауни отбелязва, че практиката може дори да помогне при увреждане на кожата от слънцето.

Колко често да правим сухо четкане?

Тъй като сухото четкане може да остави кожата ви да се чувства малко зачервена и раздразнена (все пак това е ексфолиране на цялото тяло), зависи от вас и устойчивостта на кожата ви да решите колко често да го правите. Като общо правило обаче Дауни препоръчва сухо четкане не повече от един до два пъти седмично. Не забравяйте да миете четката си с бебешки шампоан поне два пъти месечно, за да се отървете от натрупването на мъртва кожа.

Ако имате изключително чувствителна кожа, опитайте да я четкате на сухо веднъж на две седмици. Ако изградите толерантност към  процедурата успешно, тогава можете да преминете към един до два пъти седмично.

четка красота кожа
Снимка: iStock

Какви са рисковете от сухото четкане?

Като цяло, трябва да практикувате сухо четкане (и всякакъв вид ексфолиации) с повишено внимание, тъй като прекаляването може да причини дразнене. Ако кожата ви е много чувствителна или имате екзема, псориазис или други сериозни кожни заболявания, избягвайте сухото четкане, тъй като това може да влоши проблемите ви. Освен това твърде силното четкане може да доведе до раздразнена кожа. Въпреки че известно зачервяване е нормално след сухо четкане, охлузвания на кожата не са очакваните резултати, така че внимавайте за признаци на това. И накрая, ако имате отворена рана на кожата си, не минавайте с четката през нея, за да избегнете въвеждането на бактерии и потенциална инфекция.

Какво е последващата грижа след сухо четкане?

След сухо четкане не забравяйте да вземете душ, за да изплакнете всички мъртви кожни клетки. Специалистите съветват да използвате слънцезащитен крем след това, тъй като четкането може да направи кожата ви по-чувствителна към слънцето.

5-те тайни на хората с перфектна кожа

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти